2010-11-30

Έκθεση Φωτογραφίας - Δήμος Σταυρούπολης

Έκθεση Φωτογραφίας στο Δήμο Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, από 1-17 Δεκεμβρίου 2010. Θέμα της έκθεσης είναι : "φυτική βιοποικιλότητα - η τέχνη της φύσης". Οι εκτιθέμενες φωτογραφίες προέκυψαν από τον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό Φωτογραφίας που διοργάνωσε το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βοτανικό Κήπο Σταυρούπολης του Δήμου Σταυρούπολης. Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και μία δική μου φωτογραφία.


2010-11-22

Ακούστηκαν...

Ναι, το ξέρω πως υπάρχει αντίστοιχη στήλη (του Γιάννη Νένε) στην AthensVoice εδώ και 2-3 χρόνια.
Αλλά ..."εγώ το σκέφτηκα πρώτος"! Εντάξει, η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ να ξέρω ποιος το είχε σκεφτεί πρώτος, αλλά καιρός είναι ν' αρχίσω να καταγράφω τα δικά μου "ακούσματα" για να μην πηγαίνουν χαμένα. Μεμονωμένα ακουστικά στιγμιότυπα λοιπόν, από την περιρρέουσα καθημερινότητα:

"...Δεν είπα να μην έχει αυτοκίνητο ρε μαλάκα! Αλλά, να μην το παίζει φτωχιά!"
(Εκνευρισμένος θαμώνας καφενείου λογομαχεί με οπαδό του ΚΚΕ για τις ζάντες της Γενικής Γραμματέως - καφενείο δίπλα από εκλογικό κέντρο, 2η Κυριακή δημοτικών εκλογών)

"Τί 'ναι αυτό; Τσιπς με σάλτσα;"
(Ηλικιωμένη κυρία ανακαλύπτει τα νάτσος με τυρί - σε κλασσικό σινεμά)

"Σε λίγο θα σας φέρουν και καναπέδες να γαμιέστε!"
(Η περίφημη... Φτερού, προς θαμώνες μοντέρνας καφετέριας, αραγμένους σε lounge ντιβανοκασέλες!)

2010-11-21

Γράψιμο

Πολύ θα ήθελα κάποιος να με πληρώνει για να γράφω. Οτιδήποτε...
Εκτός από τον τρέχοντα εργοδότη μου.
Χιλιάδες σκέψεις. Διάσπαρτες ιδέες. Χαρτάκια πάνω στο γραφείο που περιμένουν να μπουν στην κατάλληλη θέση. Βιβλία που περιμένουν να γραφτούν. Βιτριολικοί χαρακτηρισμοί να εκτοξευθούν. Σενάρια υπό επεξεργασία. Λίστες χρυσοφόρες, υπό εκκόλαψη. "Επιστημονικές" (χα!) αναλύσεις. Δοκίμια και διηγήματα αδόκιμα. Κριτικές και απλές παρατηρήσεις.
Σ' αυτή τη γλώσσα or another.
Πουλάω τη σκέψη μου, και ειλικρίνεια.
Anyone? Anyone?

2010-11-15

Αλλαγή σελίδας στις ελληνικές πόλεις

Αλλαγή σελίδας στη διοίκηση των ελληνικών πόλεων φέρνουν (αισίως) οι σημερινές δημοτικές εκλογές. Μια διαδικασία σταδιακής απαγκίστρωσης των πολιτών από τα κόμματα, που είχε αρχίσει εδώ και 10-20 χρόνια, σιγά-σιγά έφτασε και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, με μικρές παραλλαγές στην ιδιαίτερη περίπτωση του καθενός.
Ήταν η πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές που θα ήθελα να είχα... τριπλοψηφίσει! Τρεις μεγάλες νίκες ανθρώπων κατά τεκμήριο άξιων, σοβαρών και μη εξαρτημένων από κομματικούς μηχανισμούς στην Αθήνα (την πόλη που πλέον κατοικώ), την Πάτρα (την πόλη που μεγάλωσα) και τη Θεσσαλονίκη (τη μόνη ελληνική πόλη που έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι παραπάνω από μια... ελληνική πόλη). Είναι και η πρώτη φορά στη ζωή μου (το 1989 πρωτοψήφισα) που "είμαι με τους νικητές".

