2007-12-30

Η συνταξιοδότηση της χρονιάς!

Αναμφίβολα το γεγονός της "συνταξιοδότησης" του Takeru Kobayashi ανήκει στα γεγονότα του 2007.
Δείτε έναν από τους ελάχιστους μη νικηφόρους αγώνες του. (Η χαρά του κάθε ζωόφιλου...)

2007-12-28

Πως να πυροβολήσετε τον εαυτό σας στο πόδι!

Άκουσα προχτές μια διαφήμιση της εταιρείας "Μουστάκας Παιχνίδια" στο ράδιο και έπαθα ένα μίνι-σοκ.
Είναι λογικό να προσπαθείς να μετατρέπεις τα μειονεκτήματά σου σε προτερήματα. Ή έστω να τα παρουσιάζεις ως τέτοια, έως ότου μπορέσεις να τα ανατρέψεις.
Στη συγκεκριμένη διαφήμιση όμως το αποτέλεσμα νομίζω πως είναι άκρως αντίθετο. Ενώ, φαινομενικά, η διαφήμιση προσπαθεί να ρίξει μια σπόντα για τον ανταγωνισμό - και να παρουσιάσει το μειονέκτημα της εταιρείας ως πλεονέκτημα - το αποτέλεσμα είναι να υπενθυμίζει στον ακροατή το... πλεονέκτημα του ανταγωνιστή.
Αυτό που λέει, στην κατάληξή της η διαφήμιση είναι μια φράση του στυλ "Σε μας θα βρείτε μόνο παιχνίδια!"
Η "σπόντα" προφανώς είναι για το Jumbo που με την ευφυή του κίνηση να προσθέσει και άλλα προϊόντα στα ράφια του (για ενήλικους) έχει δει το τζίρο του να πολλαπλασιάζεται. Και η διαφήμιση του Μουστάκα υπενθυμίζει αυτό ακριβώς το πλεονέκτημα!

Προσπαθώντας να βρω το σάιτ του Μουστάκα έβαλα στο Google τη λέξη... "Μουστάκας"! Είναι εντυπωσιακό αλλά στα 30 πρώτα αποτελέσματα (3 σελίδες) δεν εμφανίζεται πουθενά. Τα περισσότερα είναι για τον ηθοποιό Σωτήρη Μουστάκα αλλά υπάρχουν και 5 σάιτ άλλων, μικρότερων επιχειρήσεων που έχουν την ίδια επωνυμία!
Βάζοντας στη συνέχεια τον όρο "Μουστάκας παιχνίδια", πάλι δε βρίσκω το site της εταιρείας στα 20 πρώτα αποτελέσματα! Βρίσκω όμως, ως 5ο αποτέλεσμα, μια σελίδα από το site του Jumbo!
Μάλλον κάτι δεν πάει καλά με τα θέματα επικοινωνίας στη συγκεκριμένη επιχείρηση...

2007-12-21

Παρουσίαση βιβλίου... (συνέχεια)

Σε συνέχεια του προηγούμενου post…
Ο Αλεξάκης, μιλώντας για την παρουσία αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους, ανέφερε ότι κατά την 1η εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδας, γύρω στο 500π.Χ. ο Περσικός στόλος έπεσε σε μεγάλη καταιγίδα και καταστράφηκε ολοσχερώς, ανοιχτά του Αγίου Όρους. Τριακόσια (300) πλοία και 20.000 άνδρες συνολικά!
«Με τη βοήθεια της Παναγίας!», πέταξε κάποιος από το ακροατήριο και πολλοί έσκασαν στα γέλια.
Ο αναχρονισμός σίγουρα αστείος. Είναι όμως αναχρονισμός; Αν οι πολεμικές νίκες των Ελλήνων στη μ.Χ. εποχή συχνά δικαιολογούνται / παρουσιάζονται ως αποτελέσματα θείας παρέμβασης γιατί όχι και οι… π.Χ.;
Και αν μπορεί κανείς να δεχτεί στα σοβαρά ότι όντως υπάρχουν θείες επεμβάσεις (π.Χ ή μ.Χ.) γιατί αυτές εκδηλώνονται ως αιματοχυσίες και όχι ως αποτροπή τους;

Το αστείο του ακροατή της παρουσίασης μου έδωσε την ιδέα να ψάξω στο Google να βρω ποια γεγονότα ή καταστάσεις αποδίδονται σε θεία παρέμβαση. Τι πιστεύουν κάποιοι ότι έγινε «με τη βοήθεια του Αγίου…»;

1. «…με τη βοήθεια της Παναγίας…»Αντίθετα με το αστείο του ακροατή, δεν βρήκα τίποτα στο Google που να δείχνει την Παναγία ως… πολεμοχαρή οντότητα. Από την άλλη ας μην ξεχνάμε το γνωστό ύμνο «Τη Υπερμάχω», όπου η Παναγία παρουσιάζεται ως… στρατηγός του Βυζαντίου!

2. «με τη βοήθεια του Αγίου…»

… Γεωργίου: «Σφοδρή τρικυμία καταστρέφει τον στόλο του [Φερδινάνδου της Μαγιόρκας] και οι Σκυριανοί αποδίδουν την σωτηρία τους σε θαύμα του Αγίου Γεωργίου.»

…Νικολάου: «ρίχτηκαν στη μάχη του Αετού εμποδίζοντας [sic!] τον Στρατάρχη Κιουταχή ν' ανοίξει τις πύλες του Ξηρομέρου και να οπισθοχωρήσει καταματωμένος, τσακισμένος, ντροπιασμένος,…»


…Πνεύματος: «θα έχεις όλο και περισσότερες νίκες πάνω στο σεξουαλικό πειρασμό και την ηδονή» και θα νικήσεις τον αυνανισμό!!!

…Χαραλάμπους: «…έπεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν,…»
και … «Μετά το σεισμό πολλοί κάτοικοι είδαν στον ύπνο τους τον Αγιο Χαράλαμπο να τους αναφέρει ότι με δική του παρέμβαση ο μεγάλος σεισμός χωρίστηκε σε δύο μικρότερους» (άσχετο αλλά δεν μπορούσα να παραλείψω τέτοιο μαργαριτάρι!)

2007-12-09

Σκέψεις και Εντυπώσεις από μια Παρουσίαση Βιβλίου

Πήγα προχτές το βράδυ στο “Fnac”, στο “The Mall” για την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βασίλη Αλεξάκη. Δεν είχα ακούσει τίποτα για το βιβλίο πριν. Ούτε καν τον τίτλο του. Φτάνοντας, είδα αντίτυπα του βιβλίου, με τον τίτλο «μ.Χ.», στα ράφια του διπλανού τοίχου.
Όταν η παρουσιάστρια του Fnac ανέφερε το βιβλίο το ονόμασε «μετά Χριστόν». Αυτό, για κάποιο λόγο, πείτε τον ενστικτώδη, μου έκανε εντύπωση. Υπέθεσα ότι αν ο συγγραφέας είχε θελήσει να ονομάσει το βιβλίο «μετά Χριστόν» θα το είχε ονομάσει... «μετά Χριστόν», και όχι «μ.Χ.»
Πράγματι, όταν αργότερα ο Αλεξάκης αναφέρθηκε στο βιβλίο με τον τίτλο του (μία και μόνη φορά) το αποκάλεσε «μ.Χ.» (όχι «μετά Χριστόν» αλλά «μι – χι» ή «μυ-χη» ή «μοι-χη» ή «μοι-χοι» ή όπως αλλιώς μπορείτε να το φανταστείτε). Πιθανώς όταν διάλεξε τον τίτλο να μην ήθελε να αναφερθεί στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και να τον... εμπλέξει, φορτώνοντάς του τα βάρη μιας ολόκληρης εποχής. Απλά, το βιβλίο αναφέρεται, απ’ ότι κατάλαβα, σε έναν κόσμο και μία εποχή, αυτή που καθιερώθηκε να αποκαλείται «μ.Χ.». Η ονομαστική, ολόγραφη αναφορά του ονόματος «Χριστός», ίσως να του φόρτωνε πράγματα για το οποία ο ίδιος ουδόλως ευθυνόταν... Απ’την άλλη, ίσως να ήταν και τυχαίο και όλη αυτή η παρατήρησή μου να μην έχει νόημα.
Στα Γαλλικά ο τίτλος είναι “Ap. J.-C.”

-Αξίζει να σημειωθεί - δεν ξέρω αν αναφέρεται στο βιβλίο - ότι ο Αλεξάκης, για να περιγράψει τον πραγματικό (και όχι ... αγιοποιημένο) κόσμο του Αγίου Όρους έκανε πολύμηνη και βαθιά έρευνα, διαβάζοντας και μιλώντας με διακεκριμένους βυζαντινολόγους, αρχαιολόγους, κτλ. καθώς και επισκεπτόμενος ο ίδιος την περιοχή. Κάτι που δίνει ιδιαίτερο βάρος και αξία στο βιβλίο, πέραν της λογοτεχνικής.

-Η παρουσίαση αυτή καθεαυτή και η οργάνωσή της ήταν συμπαθητική μεν αλλά υπερβολικά λιτή, σε βαθμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και λειψή. Δεν έχω ξαναπάει στο Fnac και δεν ξέρω αν το συνηθίζουν. Ο συγγραφέας συνομιλεί απ’ευθείας με το κοινό. Έτσι όμως υπάρχει ο «κίνδυνος» να έρθει σε αντιπαράθεση με τους αναγνώστες του, πράγμα πιθανώς μη επιθυμητό. Η παρουσία ενός τρίτου (ένας ενεργότερος παρουσιαστής / συνομιλητής / συντονιστής της κουβέντας) που θα δρούσε ως ενδιάμεσος, ανάμεσα στον συγγραφέα και το κοινό νομίζω πως θα βοηθούσε. Δεν ξέρω βέβαια αν θα το επιθυμούσε ο συγγραφέας.

-Ίσως άκουσα περισσότερα απ’ όσα θα ήθελα για την υπόθεση του έργου αλλά σίγουρα το ενδιαφέρον μου κεντρίστηκε. Άρα, η παρουσίαση εκπλήρωσε το βασικό σκοπό της.

-Αυτό που πιο πολύ απ’όλα μου εντυπώθηκε όμως ήταν ένα – φαινομενικά άσχετο και αστείο - σχόλιο κάποιου από το κοινό. Σ’αυτό όμως θα επανέλθω, εντός των επομένων ημερών...