2013-06-06

Πόσο πράσινη είναι η συμπεριφορά των νοικοκυριών;

Με την ευκαιρία της χθεσινής "Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος" ο ΟΟΣΑ κυκλοφόρησε μία έκθεση με τίτλο "Greening Household Behaviour" όπου γίνεται προσπάθεια να εκτιμηθεί η συμπεριφορά των νοικοκυριών στις ανεπτυγμένες χώρες - μέλη του Οργανισμού ως προς διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στο ζήτημα των τροφίμων, των απορριμμάτων και της απόρριψης τροφίμων, που ήταν και το θέμα της φετινής "παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος".

Η μελέτη βασίστηκε σε μία έρευνα - ερωτηματολόγιο που διενεργήθηκε το 2011 σε 12000 νοικοκυρία, σε 11 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Μια σύντομη περιγραφή των περιεχομένων της γίνεται στο μπλογκ του ΟΟΣΑ OECD Insights. Η συνολική μελέτη διατίθεται μόνο σε δημοσιογράφους ή με συνδρομή, αλλά ορισμένα κεφάλαια είναι ελεύθερα προσβάσιμα. Το δελτίο τύπου από την παρουσίαση της μελέτης βρίσκεται εδώ.

2013-06-04

Ανάβρα και Καλλικράτης...

Διαβάζοντας το άρθρο "Ανάβρα, ένα χωριό πρότυπο με 0% κρίση και 0% ανεργία" σκέφτομαι για μια ακόμη φορά ότι ο Καλλικράτης ήταν μεν καλός σαν προσπάθεια οικονομικού συμμαζέματος και "νοικοκυρέματος" αλλά με τη γιγάντωση των δήμων που επέφερε ήταν παράλληλα και ένας νόμος ενάντιος στην ιδέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μεμονωμένες επιτυχείς προσπάθειες σαν αυτές του γνωστού χωριού Ανάβρα στη Μαγνησία, τώρα πλέον απορροφώνται και εξαφανίζονται μέσα σε μεγαλύτερους δήμους, και γίνονται απλά ένα ακόμη "θέμα" που πρέπει να φροντίσει η δημοτική γραφειοκρατία...