Αλλά και σε άλλες πόλεις, για τις οποίες δε γνωρίζω λεπτομέρειες, βλέπω ότι αρκετοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι τα πήγαν καλά και απομένει πλέον να αποδείξουν αν άξιζαν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους.
Ενδιαφέρον έχει και το πως η "αντι-μνημονιακή" ρητορική επέδρασε ή χρησιμοποιήθηκε από τους υποψηφίους για να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο. Στην Πάτρα, ο συνδυασμός του Γ. Δημαρά έκανε χρήση μιας ...light αντιμνημονιακής ρητορικής (δεν είμαι σίγουρος ότι τους έκανε καλό), δίνοντας όμως έμφαση στην ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν από την ύφεση και στην ανάγκη απαλλαγής απ' όσους μετείχαν με τον Α' ή Β΄ τρόπο στο "παλιό καθεστώς". Παράλληλα όμως, είναι ο ίδιος συνδυασμός που μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας είχε πολύ ορθά επισημάνει φαινόμενα κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, π.χ. καταψηφίζοντας την πρόταση σύναψης δανείου από τη Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ) (βλ. βίντεο Youtube ) και καταγγέλοντας ότι το δάνειο θα επιβάρυνε όλους τους Πατρινούς -ακόμη και τους φτωχότερους - για να μισθοδοτούνται κάποιοι εκλεκτοί προνομιούχοι γραφειοκράτες με εξωφρενικές απολαβές του ύψους των 6.000ευρώ το μήνα! Άρα, η προεκλογική, αντιμνημονιακή ρητορεία δεν ήταν (στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση) με σκοπό να συνεχιστεί το φαγοπότι των δημοσίων πόρων, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Για την Αθήνα, νομίζω πως (αν ο Καμίνης δικαιώσει τις προσδοκίες που τον συνοδεύουν) θα χρωστάμε εμείς οι κάτοικοι της πόλης ένα "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στο Στάθη Τσαγκαρουσιάνο της Lifo που είχε το πείσμα και το θάρρος να σηκώσει την παντιέρα της... αντι-Κακλαμανικής εκστρατείας και να στηρίξει τον ανθυποψήφιο του νυν Δημάρχου, σε μια κρίσιμη στιγμή που οι κατοικοεδρεύοντες του συστήματος ΠΑΣΟΚ είχαν λακίσει για να προστατεύσουν την εικόνα τους ή για τον όποιο άλλο λόγο.

Ωστόσο, οι δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι δήμαρχοι είναι μεγάλες και οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην επιμονή της κεντρικής εξουσίας να μην αφήνει τους δήμους ανεξάρτητους (να ευημερήσουν κατά τον τρόπο που αυτοί νομίζουν ή να χρεωκοπήσουν...). Ήδη όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, μη γνωρίζοντας τι να πουν για τις δικές τους αρμοδιότητες, έκαναν συνεχείς αναφορές στο κέντρο της Αθήνας(!) ενώ και η κυβέρνηση (εμπνεόμενη από μία σαρκαστική πρόταση που έγραψα στο blog e-Δράση;) σκέφτεται να ορίσει Υπουργό υπεύθυνο για την Αθήνα, δηλ. να μπουρδουκλώσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, αντί να κάνει την αποφασιστική κίνηση που χρειάζεται μεταφέροντας αρμοδιότητες (έστω υπό όρους και προϋποθέσεις) στο Δήμο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάθε δικαίωμα πλέον να ελπίζουμε ότι με τις νέες δημαρχιακές διοικήσεις το φαγοπότι θα περιοριστεί κατά πολύ, αν δεν φοβηθούν τις αναπόφευκτες συγκρούσεις που θα θελήσουν να προξενήσουν οι άνθρωποι των μηχανισμών με τα χρυσά κουτάλια.

Καλή μας νέα τετραετία!


