2010-09-13

Το Ευρετήριο των "Παγκοσμίων Πόλεων" για το 2010

Ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι πιθανό να γραφτούν και να ακουστούν διακηρύξεις, κριτικές και σχόλια για τη θέση των μεγάλων πόλεων της χώρας μας στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη [πάντα αισιόδοξος...].
Το περιοδικό Foreign Policy σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων A.T. Kearney και την οργάνωση Chicago Council on Global Affairs ετοίμασε μια έρευνα με τίτλο "Ευρετήριο Παγκοσμίων Πόλεων για το 2010". Στην έρευνα αυτή εντοπίζονται οι πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου και κατατάσσονται με βάση το βαθμό στον οποίο επηρεάζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Αυτό που προσπαθεί να μετρήσει η έρευνα είναι η επιρροή κάθε μίας μεγαλούπολης στις παγκόσμιες αγορές, την παγκόσμια κουλτούρα και την παγκόσμια καινοτομία αλλά και ο βαθμός στον οποίο οι ίδιες οι πόλεις επηρεάζονται από τα παραπάνω.
Η ακριβής κατάταξη των 63 μεγαλουπόλεων ίσως δεν είναι το σημαντικότερο. Έτσι κι αλλιώς, μια ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία σίγουρα θα έδινε και ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Ενδιαφέρον έχει να διαβάσει κανείς τους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη γι'αυτή την έρευνα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα που δόθηκε στον καθένα, και οι οποίοι ήταν οι εξής:
1) Η επιχειρηματική δραστηριότητα: Το μέγεθος των κεφαλαιαγορών, ο αριθμός των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και ο όγκος των αγαθών που διακινούνται.
2) Το ανθρώπινο κεφάλαιο: κατά πόσο η πόλη λειτουργεί ως μαγνήτης προσέλκυσης ξένων μεταναστών και φοιτητών, η ποιότητα των πανεπιστημίων της και το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει κάποιου είδους πτυχίο.
3) Η διακίνηση της πληροφορίας: Ξένοι ανταποκριτές που εδρεύουν στην πόλη, διεθνείς ειδήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, βαθμός διείσδυσης του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, λογοκρισία στα τοπικά ΜΜΕ.
4) Η πολιτιστική εμπειρία: Οι πολιτιστικές εμπειρίες που προσφέρει η πόλη στους ξένους κατοίκους και επισκέπτες της: αθλητικά γεγονότα, καλλιτεχνικές σκηνές, γαστρονομικές ευκαιρίες και αριθμός αδελφοποιήσεων με ξένες πόλεις (ατυχέστατη επιλογή αυτό το τελευταίο κατά τη γνώμη μου...)
5) Η πολιτική διασύνδεση: Πως η πόλη επηρεάζει (και επηρεάζεται από) τον παγκόσμιο πολιτικό διάλογο: Μετρώνται ο αριθμός πρεσβειών και προξενείων, τα διεθνή συνέδρια, οι μεγάλες δεξαμενές σκέψης και οι διεθνείς οργανισμοί που φιλοξενούνται στην πόλη.

Τέλος, υπάρχει και μια πιο ανάλαφρη φωτογραφική απεικόνιση των κορυφαίων πόλεων (όχι τόσο πετυχημένη κατά τη γνώμη μου) καθώς και ορισμένα ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα:
Beyond City Limits (Parag Khanna)
Urban Legends (Joel Kotkin)
Chicago on the Yangtze (Christina Larson)

Δεν υπάρχουν σχόλια: