2009-01-26

Κύπρου και Πατησίων: Φάσεις και αντιφάσεις...

Στη γωνία των οδών Πατησίων και Κύπρου, στην Κυψέλη, υπάρχει ένα μικρό παρκάκι. Σήμερα, συνεργεία του Δήμου Αθηναίων προχώρησαν στην κοπή 12 τουλάχιστον δέντρων με σκοπό να ξεκινήσουν την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης. Ακολούθησαν διαμαρτυρίες δημοτών και τα πατροπαράδοτα επεισόδια με συμμετοχή κουκουλοφόρων.

Ο χώρος αυτός έχει μακρά ιστορία (έχω βγάλει φωτογραφίες αλλά δεν τις βρίσκω αυτή τη στιγμή). Στη γωνία υπάρχει μια από τις γνωστές, μεγάλες, κακόγουστες πινακίδες που τοποθετούν διάφορες δημόσιες υπηρεσίες απ' όπου περάσουν, και η οποία μαρτυρεί ότι πριν κάμποσα χρόνια είχαν γίνει μεγαλεπήβολες ανακοινώσεις για δημιουργία χώρου πρασίνου, "όασης", κτλ... Ακριβώς από κάτω υπάρχει μία νεώτερη πινακίδα, με την οποία εξαγγέλεται (εξαγγελόταν) η δημιουργία χώρου στάθμευσης, από μεταγενέστερο δήμαρχο, στον ίδιο ακριβώς χώρο. Ε, αυτή η δεύτερη πινακίδα φαίνεται ότι άρχισε να... υλοποιείται, σήμερα το πρωί.
Μέχρι πριν 2-3 χρόνια, κάποιοι δίποδοι Ελληνάρες πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους στο χώρο αυτό, καταλαμβάνοντας το 1/3 περίπου της έκτασής του. Άλλοι κάτοικοι, σε συνεργασία με το περιοδικό Monumenta, οργάνωσαν πριν 1 χρόνο συγκέντρωση διαμαρτυρίας και φύτεψαν δέντρα και θάμνους. Η κίνηση φάνηκε να αποδίδει και τα δίποδα έπαψαν να παρκάρουν πάνω στο πάρκο. Ο Δήμος όμως είχε άλλες βλέψεις και προχώρησε στη σημερινή του κίνηση, παρά την αντίθετη εισήγηση της επιτροπής αρχιτεκτονικού ελέγχου της Νομαρχίας.
Είναι ασαφές απ'όσα αντικρουόμενα διαβάζω, αν ο σχεδιαζόμενος χώρος στάθμευσης θα είναι υπόγειος ή πολυόροφος, πόσα δέντρα κόπηκαν ή / θα μεταφυτευτούν και τι είδους άδεια είχαν ή δεν είχαν οι υπηρεσίες του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και υπόγειος να είναι ο χώρος δεν μπορούν να ριζώσουν και να αναπτυχθούν από πάνω του φυτά όπως σε ένα φυσικό χώρο.
Και δε βλέπω κανένα λόγο να γίνει το πάρκινγκ ακριβώς σε αυτή την έκταση τη στιγμή που θα μπορούσε να απαλλοτριωθεί ένα οποιοδήποτε άλλο οικόπεδο.

Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς καταπατά ξεκάθαρα το Άρθρο 12 της Χάρτας Πρασίνου που ο ίδιος ανακοίνωσε πριν 4 μήνες και η οποία ισχύει από την 1/1/2009, δηλ. εδώ και 26 μόλις ημέρες!

1 σχόλιο:

mantz είπε...

Εκ των υστέρων σχόλιο, επί μίας λεπτομέρειας: Η "Χάρτα Πρασίνου" του Δήμου Αθηναίων τελικά υιοθετήθηκε μερικές βδομάδες μετά το παραπάνω περιστατικό, και όχι την 1/1/2009 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.