2008-03-16

Ελληνικό πάρκο και ελληνικές συνήθειες...

Πάνω που μου είχε γυρίσει το στομάχι με το φανατισμό και την καχυποψία κάποιων (διαβάστε τα σχόλια και θα καταλάβετε) ήρθε και αυτή η διαπίστωση-έκπληξη για να δέσει η σάλτσα και να με φτιάξει τελείως...
Ώρες - ώρες με πιάνει απογοήτευση μ'αυτή τη χώρα.
Ευτυχώς, όταν με πιάνει απογοήτευση αισθάνομαι πιο δυνατός, σα να μην έχω να χάσω τίποτα...

6 σχόλια:

Harry Peitsinis είπε...

Εγώ εξακολουθώ να μην κατανοώ το ποστ σου.Δηλαδή

1.Θεωρείς την αναφορά λογοκλοπή; Κλοπή δηλαδή της Πνευματικής σου Ιδιοκτησίας;

2.Θεωρείς την αναφορά αυθαίρετη επειδή νιωθεις πως έχεις δικαίωμα να ελέγχεις "πού" θα αναφέρεται το όνομα σου;

3.Θεωρείς την αναφορά ηθικώς απαράδεκτη επειδή ισως δε συνοδεύτηκε από μια πρόταση συμμετοχής σου στο εγχείρημα; (σ αυτήν την περίπτωση συμφωνώ οτι αν μια τέτοια προταση δεν υπήρξε σε κάθε περιπτωση θα επρεπε να υπάρξει τουλάχιστο στο μέλλον)

mantz είπε...

Promitheus, όπως θα είδες το θέμα θεωρώ ότι έκλεισε. Μιας και μου έκανες την τιμή να έρθεις στο... φτωχικό υπο-μπλογκ μου ωστόσο αισθάνομαι την υποχρέωση να απαντήσω (αφού έχω χωνέψει κι εγώ μέσα μου πλέον τι με εκνεύρισε).

Έχουμε και λέμε:
Ως προς το 2, (απομονωμένο όπως το θέτεις) η απάντηση είναι όχι.
Ως προς το 1:
Τυπικώς είναι λογοκλοπή όπως έδειξαν και άλλοι. Θα έπρεπε για να είναι σωστή η αναφορά τα κείμενα να βρίσκονται εντός εισαγωγικών και με ημερομηνία (ή έστω με κάποια εξωτερική σύνδεση προς τα σάιτ όπου υπήρχε η δημοσίευση).
Το εκνευριστικότερο ήταν ότι εμφανίζομαι (λόγω του μη σωστού τρόπου αναφοράς) να σχετίζομαι με μία Κίνηση (η οποία σχετίζεται με ένα κόμμα...) και να δίνω απαντήσεις για λογαριασμό της (ή έστω να μπορεί βάσιμα κάποιος να σκεφτεί ότι αυτό ισχύει). Υπενθυμίζω, αν δεν είδες το πως ήταν γραμμένο το FAQ, ότι οι μόνες αναφορές (χωρίς εισαγωγικά) ήταν στο ονομά μου. Δηλ. δεν έγραφε:
"Σύμφωνα με τον Α ..."
"Σύμφωνα με τον Β ..."
"Σύμφωνα με τον mantz..."
"Σύμφωνα με τον Bozo the Clown..."΄
Αντίθετα, υπήρχαν 4 αναφορές, και οι 4 παρμένες από το άρθρο μου, με αναφορά 4 φορές σε μένα (και σε κανέναν άλλο). Ε, λογικά κάποιος θα θεωρήσει ότι πρέπει να συνδέομαι με την Κίνηση.
Επιπλέον, αφού θεωρείς ότι το άρθρο είχε κάποιο ενδιαφέρον και θέλεις να το "εκμεταλλευτείς" για να ενισχύσεις την Κίνησή σου, ε, στείλε κι ένα email στον άλλον να δεις τι έχει να πει επ'αυτού.

