2010-01-24

Αλλαγή φύλου τίτλου λόγω παρανόησης

Το Καναδικό περιοδικό "The Beaver" αλλάζει τίτλο λόγω παρανόησης. Το περιοδικό που είναι το δεύτερο παλαιότερο εν λειτουργία περιοδικό της χώρας ξεκίνησε να εκδίδεται το 1920 με κύριο θέμα το εμπόριο της γούνας ενώ τα τελευταία 15 χρόνια η θεματολογία του προσανατολίστηκε προς την ιστορία της χώρας γενικότερα. Καθώς στη λέξη 'beaver' προστέθηκε και άλλο νόημα στην ιντερνετική αργκό, η επικοινωνία του περιοδικού με το κοινό γινόταν όλο και πιο δυσχερής. Έτσι, από το επόμενο τεύχος θα έχει πλέον τον ασφαλή τίτλο "Canada's History"...

2010-01-06

Καρδιακά προβλήματα και... ταχυδρομικός κώδικας

Άρθρο στο MSN για τους "νέους και απροσδόκητους παράγοντες που μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία μας" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επίδραση της... ταχυδρομικής διεύθυνσης στην καρδιά.

Το μέρος που ζεις μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού κατά 20 τοις εκατό, σύμφωνα με μια μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γυναίκες που ζούσαν σε "στερημένες" γειτονιές - μέρη που τείνουν να μη φωτίζονται καλά τη νύχτα και στα οποία δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε πεζοδρόμια, μονοπάτια και πάρκα - είχαν μεγαλύτερο ρίσκο καρδιακού νοσήματος ανεξαρτήτως του πόσο πλούσιες ήταν ή τι εκπαιδευτικό επίπεδο είχαν.

"Αυτά τα περιβάλλοντα είναι φτιαγμένα κατά τρόπο που αποθαρρύνει την υγιεινή άσκηση - δεν είναι φιλικά αν θέλεις να βγάλεις το σκυλί βόλτα ή να πας για τζόγκιν", λέει η Marilyn A. Winkleby, Ph.D., επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Can You Spot the Hidden Heart Dangers? (By Janis Graham, Redbook)


Η σχέση ανάμεσα στην υγεία και στην εγγύτητα πάρκων και πεζοδρομίων είναι γνωστή και από άλλες μελέτες. Βλέπε:
"Urban residential environments and senior citizens’ longevity in megacity areas: the importance of walkable green spaces" (Journal of Epidimiology and Community Health)
"Green space, urbanity, and health: how strong is the relation?" (Journal of Epidimiology and Community Health)

Αυτό που δεν είχα σκεφτεί είναι το θέμα του φωτισμού, δηλ. ουσιαστικά της αίσθησης ασφάλειας, που αποπνέει μία γειτονιά και που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να κλείνονται στα σπίτια τους και άρα να έχουν μια πιο καθιστική ζωή. Δηλ., για πρώτη φορά βλέπω να συνδέεται η εγκληματικότητα / αίσθηση ασφάλειας μιας γειτονιάς με θέματα υγείας των κατοίκων της! Πολύ ενδιαφέρον.