Υ.Γ. Εντυπωσιακή λεπτομέρεια από το Δήμο Πατρέων: Ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, κος Κατσικόπουλος, πήρε σχεδόν 3.000 ψήφους λιγότερες στο Β' Γύρο απ' ότι στον Α'! Είτε κάποιοι ψηφοφόροι τον επέλεξαν στον Α' γύρο απλά και μόνο για να αποφευχθούν οι εκλογές (υποκύπτωντας στο δίλημμα του πρωθυπουργού) είτε έφταιξε η γκάφα του ίδιου να προσποιηθεί ότι ψήφισε στην Πάτρα ενώ δεν είχε προλάβει να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα από τα Καλάβρυτα που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του.

2010-11-06

Ο πλούτος των (ωραίων και λειτουργικών) πόλεων

Με αφορμή αυτό το εξαιρετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη για την πόλη της Φλωρεντίας, θυμήθηκα τα λόγια του Daniel Burnham (από τους πρωτοπόρους του αστικού σχεδιασμού στις ΗΠΑ) όταν προωθούσε το σχέδιό του για την πόλη του Σικάγο προς τους εμπόρους της, το 1909.
Καθότι το σχέδιο έπρεπε να κερδίσει την υποστήριξη των ανθρώπων του χρήματος προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει, τα επιχειρήματά του ήταν κατάλληλα διαμορφωμένα:

Το Παρίσι όπως είχε αναδιαμορφωθεί χάρη στον Ναπολέοντα ΙΙΙ "είχε αποδειχθεί μια καλή επένδυση". "Οι αλλαγές που επήλθαν απ' αυτόν έκαναν την πόλη διάσημη, και ως αποτέλεσμα οι περισσότεροι αργόσχολοι πλούσιοι του κόσμου συνηθίζουν να συχνάζουν εκεί, και πληροφορούμαι ότι οι Παριζιάνοι κερδίζουν κάθε χρόνο από τους επισκέπτες περισσότερα απ' όσα ξόδεψε ο Αυτοκράτορας για να επιφέρει τις αλλαγές". Έτσι, θα έπρεπε να γίνει και για το Σικάγο:
Το παράδειγμα που φέρεται να τους έδωσε ήταν το εξής:
" 'Το σκάμε μακριά για το Κάιρο, την Αθήνα, τη Ριβιέρα, το Παρίσι και τη Βιέννη, επειδή η ζωή εδώ δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο σε αυτά τα κέντρα της μόδας. Έτσι, υπάρχει και συνεχίζεται μια διαρκής εκροή των πόρων της πόλης. Κανείς δεν έχει εκτιμήσει το πόσα εκατομμύρια σε χρήμα έχουν δημιουργηθεί στο Σικάγο και έχουν ξοδευτεί αλλού, αλλά το ποσό πρέπει να είναι μεγάλο. Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα στο λιανικό μας εμπόριο αν αυτά τα χρήματα κυκλοφορούσαν εδώ;
...Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα στην ευημερία μας αν η πόλη ήταν τόσο απολαυστική που οι περισσότεροι άνθρωποι που πλουτίζουν στην Πεδιάδα του Μισσισιπή, ή δυτικά αυτής, ερχόντουσαν στο Σικάγο για να ζήσουν; Δεν θα έπρεπε χωρίς καθυστέρηση να κάνουμε κάτι ικανό να ομορφύνει την πόλη μας και να την κάνει ελκυστική για εμάς, και ιδίως για τους επισκέπτες που επιθυμούμε;'

Συνέχισε, μη διστάζοντας να επιχειρηματολογήσει ότι η "επένδυση" του Περικλή στην Αρχαία Αθήνα ακόμη απέδιδε σε τουριστικά έσοδα. "

Πηγή (και μετάφραση από): Hall, Peter. Cities of Tomorrow. Blackwell Publishers. 1988.

2010-11-03

Atenistas: Σάββατο στην πλατεία Δημαρχείου

Αν είστε ένας από τους 24 Αθηναίους που δεν γνωρίζει για τους Atenistas, ενημερωθείτε για τη δράση τους εδώ. Το Σάββατο το βράδυ διοργανώνεται εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου (γνωστή και ως Κοτζιά). Ειδικά για αυτή την εκδήλωση διαβάστε εδώ.