2011-07-22

Επτά φωτογραφίες από το Όσλο...

Με αφορμή τις σημερινές, βάρβαρες επιθέσεις.


Πάρκο Vigeland

Πάρκο Vigeland


Πάρκο Vigeland

Πάρκο Vigeland

Κτήριο και καταστήματα σε κεντρική πλατεία

Παράκτιο Καφέ-Εστιατόριο. Προσοχή στη λεπτομέρεια...

Βόλτα με ένα αξιολάτρευτο κατοικίδιο...

2011-07-12

Ο κήπος μνημείο;

Υπό την "κατοχή" των αρχαιολογικών υπηρεσιών φαίνεται να τελεί και ο Εθνικός Κήπος. Αυτή τουλάχιστον ήταν η πρώτη μου εντύπωση διαβάζοντας πρόσφατο άρθρο στο in.gr ("Αναβαθμίζονται οι υποδομές του Εθνικού Κήπου μετά την έγκριση της μελέτης του ΕΜΠ", 2011-07-01), όπου αναφέρονται τα εξής:
"Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη" [την πανάκριβη μελέτη του ΕΜΠ για τον Εθνικό Κήπο, συμπληρώνω, βλ. εδώεδώ κι εδώ] "η οποία θα υλοποιηθεί από το Δήμο Αθηναίων" αλλά, "απέρριψε την πρόταση για αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού. Η μελέτη προέβλεπε 100 καθίσματα και 155 κάδους απορριμμάτων, καθώς σήμερα ο κήπος διαθέτει λίγα καθίσματα περίπου 20, τα οποία όμως έχουν ιστορικό ενδιαφέρον αφού έχουν ηλικία ίδια με αυτή του κήπου και 11 διαφορετικά είδη κάδων. Το Συμβούλιο δεν ενέκρινε τον προτεινόμενο από το Πολυτεχνείο αστικό εξοπλισμό και ζήτησε τη συντήρηση του υπάρχοντος." 
Με λίγα λόγια, ο Εθνικός Κήπος αντιμετωπίζεται από την Ελληνική Πολιτεία ως μνημείο και όχι ως ζωντανός αστικός χώρος! Και προτεραιότητα δεν έχει η ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών του σύγχρονου κατοίκου και επισκέπτη αλλά μια κάποια αόριστη τάση μουμιοποίησης ενός περασμένου παρελθόντος. 
Άλλοι αστικοί δημόσιοι χώροι τελούν υπό καθεστώς demi-κατάληψης από τη θολωμένη κουρελαρία, άλλοι είναι κλειδαμπαρωμένοι από τους αυτόκλητους προστάτες της Χρυσής Αυγής και άλλοι μένουν παγωμένοι στο χρόνο λόγω μιας αυτάρεσκης και ανασφαλούς αρχαιολαγνικής εμμονής.

Πάρκα και πλατείες για τον Αθηναίο και τον επισκέπτη του 2011 διαθέτει αυτή η πόλη;

Από την άλλη πλευρά όμως, αν δει κανείς τον Εθνικό Κήπο όπως έχει σήμερα, εκπλήσσεται και με την πρόταση του ΕΜΠ για ...100 νέα παγκάκια! Τα υπάρχοντα δεν είναι και στη χειρότερη δυνατή κατάσταση 
 










...με εξαιρέσεις... 




...και η πρόταση για συντήρησή τους δεν θα φάνταζε παράλογη, αν δεν ήταν διατυπωμένη με τόσο απόλυτο τρόπο. Τελικά, πέρα από το άσπρο-μαύρο άλλες εκδοχές δεν κυκλοφορούν σ' αυτή τη χώρα;


Υ.Γ. Πληροφορίες για την αρχική σχεδίαση του Κήπου και τη σημερινή μελέτη μπορείτε να διαβάσετε και στο Βήμα της 2011-07-07.

2011-07-04

Λήξη Special Olympics - Αθήνα 2011

Λήγουν σήμερα οι Special Olympics - Αθήνα 2011 με την τελετή λήξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η μεγαλύτερη ευκαιρία δημοσίων σχέσεων της Ελλάδας για το 2011 ήρθε και πέρασε, και κανείς σχεδόν δεν κατάλαβε τίποτα...
Και το προσεγγίζω μόνο από τη συμφεροντολογική πλευρά γιατί από την ηθική δεν έχω προσδοκίες...
Διαβάστε την προχτεσινή δήλωση του Τιμ Σράιβερ και της Γιάννας Δεσποτοπούλου: Μια διαφορετική διαδήλωση.