2008-05-19

Ανακοίνωση: Το Ίντερνετ δεν είναι μόνο για να βλέπετε τσόντες!

Έχω μπουχτίσει να λαμβάνω e-mail με κάθε λογής απίθανη, παραληρηματική συνωμοσία που πασάρεται ως "είδηση", "αποκάλυψη" ή "ξεσκέπασμα".
Το κακό παράγινε την περασμένη εβδομάδα όταν έλαβα από 3 φίλους το ίδιο email με ένα κείμενο κάποιου κου Παπαδόπουλου-Τετράδη σχετικά με την ακρίβεια και το πετρέλαιο, δημοσιευμένο στην αθηναϊκή εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", στις 16/03/2008. Αν ανήκετε στους τυχερούς που δεν το λάβατε, συνοπτικά αναφέρει τα εξής:
Η Ευρώπη αγοράζει σε τιμές μπρεντ, που
α. είναι φθηνότερο κατά 5-6$
β. έχει την ίδια τιμή για τους Ευρωπαίους μ' αυτήν που είχε πριν 6 μήνες!
Πώς γίνεται αυτό; Απλό: κάθε φορά που αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου σε δολάρια, η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου. Αποτέλεσμα; Η Ευρώπη δεν πληρώνει αυξημένη τιμή στο πετρέλαιο. [τα έντονα γράμματα δικά μου]

Κι όμως, αν κάποιος κάνει τον κόπο να αφήσει τη συνέντευξη της Jenna Jameson μπορεί να πάει π.χ. σε αυτό το επίσημο site και να δει ότι η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ (Brent) στις 14/09/2007 ήταν 76,14 δολλάρια ενώ 6 μήνες αργότερα που γράφτηκε το "άρθρο" (στις 14/03/2008) ήταν 107,94. Άρα, είχε αυξηθεί κατά 42% στο εν λόγω εξάμηνο.

Μετά από αυτή την κοπιαστική δουλειά, κάνουμε ένα 5λεπτο διάλλειμα χαλάρωσης στο www.ShitForBrains.com (ουδεμία σχέση με το σχολιαζόμενο άρθρο).

Παίρνουμε βαθιά ανάσα και συνεχίζουμε, κοιτώντας την ισοτιμία ευρώ/δολλαρίου για το ίδιο διάστημα (π.χ. εδώ ή εδώ) και βλέπουμε ότι αυξήθηκε από 1,39 σε 1,57, δηλ. αύξηση 13%. Άρα, η αύξηση στην ισοτιμία EUR/USD είναι πολύ μικρότερη της αύξησης της τιμής του πετρελαίου Brent για το ίδιο διάστημα.

Επιπλέον, το πετρέλαιο Brent είναι συνήθως (όχι πάντα) μόλις 1-2 δολλάρια φτηνότερο από το αμερικάνικο και όχι 5-6.

Το πιο αστείο - και διαφωτιστικό για τις γνώσεις του αρθρογράφου - είναι το σημείο όπου λέει ότι "η Ευρώπη αυξάνει την τιμή του ευρώ έναντι του δολαρίου". Προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι η τιμή διαμορφώνεται στην ελεύθερη αγορά και όχι με... αγορανομικές αποφάσεις.
Τελικά, ίσως η Jenna να μην είναι και τόσο ελαφριά όσο νομίζαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: