2007-09-04

Εκλογικά Σενάρια - Τι θα συμβεί αν ψηφίσω ... ;

Διαβάζοντας διάφορες συζητήσεις στο Ίντερνετ και σε μπλογκς σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές είδα διαφορετικές απόψεις / εκτιμήσεις σχετικά με το ποια είναι η επίδραση της ψήφου σε κάθε περίπτωση. Δηλ., αν ψηφίσω μικρό κόμμα, πριμοδοτώ έμμεσα το 1ο; Υπάρχει διαφορά αν ψηφίσω πολύ μικρό κόμμα που δεν έχει πιθανότητες εισόδου στη βουλή με το να ψηφίσω μικρό κόμμα που έχει πιθανότητες εισόδου; Το λευκό είναι ισοδύναμο με το άκυρο; Προσμετράται στο τελικό αποτέλεσμα; Και λοιπά...
Επειδή όμως, όπου υπάρχουν αριθμοί, οι «απόψεις» δεν έχουν νόημα και επειδή οι «απόψεις» που ακούγονται στα τηλεοπτικά παράθυρα δεν είναι πάντα ούτε έγκυρες ούτε αντικειμενικές, κοίταξα τον εκλογικό νόμο και έκανα διάφορα απλά αλλά ρεαλιστικά σενάρια για να δείξω (και να καταλάβω κι εγώ) το ποια είναι η επίδραση της ψήφου στη μία ή την άλλη περίπτωση.
Πείτε το "μίνι-οδηγό για αναποφάσιστους".
Δυστυχώς ο blogger δεν μου επιτρέπει να ανεβάσω τα ωραία, χρωματιστά, στοιχισμένα πινακάκια γι'αυτό μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.
Στείλτε αυτό το link σε όσους νομίζετε ότι θα είναι χρήσιμο.
Ως βάση χρησιμοποίησα τον εκλογικό νόμο (βλ. ΠΔ.96-2007 στο www.ypes.gr) και το site www.ekloges.grπου μου έδωσε και την ιδέα.