2013-10-29

Ακούστηκαν #8

(...μεμονωμένα ακουστικά στιγμιότυπα, από την περιρρέουσα καθημερινότητα)


Υπήρχε και μια ομάδα Τόσκηδων που είχε πάρει μέρος στην κατοχή της Αθήνας, αλλά δεν τους σήκωνε το κλίμα και έφυγαν μετά τη μάχη των Πλαταιών. Κι εγώ πριν μια βδομάδα το 'μαθα!
(Αλβανολόγος, αρχαιόπληκτος ιστοριοδίφης, ...στο φαρμακείο)

Ήτανε στον ΠΑΟΚ αλλά είχε φύγει όξω!
(Έργα και ημέρες του Πάμπλο Κοντρέρας, ...σε κάποιο καφενείο)

"Αλλάξαμε αφαλό.
Χτυπήστε στην κα Παπαδοπούλου να πάρετε κλειδί.

Εκ της διαχειρίσεως.
Παπαδοπούλου."
(Τοιχοκολλημένο σε εξώπορτα πολυκατοικίας)

Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του,
και τη σκούφια την ψηλή του,
μ’ όλα τα φτεράαα... 

(Κυρία κάποιας ηλικίας, περπατάει αγκαζέ με φίλη της, παραμονή 28ης Οκτωβρίου, 2013)

2013-10-06

Παρουσίαση (ηλεκτρονικού) βιβλίου. "Τα σινεμά της Αθήνας: 1896-2013"



Αύριο, Δευτέρα 7 Οκτωβρίου στις 9:00μμ, παρουσιάζεται στο σκακιστικό καφενείο "Πανελλήνιον" στην Οδό Μαυρομιχάλη 16, το βιβλίο του Δημήτρη Φύσσα "ΤΑ ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 1896 - 2013: Ιστορίες του Αστικού Τοπίου".


Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει μόνο ηλεκτρονικά, και δωρεάν για τους αναγνώστες, μέσα από 6 διαδικτυακούς τόπους που θα ανακοινωθούν τη βραδιά της παρουσίασης. Από τα λίγα στοιχεία της πρόσκλησης και μόνο, καταλαβαίνει κανείς ότι πρόκειται για έργο εντυπωσιακό σε όγκο και μεθοδικότητα. Ειδικά αυτή η τελευταία φαίνεται χαρακτηριστική του Δημήτρη Φύσσα, αν κρίνω από τα λίγα που έχω καταλάβει γι' αυτόν, διαβάζοντας και το μυθιστόρημα φαντασίας του με τίτλο "Στρατιώτης του Χριστού", όπου επιδίδεται σε μια εξονυχιστική έρευνα του κόσμου της ελλαδικής θρησκοληψίας, αντλώντας απ' αυτήν έμπνευση για το μυθιστόρημά του.

Για να επανέλθω στα ΣΙΝΕΜΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ, όπως αναφέρει ο συγγραφέας "η έρευνα και το γράψιμο μού πήραν 10 χρόνια και καταλήξανε σ΄ αυτό το λεξικό των 960 σελίδων word (times new roman, 12άρι), με 3.500 περίπου υποσημειώσεις, αλλά διόλου ακαδημαϊκό γράψιμο.

Ενημέρωση, 8/10/2013: Το βιβλίο θα βρίσκεται στους παρακάτω διαδικτυακούς τόπους: 
Αθήνα 9.84 (απ'ευθείας σύνδεση)
Athens Review of Books
AthensVoice (1ο μέρος, 2ο μέρος)
Εστία
Στάχτες
Η Τρύπα

2013-10-05

Η λίστα της Mercer για την ποιότητα διαβίωσης στις μεγαλουπόλεις του κόσμου

Η ετήσια λίστα της Mercer με τον τίτλο "Έρευνα για την Ποιότητα Διαβίωσης" (και όχι 'ποιότητα ζωής', όπως εσφαλμένα γράφεται στον τύπο) απασχολεί κάθε χρόνο τον τύπο για λίγες μέρες, σαν ένα μικρό παραλειπόμενο για να γεμίζει ραδιοφωνικές εκπομπές, στήλες εφημερίδων και ειδησεογραφικούς χώρους. Η έρευνα λαμβάνει υπ' όψιν 39 κριτήρια σε 10 διαφορετικές κατηγορίες (Πολιτικό και Κοινωνικό Περιβάλλον, Παράγοντες Υγείας και Ιατρικής Περίθαλψης, Δημόσιες Υπηρεσίες και Μεταφορές, Καταναλωτικά Αγαθά, Οικονομικό Περιβάλλον, Σχολεία και Εκπαίδευση, Αναψυχή, Κατοικία, Κοινωνικό-Πολιτισμικό Περιβάλλον, Φυσικό Περιβάλλον). Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι η έκθεση δε βαθμολογεί το επίπεδο των δημοτικών υπηρεσιών ή τις δημοτικές αρχές των πόλεων καθώς πολλά από τα κριτήρια εκφεύγουν του ελέγχου ενός δήμου, ακόμη και σε χώρες με ισχυρή αυτοδιοίκηση.

Η λίστα, που βαθμολογεί 221 μεγάλεις πόλεις ανά τον κόσμο, είναι ένα εργαλείο πληροφόρησης για πολυεθνικές εταιρείες και οργανισμούς που αποζητούν μια δίκαιη αποζημίωση για τα στελέχη τους που αποστέλλονται σε χώρες του εξωτερικού. Στη διαμόρφωση του πακέτου αμοιβών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι δυσκολίες που παρουσιάζει η ζωή στην κάθε πόλη ώστε να δίδεται η αντίστοιχη αποζημίωση γι' αυτές. Ταυτόχρονα, λειτουργεί και ως μία πηγή πληροφόρησης για την ποιότητα ζωής σε μία πόλη, αποκτώντας έτσι μια ευρύτερη χρησιμότητα. Εξ΄ ου και η ενασχόληση του τύπου μαζί της. Πόλεις με περισσότερα προβλήματα βρίκσονται στα χαμηλά της λίστας ενώ αυτές που προσφέρουν την καλύτερη ποιότητα διαβίωσης βρίσκονται στην κορυφή.

Τα τελευταία χρόνια οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης κυριαρχούν στη λίστα, με τη Βιέννη να εμφανίζεται στην πρώτη θέση για 4 συνεχόμενα χρόνια (2010(En), 2010(El), 2012(En)). Η Αθήνα βρισκόταν στην τελευταία θέση μεταξύ των πόλεων της Δυτικής Ευρώπης (83η από τις 221) στην τελευταία έκθεση, του 2012.

Προσθήκη: Τακτοποιώντας το αρχείο μου ανακάλυψα ότι στην αντίστοιχη έρευνα του 2002-2003 η Αθήνα κατατασσόταν στην 79η θέση μεταξύ 215 πόλεων. Άρα, πολύ μικρή διαφορά (προς το χειρότερο) παρατηρείται μέσα σε μία δεκαετία.

2013-10-02

Ζωντανή μετάδοση συζήτησης από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η δυναμική της ανεπίσημης πόλης και οι προοπτικές των αυτοσχέδιων αστικών πρακτικών.
Κύκλος "Re-think Athens".

Ζωντανή μετάδοση στα ελληνικά, εδώ, απόψε στις 7:00μμ.