Είναι κρίσιμο το ότι το κείμενο (FAQ) δεν ήταν π.χ. σχολική εργασία ή κάποιο "ουδέτερο" άρθρο έρευνας αλλά ήταν "τμήμα" μιας πολιτικής (με την ευρεία έννοια του όρου) Κίνησης (άρα εδώ, μπαίνει και λίγο το 2).
Άρα, είναι ο συνδυασμός των λόγων που αναφέρεις με έμφαση στο 1 και 3. Αν είχε υπάρξει σωστή αναφορά τα άλλα δύο θέματα θα είχαν αυτομάτως ακυρωθεί. Λόγω της μη σωστής αναφοράς μεγεθύνθηκαν και τα άλλα δύο.
BTW, αν είχε γίνει το email αυτό θα μπορούσαν να είχαν εξεταστεί και άλλα θέματα όπως: "είναι συμφέρον να εμφανίζομαι ως σχετιζόμενος με την Κίνηση, ή όχι...;"
Αλλά αν δεν κάνεις ερωτήσεις δεν μπορείς να πάρεις και απαντήσεις...

Harry Peitsinis είπε...

Δεν είναι υπομπλογκ το μπλογκ σου,ειναι ένας πολύ ενδιαφέρον ιστοχώρος που τυχαίνει να παρακολουθώ συχνά. Κατά τα άλλα ελπίζω να μην παρεξήγησες την παρέμβαση μου, σε διαβεβαιώ ότι ήταν ειλικρινείς οι ενστάσεις μου και καθόλου επιτηδευμένες.Ελπίζω κάποτε να συνεισφέρεις, με την καρδιά σου αυτή τη φορά, σε παρόμοιες προσπάθειες

Harry Peitsinis είπε...

Οσο για τη λογοκλοπή σε διαβεβαιώ ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση. Και αυτό για έναν πολύ απλό λόγο: Δεν πρόκειται για επιστημονικό άρθρο,αλλά για κείμενο ενημερωτικού-"δημοσιογραφικού" τύπου με στόχο καθαρά την απλή περιγραφή εννοιών. Φυσικά δεν ισχύουν τα ιδια στάνταρς σ αυτήν την περίπτωση,ή κάνω λάθος;

mantz είπε...

Οι εξηγήσεις δεκτές και ελπίζω κι εγώ να μην το παράκανα στην απάντησή μου.

Θα έχεις πιθανώς προσέξει ότι π.χ. στα άρθρα του Μανδραβέλη όταν γίνεται αναφορά σε λεγόμενα άλλου οι λέξεις μπαίνουν εντός εισαγωγικών και σε italics. Επιπλέον, μπορεί να γίνει ακόμη σαφέστερος χρησιμοποιώντας τη φράση "Ο Ταδε γράφει ότι...", αντί για το αμφίσημο "Σύμφωνα με τον Τάδε..." και παρότι ο συγγραφέας είναι ξένος και άρα οι πιθανότητες να έχει μιλήσει μαζί του είναι μικρές.

Αντιθέτως, σε περιπτώσεις άλλων, όπως εδώ ή εδώ, ο αναγνώστης μπορεί βάσιμα (αλλά αβάσιμα!) να συμπεράνει ότι η δημοσιογράφος έχει μιλήσει με το αναφερόμενο πρόσωπο, ενώ απλώς έγινε ένα copy-paste...

Επιπλέον, στην περίπτωσή μας το άρθρο χρησιμοποιήθηκε για την επίτευξη κάποιου "πολιτικού" στόχου / την ενίσχυση μιας Κίνησης χωρίς να έχω ερωτηθεί.

mantz είπε...

"Σε διάβασα στην Espresso...", μου ανέφερε πρόσφατα ένας φίλος και έμεινα με ανοιχτό στόμα να τον κοιτάω...
Μετά την αρχική αμηχανία βέβαια, κατάλαβα, όντας συνηθισμένος πλέον.