2009-09-27

Μέρες (και νύχτες) κινηματογράφου

Πρώτη φορά πήγα στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και νομίζω ότι θα μου γίνει μόνιμη συνήθεια. Μπορεί το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να ήταν ...χμμ, προβληματικό φέτος αλλά, κατά τα άλλα, η περί κινηματογράφου κίνηση καλά κρατεί. Ήδη το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας («Διεθνές Πανόραμα Ανεξάρτητων Δημιουργών Φιλμ & Βίντεο») ετοιμάζεται να ξεκινήσει την 11η χρονιά του.
Επιστρέφω στις Νύχτες Πρεμιέρας: Πολύ ενδιαφέρον – και με σωστή χρονική διάρκεια- ήταν το ειδικό αφιέρωμα με τίτλο “A Space Story” την Τρίτη (22/9) το βράδυ, ενώ το γεγονός των ημερών ήταν η προβολή του ντοκυμαντέρ της Νικόλ Αλεξανδροπούλου για το Γιάννη Πετρίδη με τίτλο “Once In A Lifetime” την Πέμπτη (24/9). Έβγαινες απ’ την αίθουσα με μια γλυκιά αίσθηση ανικανοποίητου. Γλυκιά, από την ευχαρίστηση να γνωρίζεις λίγο παραπάνω έναν άνθρωπο που μετά από τόσα χρόνια ακρόασης αισθάνεσαι δικό σου. Ανικανοποίητου γιατί κάτι έμοιαζε να έλειπε, παρά το πολύ καλό μοντάζ. Μεγάλο ατού της ταινίας ο ίδιος ο Πετρίδης και νομίζω ότι δεν αξιοποιήθηκε στο μέγιστο βαθμό. Ίσως όμως αυτό να μετράει και στα θετικά της. Σα μια εκπομπή του Πετρίδη. Όσο κι αν ακούσεις θέλεις κι άλλο. Κάτι παραπάνω...

Παρασκευή πρωί. Προσθέτω στη wikipedia σχετική αναφορά για την ταινία. Απορώ που κάποιος δεν το έχει κάνει ήδη.
Στη συνέχεια ψάχνω σχετικές αναφορές στο Ίντερνετ, προσπαθώντας να μείνω στο κλίμα. Πέφτω σ’ ένα άρθρο του Άρη Καραμπεάζη στο e-tetradio. Δύο κλικ παραπέρα (πάλι στο e-tetradio) διαβάζω το άρθρο της Άννας Βλαβιανού για την πεζότητα του ελληνικού ραδιοφώνου. Αναφέρει το Κωνσταντίνο Τζούμα ως εξαίρεση.
Κοιτάω το ρολόι. Έχει ήδη πάει 10:08 και η εκπομπή του Τζούμα πρέπει να 'χει αρχίσει.
Ανοίγω το ραδιόφωνο επειγόντως. Ακούω τον Τζούμα να μιλάει ...για το ντοκυμαντέρ για το Γιάννη Πετρίδη!


Destination Non-Specific (Colin Mutchler)

2009-09-17

Κυκλοφοριακός θόρυβος και υγεία

Τα υψηλά επίπεδα μέσου κυκλοφοριακού θορύβου αυξάνουν τον κίνδυνο υπέρτασης (αυξημένης πίεσης), ιδίως σε ανθρώπους μέσης ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Health.
(Δείτε και Express, 2009-09-10)

2009-09-04

Χαρίζεται Απορριμματοφόρο

...από το Δήμαρχο Αθηναίων, στο Δήμο Λαγκαδά, μας πληροφορεί ο σημερινός Τύπος (Καθημερινή) και το σχετικό Δελτίο Τύπου.
Δεν ξέρω αν υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που δεν αναγράφησαν στο Δελτίο Τύπου για λόγους συντομίας αλλά δεν καταλαβαίνω με ποια λογική ο Δήμαρχος Αθηναίων προβαίνει σε μια τέτοια ενέργεια και μάλιστα έχω την αίσθηση όχι για πρώτη φορά;
Το απορριμματοφόρο δεν έχει πληρωθεί με τα (ανταποδοτικά) τέλη των δημοτών για την καθαριότητα της Αθήνας;
Μήπως εντάσσεται στα πλαίσια της νεοδημοκρατικής αλληλεγγύης, ιδίως τώρα που βρισκόμαστε σε... κρίσιμη περίοδο;
Μήπως έτσι κι αλλιώς θεωρεί ότι η υπόθεση "καθαριότητα της Αθήνας" είναι μάταιη και χαμένη υπόθεση, οπότε είπε να το παραχωρήσει κάπου όπου τουλάχιστον θα πιάσει τόπο;
Μήπως είναι σαράβαλο και χαρίζει "γουρούνι στο σακί";
"Έλα καημένε, πως κάνεις έτσι", θα πουν κάποιοι που τους περισσεύουν και δεν τους πειράζουν τα διαρκώς αυξανόμενα δημοτικά τέλη και η μειούμενη ποιότητα ζωής...


