2010-04-21

Επίσκεψη στον Προεδρικό Κήπο

Πολύ καλή η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας να ανοίξει τον Κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στο κοινό και δε θα την άφηνα αναξιοποίητη. Πήγα προχτές, Κυριακή, πρωί και μεταφέρω εικόνες και εντυπώσεις.
α) Διαδικαστικά - χρηστικά:
Είσοδος: Μπαίνετε από τη βοηθητική είσοδο ("είσοδο υπηρεσίας" που έλεγαν παλιά... :) ) που βρίσκεται στο πλάι του Μεγάρου, επί της οδού Βασ. Γεωργίου Β'. Πρέπει να έχετε μαζί σας ταυτότητα ή διαβατήριο.
Η ουρά: Σε αντίθεση με ότι φοβόμουν δεν υπάρχει μεγάλη ουρά. Αν πάτε στις 10:00 το πρωί που ανοίγει θα την πετύχετε στο μέγιστο μήκος της (γύρω στα 5-10 λεπτά αναμονή). Αν πάτε αργότερα, κατά τις 11:00 δε θα χρειαστεί να περιμένετε καθόλου.
Ώρες για το κοινό: Κυριακές (πλην επισήμων αργιών) από 10:00 ως 14:00. 
Προσβασιμότητα: Δυστυχώς ο προεδρικός κήπος δεν είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρικά καροτσάκια καθώς υπάρχουν πολλά ανηφορικά και κατηφορικά μαρμάρινα σκαλιά.

β) Για τον ίδιο τον κήπο: Το τμήμα που είναι ανοιχτό για το κοινό είναι αυτό που δεν φαίνεται από την Ηρώδου Αττικού. Δεν θα περπατήσετε δηλ. στην μπροστινή αυλή (αυτή που βλέπουμε στις ειδήσεις ή περνώντας απ' έξω) αλλά στον πίσω / πλαϊνό κήπο, όπου λαμβάνει χώρα και η ετήσια δεξίωση του Προέδρου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Απ' ότι διαβάζω στο επίσημο σάιτ της Προεδρίας στο χώρο όπου βρίσκεται σήμερα το Μέγαρο ήταν παλιά ο βασιλικός λαχανόκηπος. Τα ανάκτορα ως γνωστόν ήταν στη σημερινή Βουλή. Στο πίσω μέρος υπάρχουν κάμποσες πορτοκαλιές (ή νερατζιές;)

και στη συνέχεια μια μαρμάρινη σκάλα που από το πίσω μέρος του Μεγάρου σε ανεβάζει στο πλάι του (βλ. φωτό)...
...και στη συνέχεια κατεβαίνει ώστε να σε βγάλει στην είσοδο του κήπου...
...όπου δεσπόζουν δυο σειρές από πανύψηλα κυπαρίσσια που σχηματίζουν τον κεντρικό διάδρομο που βλέπετε στην παρακάτω φωτογραφία.

Ο κήπος είναι καταφανώς γαλλικού ρυθμού, με αυστηρά γεωμετρικά σχήματα που ορίζονται από πλακόστρωτους διαδρόμους, ανοικτά κομμάτια / ξέφωτα καλοφροντισμένου γκαζόν αλλά και χωρίς τις ιδιωτικές / κρυφές γωνιές που εννίοτε βλέπεις σε "γαλλικούς" κήπους. Μόνη εξαίρεση ίσως κάποια σημεία δίπλα στο κιόσκι όπου δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό. Το γκαζόν καθώς και όλα τα φυτά φαίνονται φροντισμένα. Προφανώς γιατί, αν και τυπικά δημόσιος, ο κήπος έχει χρήση ιδιωτικού χώρου...
Ο διάδρομος φτάνει σε μια "πισίνα", με δύο πέργκολες δεξιά και αριστερά, καλυμμένες με γλιτσίνιες.

Στο βάθος -πίσω από την "πισίνα"- το γνωστό κιόσκι όπου κάθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά τη δεξίωση της 24ης Ιουλίου. Φτηνό και σχεδόν φτωχικό φαινόταν τώρα, χωρίς την περιρρέουσα λαμπρότητα της δεξίωσης. Οι καναπέδες στο κιόσκι απλά έπιπλα φερ-φορζέ, γυμνά χωρίς τα μαξιλάρια τους, που θα μπορούσαν να βρίσκονται σε οποιοδήποτε μπαλκόνι ή κιόσκι.


Η αίσθηση του γαλλικού ρυθμού "σπάει" από την παρουσία γηγενών / μεσογειακών φυτών (όπως οι κουκουναριές που βλέπουμε παραπάνω) τα οποία δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σε φροντισμένους, επίσημους κήπους και πιο πολύ έχουμε συνδυάσει με παρθένα, μεσογειακά τοπία.
Άλλα ελληνικά στοιχεία του κήπου είναι τα διάφορα γλυπτά με τα οποία είναι διανθισμένος -όπως η παραπάνω σύνθεση από... μεταλλικά κριάρια ανάμεσα σε διάφορα πιο "συντηρητικά" γλυπτά σαν τον κούρο που βρίσκεται μπροστά απ' το κιόσκι.
Η όλη βόλτα δε θα σας πάρει πάνω από 30-40 λεπτά. Ορισμένοι νομίζω ότι έφυγαν και στο τέταρτο.

Παραλειπόμενα στιγμιότυπα:
-Η γειτόνισσα, προφανώς, του Μεγάρου που διπλοπάρκαρε με την άνεσή της, σαν να ήταν η Κυριακάτικη ρουτίνα της, μεταξύ του Προεδρικού Μεγάρου και του Μεγάρου Μαξίμου (!!!), άδειασε - με τη βοήθεια της Φιλιπιννέζας της - τα σύνεργα του τέννις και μετά από ένα τέταρτο επέστρεψε για να πάρει το αυτοκίνητο και κινούμενη με την όπισθεν να πάει να παρκάρει κάπου πιο μόνιμα. Μια μεγαλύτερη αυστηρότητα στην τήρηση του ΚΟΚ, σ' αυτό το σημείο της πόλης, θα χαρακτηριζόταν ως υποκριτική ή θα ήταν απλώς η επιβεβλημένη τήρηση (έστω) των προσχημάτων; Απλά μια απόδειξη ότι και οι πλούσιοι (γείτονες του Προεδρικού Μεγάρου) έχουν δικαίωμα στην παρανομία;
-Οι δύο κύριοι που με ύφος αγανακτισμένου ανατολίτη οικολόγου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για το γεγονός ότι δεν επιτρεπόταν η είσοδος ποδηλάτων στον κήπο, "όπως στην Ευρώπη..."!

Δεν υπάρχουν σχόλια: