2010-02-22

Βοηθήστε να τερματιστούν οι παράνομες πρακτικές στη χοιροτροφία

Η οργάνωση "Compassion in World Farming" (Συμπόνια στην Παγκόσμια Κτηνοτροφία) αγωνίζεται για να τεθεί ένα τέλος στις βάναυσες και αφύσικες μορφές εντατικής κτηνοτροφίας. Για παράδειγμα, σε πολλές μονάδες εντατικής κτηνοτροφίας, κατά παράβαση της ισχύουσας ευρωπαϊκής νομοθεσίας, οι συνθήκες εκτροφής των γουρουνιών σε πολλές μονάδες εντατικής χοιροτροφίας είναι απίστευτα βασανιστικές και εντελώς μακράν της φυσικής συμπεριφοράς αυτών των ζώων. Τα γουρούνια, παρότι αρέσκονται στο να ψάχνουν για τροφή και να εξερευνούν και να διαμορφώνουν τα ίδια το περιβάλλον τους, συχνά αναγκάζονται να ζουν για μακρά διαστήματα μαντρωμένα σε στενότατα κλουβιά με τσιμεντένια πατώματα, όπου δεν μπορούν καν να κάνουν μια στροφή γύρω απ' τον εαυτό τους. Οι αφύσικες συνθήκες εκτροφής οδηγούν σε αφύσικες συμπεριφορές με τα ζώα, γεμάτα άγχος και εκνευρισμό, να καταφεύγουν ακόμη και σε κανιβαλισμό (το ένα δαγκώνει την ουρά του άλλου) ή να αλληλοτραυματίζονται. Για να τερματιστούν οι παρενέργειες της εντατικής εκτροφής στα μικρά γουρουνάκια κόβονται τα δόντια (με τανάλιες!), οι ουρές ή /και ευνουχίζονται, συχνά χωρίς καν αναισθητικό!

Εγκλωβισμένες σε κλουβιά χοιρομητέρες, φωνάζουν από εκνευρισμό


Κοπή δοντιών σε μικρό γουρουνάκι

Μπορείτε κάνοντας κλικ εδώ να ζητήσετε από τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα γεωργίας να ασχοληθεί με την σωστή εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τον τερματισμό των βίαιων αυτών πρακτικών.


Και μια φάρμα με γουρούνια ελεύθερης βοσκής...

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, άρα, υπογράψτε την αίτηση για να ζουν όλα τα γουρουνάκια ευτυχισμένα όπως πιο πάνω ή τουλάχιστον όχι σε τελείως βάρβαρες συνθήκες.

2010-02-17

Δημοτικά Συμβούλια: Πώς λαμβάνουν αποφάσεις;

Είχα παλαιότερα γράψει ενάντια στην πρακτική της μετονομασίας οδών. Η νεότερη μόδα (τουλάχιστον στην Αθήνα) θέλει να μετονομάζονται (ή να μεταγράφονται) οι γειτονιές, με ιστορικο-φιλολογικά κριτήρια, υποτίθεται. Αυτό ακριβώς το "υποτίθεται" διερεύνησε ο αναγνώστης της Καθημερινής Δρ. Άγγελος Ρηγόπουλος, και ιδού τι αναφέρει στην εφημερίδα, για το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων:
"Γουδί και Γουδή" (Γράμματα αναγνωστών, Καθημερινή, 2010-02-17)

Ψυχροί οι αριθμοί;


Όσοι λένε ότι οι αριθμοί είναι ψυχροί και απάνθρωποι μάλλον δεν ξέρουν να διαβάζουν καλά τους αριθμούς…

2010-02-08

Πράσινη ανάπτυξη. Όλοι τη θέλουν αλλά ποιοι τη μπορούν;

Διαβάστε το άρθρο του Michael Kanellos του Greentech Media για τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νέων τεχνολογικών πόλων. Ποια είναι δηλαδή τα κρίσιμα στοιχεία, οι προϋποθέσεις, που μπορούν να κάνουν μια χώρα ή μια περιοχή επίκεντρο μιας νέας τεχνολογίας αιχμής, όπως είναι πλέον οι πράσινες τεχνολογίες.
Περιληπτικά, αναφέρει ως κρίσιμους τους εξής παράγοντες:
1. Κυβερνητικά κίνητρα
2. Πανεπιστήμια με καλά επεξεργασμένες πολιτικές μεταβίβασης τεχνολογίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
3. Έργατικό δυναμικό που δεν μένει "πιστό" στον ίδιο εργοδότη
4. Οικονομία που δεν κυριαρχεί ο τομέας των υπηρεσιών
5. Τοπικές ελίτ / ομάδες / κλίκες / παρέες που ανήκουν στον ίδιο τεχνολογικό κλάδο
6. Ένα σχετικά διαφανές νομικό και λογιστικό σύστημα (με έμφαση στο "σχετικά").
7. Πρόσβαση σε κεφάλαια αν και δεν το θεωρεί ιδιαίτερα σπουδαίο καθώς το κεφάλαιο λογικά (αν δεν του βάλεις πολλά εμπόδια) θα έρθει να σε βρει...