Υ.Γ. Από παλαιό άρθρο του -παλαιού- Ελ .Τύπου βρήκα κάποιες επεξηγήσεις (μάλλον για... γουρούνι στο σακί πρόκειται), τις οποίες δεν μπορεί να κρίνει κάποιος αν δεν ξέρει τις λεπτομέρειες. Και πάλι θα αναρωτηθώ όμως ποιο το όφελος για τους δημότες της Αθήνας; Γενικώς σχέσεις καλής συνεργασίας των Δήμων στα πλαίσια της ΚΕΔΚΕ; Και γιατί να παραχωρηθεί στο Δήμο Λαγκαδά και όχι σε ένα πιο κοντινό στην Αθήνα δήμο;
Σίγουρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι χρειάζεται κατά την προμήθεια απορριμματοφόρων να λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν το κόστος συντήρησης. Λαμβάνεται; Και πως αξιοποιείται η όποια συσσωρευμένη γνώση υπέρ των δήμων; Ή μήπως οι δήμοι δεν συσσωρεύουν γνώση αλλά απλά κάνουν προμήθειες...;

Προσλήψεις μερικής απασχόλησης στους ΟΤΑ

Εγκρίνονται όλα τα Επιχειρησιακά Σχέδια Μερικής Απασχόλησης των 632 Δήμων και Κοινοτήτων που υποβλήθηκαν στην τριμελή Επιτροπή των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Απασχόλησης, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών Θανάση Νάκου.

Επίσης η ίδια Επιτροπή αποφάσισε την επιδότηση 7.413 θέσεων στους 623 Δήμους και Κοινότητες, των οποίων τα Επιχειρησιακά Σχέδια εγκρίθηκαν, με το ποσό των 8.000 ευρώ ανά έτος.Οι νέες συμβάσεις με τους συμβασιούχους μερικής απασχόλησης μπορούν να καταρτισθούν από την 1η Νοεμβρίου 2009 και μεταγενέστερα.

(Express.gr, 2009-09-02)

Προσλήψεις μερικής απασχόλησης και μπόλικης γραφειοκρατίας δηλαδή.
Θετικό το ότι προωθούνται ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι ΟΤΑ δεν φορτώνονται με προσωπικό που πιθανώς να μη χρειάζονται στο μέλλον.
Θετικό το ότι οι ΟΤΑ μπαίνουν στη λογική να κυνηγήσουν τα προγράμματα για να πάρουν αυτό που θέλουν και δεν θα τους σερβιριστεί στο πιάτο.
Από την άλλη ο συγκεντρωτισμός είναι ακατανόητος και αμφιβάλλω αν τα μέλη της τριμελούς επιτροπής που ενέκρινε τα κονδύλια ("που απαρτίζεται από τον κ. Υφυπουργό Εσωτερικών ως Πρόεδρο και τους κ.κ. Υφυπουργούς Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Οικονοµίας και Οικονοµικών ως µέλη") - τρεις εντεταλμένοι εκπρόσωποι Υπουργών δηλαδή - μπορούν πραγματικά να κρίνουν ποιες ανάγκες είναι "σημαντικές" και ποιες "ασήμαντες" για κάθε ένα δήμο. Πάντως για να τα εγκρίνουν όλα αμφιβάλλω αν θα έπεσε πολύ σκέψη... Το προτιμότερο θα ήταν το κράτος να δώσει τα χρεωστούμενα στην αυτοδιοίκηση και μαζί και την αρμοδιότητα προσλήψεων υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα ξελασπώνει φαληρισμένους δήμους.