2014-01-21

Το Περιβάλλον σε μια Ματιά 2013 (ΟΟΣΑ) και ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για το ΑΕΠ

Κυκλοφόρησε η Έκθεση του ΟΟΣΑ με τίτλο "Το Περιβάλλον σε μια Ματιά 2013: Δείκτες ΟΟΣΑ" που παρέχει βασική περιβαλλοντική πληροφόρηση για τις τάσεις του περιβάλλοντος τα τελευταία είκοσι χρόνια (αρχές δεκαετίας 1990 έως 2010 περίπου). Παρουσιάζει στοιχεία σχετικά με την τάση βασικών περιβαλλοντικών δεικτών για τη βιοποικιλότητα και τους υδάτινους πόρους, την ατμοσφαιρική ρύπανση,  τα απόβλητα και την κλιματική αλλαγή. Όλη η έκθεση υπάρχει διαθέσιμη online στα Αγγλικά, ενώ διατίθεται επίσης η περίληψη στα Ελληνικά και πολλές άλλες γλώσσες. Η προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση ήταν αυτή του 2005.

Για περισσότερα περιβαλλοντικά νέα και στατιστικά μπορείτε να ακολουθήσετε τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΟΟΣΑ στο Twitter: https://twitter.com/OECD_ENV

Η δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσα περιβαλλοντική δημοσίευση της ημέρας είναι ένα άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Nature με τίτλο "Καιρός να αφήσουμε το ΑΕΠ πίσω μας" (Time to leave GDP behind). Το άρθρο εντάσσεται στον ολοένα και αυξανόμενο προβληματισμό σχετικά με την ανάγκη υποκατάστασης ή συμπλήρωσης του ΑΕΠ ως δείκτη μέτρησης της ανθρώπινης ευημερίας με ένα δείκτη που θα λαμβάνει υπ' όψιν οικολογικά, κοινωνιολογικά, ψυχολογικά και οικονομικά δεδομένα.