2011-04-28

Εμπορικός μαρασμός και πνευματική αρτηριοσκλήρυνση

Διάβασα το άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου στο Capital.gr ( "Καταναλωτικός οργασμός Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη" ) για την γιορτή λιανικού εμπορίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Shopping Fest) και συνέκρινα την ανοιχτόμυαλη, κοσμοπολίτικη αντίληψη των Τούρκων με τις φοβικές γκρίνιες των δικών μας γεροντοπαλίκαρων των συντεχνιών, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα.
Για σαράντα μέρες τα καταστήματα της Κωνσταντινούπολης προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις, με τους ξένους τουρίστες επιπλέον να απαλλάσονται του φόρου. Οκτώ βραδιές σε αυτό το διάστημα τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα ή τις δύο το πρωί ενώ συναυλίες και εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
Αποτέλεσμα: Εβδομήντα τοις εκατό (70%) εκτιμάται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στους βασικότερους επισκέπτες Έλληνες, Ρώσοι και Βούλγαροι.
Αυτό απαντάει εν μέρει και στη γνωστή σοφιστεία ότι το πρόβλημα των Ελλήνων είναι πως δεν έχουν λεφτά για να ψωνίσουν και άρα το ωράριο δεν παίζει κανένα ρόλο.
Το... κακό είναι πως οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν τη γιορτή αυτή ετήσια και στοχεύουν το 2015 ο αριθμός των ξένων τουριστών για τη "γιορτή" να φτάσει το ενάμισυ εκατομμύριο.

2011-04-12

Μεγάλοι δήμοι, μεγάλα χρέη, μεγάλα προβλήματα...

Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη στους Φακέλους του Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΪ).
Επίσης, διαβάστε τα όσα δηλώνει ο Δήμαρχος Πάτρας Γιάννης Δημαράς, για την καθαριότητα και το καθεστώς γύρω από αυτήν (TheBest.gr).

2011-04-07

Λάμπες Φθορισμού και υδράργυρος

Με αφορμή κάποια σχόλια αναγνωστών που διάβασα στο σάιτ του ΣΚΑΪ, παρουσιάζω εδώ, σε μετάφραση, πληροφορίες σχετικά με τη χρήση λαμπτήρων φθορισμού που δίνει η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ):
-Οι λάμπες φθορισμού πράγματι περιέχουν (ελάχιστο) υδράργυρο. Ενδεικτικά, η ποσότητα υδραργύρου σε μια λάμπα φθορισμού είναι περίπου 100 φορές λιγότερη από αυτή που περιέχει ένα παλιό θερμόμετρο  υδραργύρου.
-Αθροιστικά, η χρήση λαμπτήρων φθορισμού μειώνει τον υδράργυρο που εκλύεται στο περιβάλλον, καθώς η βασικότερη πηγή έκλυσής του είναι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που καίνε κάρβουνο (π.χ. λιγνίτη). Άρα, μειώνοντας το ρεύμα που καταναλώνεται μειώνεται και ο εκλυόμενος υδράργυρος.
-Δεν γίνεται καμία έκλυση υδραργύρου κατά τη χρήση της λάμπας. Έκλυση ατμών υδραργύρου γίνεται μόνο εφ' όσον σπάσει η λάμπα.
1. Πριν τον καθαρισμό
  • Άνθρωποι και κατοικίδια να βγουν απ' το δωμάτιο
  • Αερίστε το χώρο για 5-10 λεπτά αφήνοντας ανοιχτή μια εξωτερική πόρτα ή παράθυρο
  • Κλείστε τον κλιματισμό ή το κλιματιστικό
  • Βρείτε υλικά καθαρισμού για τη σπασμένη λάμπα: ένα σκληρό χαρτόνι, υγρά μαντηλάκια καθαρισμού (π.χ. μωρομάντηλα), αυτοκόλλητη ταινία, μια πλαστική σακούλα που να σφραγίζει ή ένα γυάλινο βάζο.
2. Κατά τον καθαρισμό
  • Μαζεύτε επιμελώς όλα τα κομμάτια της σπασμένης λάμπας και την ορατή σκόνη. Όχι με ηλεκτρική σκούπα αλλά με ένα χαρτόνι, αυτοκόλλητη ταινία για τα όποια υπολείμματα και υγρά μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα μόνο αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και παραμένει ακόμη υλικό (π.χ σε χαλί) και αδειάστε τη σκόνη της ηλεκτρικής σκούπας όπως στο επόμενο σημείο.
  • Βάλτε τα απορρίμματα (σκόνη και γυαλιά) και τα πρόχειρα υλικά καθαρισμού σε ένα γυάλινο δοχείο (κατά προτίμηση) ή μια σακούλα που να σφραγίζει (ή τουλάχιστον σφραγίστε την αεροστεγώς εσείς δένοντάς τη καλά).
3. Μετά τον καθαρισμό
  • Βγάλτε έξω από το σπίτι τα απορρίμματα -π.χ. σε ένα κάδο- μέχρι να τα απορρίψετε
  • Αν είναι εφικτό, αφήστε το χώρο να αερίζεται για αρκετές ακόμη ώρες.