Έχουμε (μάλλον) το 6.
Τα 2, 3, 4, 5 μας λείπουν και δεν προβλέπονται σύντομα.
Το 1 θα μπορούσαμε να το αποκτήσουμε ενώ για το 7 δεν ξέρω αν η αισιοδοξία του Kanellos ισχύει για την Ελλάδα...
Κοινώς, ας προσγειωθούμε και ας δούμε τα πραγματικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και όχι αυτά που θα θέλαμε να έχουμε. Μπορεί και η ανάπτυξη της Ελλάδας να είναι "πράσινη", αλλά θα είναι σαφώς διαφορετικό πράσινο από αυτό της Δανίας, της Φινλανδίας ή της Καλιφόρνιας... Τουλάχιστον για τα επόμενα 20 χρόνια.

Άλλα ενδιαφέροντα άρθρα του ιδίου:
Want to Go Green? Stop Paying Taxes, Buy a Rolex
Cutting through the hype around "Green"

Υ.Γ. (2010-02-16): Παραδείγματα για "πράσινες δουλειές" από τον Lawrence Ross. Μοιάζει λίγο με infomercial αλλά δίνει κάποιες ενδείξεις για το τι είδους δουλειές μπορεί να προκύψουν άμεσα από την πράσινη ανάπτυξη (εφόσον υπάρχει το κατάλληλο ρυθμιστικό περιβάλλον, προσθέτω εγώ...)

2010-02-06

Τετράγωνα στη γη...

Αν παρατηρήσατε μια προηγούμενη ανάρτηση για τους... κύκλους στη Γη, στην Πολιτεία της Οκλαχόμα, μάλλον δε θα σας διέφυγε και το γεγονός ότι οι κύκλοι ήταν εγγεγραμμένοι μέσα σε τετράγωνα (χωράφια).


Το τετράγωνο σχήμα των χωραφιών έχει να κάνει με το γεγονός ότι όταν πρωτο-κτηματογραφήθηκε η γη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον 18ο και 19ο αιώνα, η εκτάσεις κατατμήθηκαν σε μεγάλα τετράγωνα ("δημοτικές ενότητες"), τα οποία με τη σειρά τους μοιράστηκαν σε ακόμη μικρότερα τετράγωνα, κ.ο.κ. Έτσι, όλες σχεδόν οι εκτάσεις που πωλήθηκαν στους εποίκους της χώρας, αγρότες και μη, έχουν σχήμα τετράγωνο, κάτι που χτυπάει έντονα στο μάτι στις αεροφωτογραφίες των αγροτικών περιοχών.

(φωτογραφίες από το Google Earth)

2010-02-03

Το τέλος της ησυχίας;

Όταν, πριν μερικά χρόνια, πρωτοπήγα στην Πάρνηθα ένα πράγμα μου έκανε τρομακτική εντύπωση. Ο απίστευτος θόρυβος από τα αυτοκίνητα που κινούνταν στον ασφαλτόδρομο γύρω από τον εθνικό δρυμό. Πέρυσι το καλοκαίρι, μια έρημη Κυριακή του Αυγούστου, είχα πάλι εντυπωσιαστεί από τον τρομερό θόρυβο στο κέντρο του μεγαλύτερου αστικού δάσους της Μητροπολιτικής Αθήνας. Μα που μπορεί κανείς πλέον να βρει την ησυχία και να ακούσει μόνο φυσικούς ήχους;

Σύμφωνα με τον Gordon Hempton, η απάντηση είναι ΠΟΥΘΕΝΑ. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της Julia Baird για το Newsweek, ο Αμερικανός ηχο-οικολόγος αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο δώδεκα (12) ήσυχα μέρη στις ΗΠΑ και κανένα (0) στην Ευρώπη.

Με τον όρο "ήσυχα μέρη" εννοεί μέρη όπου υπάρχουν μόνο οι φυσικοί ήχοι και κανείς άλλος τεχνητός, ανθρωπογενής ήχος. Ο κυριότερος εχθρός της ησυχίας είναι τα αεροπλάνα, που πετούν διαρκώς, ακόμη και πάνω από εθνικά πάρκα, παρότι η επιβάρυνση στην τιμή των εισιτηρίων από τη μεταβολή των αεροδιαδρόμων υπολογίζεται ότι θα ήταν ελάχιστη.

Η εκστρατεία του με τίτλο "OneSquareInch" ("Μια Τετραγωνική Ίντσα") [προσωρινά δε λειτουργεί αλλά μπορείτε να το δείτε ως Cached στο Google] έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την ησυχία σε μια τετραγωνική ίντσα του Εθνικού Πάρκου Olympic στην Πολιτεία της Ουάσιγκτων. Αν συμβεί αυτό, τότε θα επωφεληθούν έμμεσα και πολλές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που βρίσκονται γύρω από αυτό το σημείο.

Δείτε (και ακούστε) το βίντεο με τον Gordon Hempton και διαβάστε και ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο της Julia Baird για το ίδιο θέμα, του Νοεμβρίου 2009.

2010-02-02

Διαμάχη για τις διαφημιστικές πινακίδες

Ξηλώστε τις διαφημιστικές πινακίδες, λέει ο Υπ. Δικαιοσύνης. (Δεν σχολιάζω το τραγικό ένας υπουργός, δηλ. η εκτελεστική εξουσία, να δίνει διαταγές στους εισαγγελείς, δηλ. την δικαστική εξουσία...)
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων, αντιδρά (και πιθανώς να έχει και ένα κάποιο δίκιο).