2012-11-07

Μαγικά μαραφέτια εξοικονόμησης ενέργειας Νο.2

Οι τακτικοί αναγνώστες του μπλογκ πιθανώς να θυμάστε μια παλαιότερη ανάρτησή μου για ένα μαραφέτι που σύμφωνα με τους πωλητές του "μειώνει την κατανάλωση καυσίμου στο αυτοκίνητο".
Πριν 3-4 μήνες έπεσα πάνω σε μια αντίστοιχη περίπτωση που με παραξένεψε. Επρόκειτο για μια "προσφορά" / διαφήμιση στο Groupon και συγκεκριμένα για κάποια "σακουλάκια" που προσέφεραν "οικονομικό και οικολογικό πλύσιμο χωρίς απορρυπαντικό! Δύο (€12,90) ή Τέσσερις (€19,90) Ecobag με κεραμικά σφαιρίδια για το πλυντήριο πιάτων". Σύμφωνα με το διαφημιστικό κείμενο " ...τα σακουλάκια Ecobags αντικαθιστούν το απορρυπαντικό. Εσείς δεν έχετε παρά να γεμίσετε κανονικά το πλυντήριο πιάτων και να τοποθετήσετε στη συνέχεια το σακουλάκι μέσα στον κάδο .... Επιλέξτε το πρόγραμμα πλύσης και καθαρίσατε, κυριολεκτικά. Όταν η πλύση ολοκληρωθεί, αφήστε το σακουλάκι να στεγνώσει ώστε να είναι έτοιμο για την επόμενη πλύση... ...Θα δείτε την κατανάλωση απορρυπαντικού να μειώνεται εντυπωσιακά αφού κάθε «σακουλάκι» βγάζει έως και 1000 πλυσίματα ή περίπου 3 χρόνια."

Οι ισχυρισμοί ακούγονταν εντυπωσιακοί και η τιμή ήταν αρκετά χαμηλή ώστε να σκεφτεί κάποιος να το δοκιμάσει χωρίς φόβο σημαντικής οικονομικής ζημιάς.

Έψαξα στο ίντερνετ να βρω κάτι σχετικό. Αν δηλ. υπάρχει κάποια κριτική για αυτά τα "ecobags" ή κάποιο αντίστοιχο προϊόν με τέτοιου είδους τεχνολογία ("κεραμικά σφαιρίδια") ή κάποια επιστημονική κριτική. Για όσο άντεξα να ψάξω, τα μόνα αποτελέσματα που έβγαζε το Google ήταν σε διάφορα κινέζικα σάιτ που πωλούσαν αντίστοιχα προϊόντα, χωρίς κανενός είδους κριτική (θετική ή αρνητική). 

Εν πάσει περιπτώσει, είπα να τους δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, ιδίως καθώς πωλούνταν μέσω Groupon στο οποίο έχω αρκετά μεγάλη εμπιστοσύνη (έχω πάρει πολλά κουπόνια κατά καιρούς και μια φορά που δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα το έλυσαν επιτυχώς.). Μετά από λίγο καιρό ήρθαν τα δύο "ecobags" στο σπίτι. 

Το "ecobag" στη συσκευασία του

Η πρώτη δυσάρεστη έκπληξη ήταν στις οδηγίες. Γραμμένες σε κινεζο-αγγλικά έλεγαν -σε αντίθεση με το διαφημιστικό κείμενο- ότι πρέπει να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία της πλύσης τουλάχιστον στους 70°C. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι α) οι 70°C είναι η ανώτερη θερμοκρασία σε όλα (σχεδόν;) τα πλυντήρια πιάτων και ότι β) ακόμη κι αν τα σακουλάκια κάνουν πραγματικά δουλειά, είναι πολύ πιθανό να χάσεις λεφτά από την αυξημένη κατανάλωση ενέργειας καθώς θα πρέπει να ρυθμίζεις πάντα τη θερμοκρασία στην ανώτατη τιμή της. Άρα, ότι τυχόν κερδίσεις από τη μη χρήση απορρυπαντικού είναι πολύ πιθανό να το χάσεις από την υπερκατανάλωση ρεύματος!
Επιπλέον, ανέφερε κάτι που δεν ήταν γραμμένο στη διαφήμιση: ότι για να εξασφαλίσεις την καλή λειτουργία του (έτσι ερμήνευσα τα κινεζο-αγγλικά...) πρέπει μια φορά το μήνα να αφήνεις το σακουλάκι στον ήλιο για 2-3 ώρες!

Το πίσω μέρος της συσκευασίας με τις οδηγίες
Για να μην τα πολυλογώ, έβαλα τελικά μια πλύση χωρίς απορρυπαντικό (και χωρίς πάρα πολύ βρώμικα σκεύη), αλλά με το ecobag, στο πρόγραμμα των 70°C. Το αποτέλεσμα ήταν σαφώς κάτω του μετρίου. Δηλ., αρκετά από τα σκεύη (περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά) έμειναν εμφανώς ακάθαρτα αν και κάποια ποτήρια ή πιάτα που δεν ήταν έτσι κι αλλιώς πολύ βρώμικα φαινόντουσαν να έχουν καθαρίσει. 
Από την άλλη σκέφτηκα πως αν βάλεις για μιάμιση ώρα κάποια σκεύη σε σχεδόν καυτό νερό (70°C), χωρίς οποιοδήποτε άλλο καθαριστικό, φυσικό είναι κάποια από αυτά να δείχνουν καθαρά! Με άλλα λόγια, ίσως το ecobag να μην έκανε τίποτα απολύτως και απλώς να "εκμεταλλευόταν" την υψηλή θερμοκρασία του νερού.
Αποφάσισα να δοκιμάσω μια δεύτερη φορά, πριν τα επιστρέψω και άφησα τα ecobags στο τραπέζι του μπαλκονιού 2-3 ώρες να τα δει ο ήλιος (όπως έλεγαν οι οδηγίες της συσκευασίας). Δοκίμασα και δεύτερη φορά μετά από δυο μέρες και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο με την πρώτη φορά: αρκετά σκεύη είχαν εμφανείς και έντονους λεκέδες.

Το "ecobag" μέσα στο πλυντήριο πιάτων
Κατόπιν των παραπάνω, επικοινώνησα με τη Groupon και ζήτησα να επιστρέψω τα σακουλάκια και να πάρω πίσω τα χρήματά μου. Η Groupon επικοινώνησε με τον πωλητή των μαραφετιών και μετά από μία ακόμη υπενθύμιση (ίσως να έφταιγαν και οι θερινές διακοπές) από πλευράς μου σε σχετικά έντονο ύφος, τα χρήματα που είχα δώσει πιστώθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό μου από τον καταστηματάρχη (αν κατάλαβα καλά). Έτσι το σήριαλ έληξε χωρίς οικονομική επιβάρυνση, πέραν της απώλειας χρόνου, αλλά με μία παραπάνω "εμπειρία" στις αποσκευές μου...