2008-03-11

Αθήνα: Ανάπλαση στο Πεδίο του Άρεως

Διάβασα και είδα πρόσφατα ένα φωτορεπορτάζ στο Forthnet.gr για την προγραμματιζόμενη ανάπλαση του Πεδίου του Άρεως, από την Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς που έχει την ευθύνη του χώρου.
Κάνω κάποια σύντομα σχόλια:
1. Επιτέλους, μια ουσιαστική παρέμβαση, που έχει να κάνει με την ποιότητα ενός χώρου πρασίνου (όχι μόνο με την έκτασή του...) και δείχνει να αντιμετωπίζει το θέμα σε όλη του τη συνθετότητα και με τη σοβαρότητα που του αρμόζει.
2. Στα θετικά στοιχεία που συγκρατώ από την παρουσίαση είναι α) το ότι δίνεται σημασία στην παράμετρο δημογραφία και το ποιοι θα είναι οι χρήστες του πάρκου, β) το ότι λαμβάνεται υπ'όψιν το φυσικό περιβάλλον τόσο στο σχεδιασμό όσο και στα επί μέρους στοιχεία της κατασκευής του πάρκου, γ)στο ότι γίνεται ρητή αναφορά στη μη χρήση μη-διαπερατών υλικών ("ελάχιστη πλακόστρωση, καθόλου τσιμεντοποίηση"), δ) στο ότι δείχνει να λαμβάνεται υπ'όψιν η σημαντική παράμετρος της ασφάλειας.
3. Φαίνεται πως όταν οι πολιτικοί έχουν σαφείς (έστω λίγες) αρμοδιότητες και κίνητρο μπορεί να βγαίνει κάτι καλό. Εν προκειμένω, το κίνητρο είναι να αποδειχτεί ότι η Υπερνομαρχία έχει λόγο ύπαρξης...
4. Ενδιαφέρον -αν και δυστυχώς δεν προκαλεί έκπληξη- ότι από τις 11 εικόνες / φωτογραφίες του φωτορεπορτάζ οι πολιτικοί εμφανίζονται σε 3 από αυτές αλλά ο υπεύθυνος της ανάπλασης σε καμία... Πότε θα πάψουμε να αποδίδουμε τα όποια έργα στους πολιτικούς και μόνο, και όχι και στους επαγγελματίες που εργάζονται γι'αυτά;

Ας ελπίσουμε ότι το έργο θα υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν - και θα συντηρηθεί και λειτουργήσει - επιτυχώς.

3 σχόλια:

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ είπε...

Στίς 5 Μαρτίου του 2008 σε δισέλιδο άρθρο της εφημερίδας Ελευθεροτυπίας με τις φωτογραφίες των κ.Γεννηματά και Μπέη διαφημιζόταν το Πεδίον του Αρεως ως "Παράδεισος στις μακέτες" και δηλωνόντουσαν οι 94.000 φυτεύσεις. Σήμερα με ένα απλό μαθηματικό υπολογισμό αφαιρετικής και δεδομένου ότι "ιδίοις όμμασι" πραγματοποιήθηκε εν "κρυπτώ & παραβύστω" εδώ και 3 έτη Σφράγιση γής - ενταφιασμός δομικών υλικών στά τουλάχιστον 60 δασικά στρέμματα, παρέα με τά 6.000 κυβικά μέτρα Beton-arme, ΛΟΓΙΚΑ θα πρέπει να διαιρέσουμε τα 230 στρέμμ.(συνολικής έκτασης)με τά 230-60=170 στρέμμ.....και γρήγορα να τρέξουμε και να αναζητήσουμε που τοποθετήθηκαν, πάλι ΛΟΓΙΚΑ, οι 94.000/170= 553 φυτεύσεις ανά στρέμμα, που επικαλούνται!!!!!

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ είπε...

Τουτέστιν λοιπόν επειδή μου διέφυγε, 1 στρέμμα είναι περίπου 1.000 τετρ.μ άρα μιλάμε πάλι ΛΟΓΙΚΑ γιά 2 φυτεύσεις περίπου (οι οποίες θα περιέχουν και δένδρα) κάθε τετραγωνικό μέτρο. Μπορούν παρακαλώ να μας τα υποδείξουν ;;;;;;;;;;;;;;

Polykarpos είπε...

Σε ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΗΣ πρώην ΥΠΕΡΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Αθηνών-Πειραιώς, νυν Περιφέρειας Δεκ-Νοε 2010 "ΤΟ Πεδίον του Αρεως ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ"
ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ:

"Εφαρμόστηκαν περιβαλλοντικές προδιαγραφές που μειώνουν σημαντικά τη θερμοκρασία του χώρου".

ΕΝΩ Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΤΥΜΠΑΝΙΖΕΙ:

"100 Στρέμματα πρασίνου μπορούν να κατακρατούν 4 τόνους σκόνης ετησίως.
Η βλάστηση αντανακλά περίπου το 1/4της προσπίπτουσας ακτινοβολίας μικρού μήκους. Από τα 3/4 που απορροφώνται, το μεγαλύτερο ποσοστό χρησιμοποιείται για την εξάτμιση του νερού από τα φύλλα, κι ένα μικρό ποσοστό ενέργειας ακτινοβολείται (μεγάλου μήκους κύματος υπέρυθρη ακτινοβολία).
Αντίθετα τά δομικά υλικά "BETON "Οπλισμένο σκυρόδεμα -Μαρμαροκυβολιθοστρώσεις" ανακλούν μόλις το 1/10 της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ η υπόλοιπη μετατρέπεται σε θερμική, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία!!!!


Σε αποθηκευμένη σελίδα στό site www.ecofinder.gr σε άρθρο του ΟΙΚΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

ΕΓΡΑΦΑΝ λοιπόν .................το ΕΤΟΣ 2008!

08-10-2008 | ΠΑΡΚΑ... Α-ΠΑΡΚΑ - Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης.

"Δεν φτάνει που στην Αθήνα δεν έχουμε πάρκα, αυτά που έχουμε κάθε άλλο παρά βοηθούν το κλίμα. Η μικρή έκταση αλλά και η τσιμεντοποίησή τους τα κάνουν συχνά να λειτουργούν ως θερμοσυσσωρευτές, που ανεβάζουν αντί να μειώνουν τη θερμοκρασία της πόλης.


ΠΕΔΙΟΝ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ:
παράδειγμα προς αποφυγήν

Ενα από τα χειρότερα ως προς την απόδοσή τους στο περιβάλλον της πόλης, πάρκα, είναι το Πεδίον του Αρεως (που, ωστόσο, βρίσκεται σε φάση ανακατασκευής) καθώς διαθέτει δίκτυο πλακοστρωμένων «δρόμων» και η βλάστησή του είναι αραιή. Οι μετρήσεις του εργαστηρίου έδειξαν ότι εντός του πάρκου η θερμοκρασία ήταν η ίδια με αυτήν του γύρω δομημένου χώρου. Φαίνεται μάλιστα ότι αντί το πράσινο να επιδράσει στο αστικό περιβάλλον, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. «Τα δομικά υλικά κατά τη διάρκεια της ημέρας απορροφούν θερμότητα την οποία εκπέμπουν το βράδυ», εξηγεί η καθ. κ. Σερέλη-Χρονοπούλου. Ειδικά μάλιστα όταν πρόκειται για συμπαγές μπετόν σε αντίθεση με τα πορώδη υλικά. Οπως εξηγεί η κ. Σερέλη, για να αποδώσει το πράσινο πρέπει να είναι αρδευόμενο. Το ξηροφυτικό πράσινο χρειάζεται ειδικές συνθήκες για να βοηθήσει στην ατμόσφαιρα της πόλης. Για παράδειγμα, ο Λυκαβηττός προσφέρει καλύτερες συνθήκες και πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις διπλανές περιοχές, αν και δεν έχει πυκνή βλάστηση ακριβώς γιατί πρόκειται για λόφο, οπότε το πράσινο βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο από τα κτίρια της πόλης."


Πηγή: ΟΙΚΟ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τάνια Γεωργιοπούλου



ΣΧΟΛΙΑ για νοήμονες

ΚΑΤΟΠΙΝ 3 ΕΤΩΝ.........

εν ετη 2011 ....πρός τι η δρομολογηθείσα συγκεκριμένη "ΑΝΑΠΛΑΣΗ"
των 9,150-10.000.0000 ευρώ ?

ΤΙ ΤΟ ΒΙΩΣΙΜΟ - ΑΕΙΦΟΡΟ
ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ?



ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ?;;;;;;;;;