2010-11-15

Αλλαγή σελίδας στις ελληνικές πόλεις

Αλλαγή σελίδας στη διοίκηση των ελληνικών πόλεων φέρνουν (αισίως) οι σημερινές δημοτικές εκλογές. Μια διαδικασία σταδιακής απαγκίστρωσης των πολιτών από τα κόμματα, που είχε αρχίσει εδώ και 10-20 χρόνια, σιγά-σιγά έφτασε και στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, με μικρές παραλλαγές στην ιδιαίτερη περίπτωση του καθενός.
Ήταν η πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές που θα ήθελα να είχα... τριπλοψηφίσει! Τρεις μεγάλες νίκες ανθρώπων κατά τεκμήριο άξιων, σοβαρών και μη εξαρτημένων από κομματικούς μηχανισμούς στην Αθήνα (την πόλη που πλέον κατοικώ), την Πάτρα (την πόλη που μεγάλωσα) και τη Θεσσαλονίκη (τη μόνη ελληνική πόλη που έχει τη δυνατότητα να γίνει κάτι παραπάνω από μια... ελληνική πόλη). Είναι και η πρώτη φορά στη ζωή μου (το 1989 πρωτοψήφισα) που "είμαι με τους νικητές".

Αλλά και σε άλλες πόλεις, για τις οποίες δε γνωρίζω λεπτομέρειες, βλέπω ότι αρκετοί ανεξάρτητοι υποψήφιοι τα πήγαν καλά και απομένει πλέον να αποδείξουν αν άξιζαν την εμπιστοσύνη των συμπολιτών τους.
Ενδιαφέρον έχει και το πως η "αντι-μνημονιακή" ρητορική επέδρασε ή χρησιμοποιήθηκε από τους υποψηφίους για να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο. Στην Πάτρα, ο συνδυασμός του Γ. Δημαρά έκανε χρήση μιας ...light αντιμνημονιακής ρητορικής (δεν είμαι σίγουρος ότι τους έκανε καλό), δίνοντας όμως έμφαση στην ανάγκη στήριξης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων που θα πληγούν από την ύφεση και στην ανάγκη απαλλαγής απ' όσους μετείχαν με τον Α' ή Β΄ τρόπο στο "παλιό καθεστώς". Παράλληλα όμως, είναι ο ίδιος συνδυασμός που μέσα στο δημοτικό συμβούλιο της Πάτρας είχε πολύ ορθά επισημάνει φαινόμενα κατασπατάλησης των δημοσίων πόρων, π.χ. καταψηφίζοντας την πρόταση σύναψης δανείου από τη Δημοτική Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πάτρας (ΔΕΥΑΠ) (βλ. βίντεο Youtube ) και καταγγέλοντας ότι το δάνειο θα επιβάρυνε όλους τους Πατρινούς -ακόμη και τους φτωχότερους - για να μισθοδοτούνται κάποιοι εκλεκτοί προνομιούχοι γραφειοκράτες με εξωφρενικές απολαβές του ύψους των 6.000ευρώ το μήνα! Άρα, η προεκλογική, αντιμνημονιακή ρητορεία δεν ήταν (στη συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση) με σκοπό να συνεχιστεί το φαγοπότι των δημοσίων πόρων, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Για την Αθήνα, νομίζω πως (αν ο Καμίνης δικαιώσει τις προσδοκίες που τον συνοδεύουν) θα χρωστάμε εμείς οι κάτοικοι της πόλης ένα "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στο Στάθη Τσαγκαρουσιάνο της Lifo που είχε το πείσμα και το θάρρος να σηκώσει την παντιέρα της... αντι-Κακλαμανικής εκστρατείας και να στηρίξει τον ανθυποψήφιο του νυν Δημάρχου, σε μια κρίσιμη στιγμή που οι κατοικοεδρεύοντες του συστήματος ΠΑΣΟΚ είχαν λακίσει για να προστατεύσουν την εικόνα τους ή για τον όποιο άλλο λόγο.

Ωστόσο, οι δυσχέρειες που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι δήμαρχοι είναι μεγάλες και οφείλονται σε σημαντικό βαθμό στην επιμονή της κεντρικής εξουσίας να μην αφήνει τους δήμους ανεξάρτητους (να ευημερήσουν κατά τον τρόπο που αυτοί νομίζουν ή να χρεωκοπήσουν...). Ήδη όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, μη γνωρίζοντας τι να πουν για τις δικές τους αρμοδιότητες, έκαναν συνεχείς αναφορές στο κέντρο της Αθήνας(!) ενώ και η κυβέρνηση (εμπνεόμενη από μία σαρκαστική πρόταση που έγραψα στο blog e-Δράση;) σκέφτεται να ορίσει Υπουργό υπεύθυνο για την Αθήνα, δηλ. να μπουρδουκλώσει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, αντί να κάνει την αποφασιστική κίνηση που χρειάζεται μεταφέροντας αρμοδιότητες (έστω υπό όρους και προϋποθέσεις) στο Δήμο. Σε κάθε περίπτωση έχουμε κάθε δικαίωμα πλέον να ελπίζουμε ότι με τις νέες δημαρχιακές διοικήσεις το φαγοπότι θα περιοριστεί κατά πολύ, αν δεν φοβηθούν τις αναπόφευκτες συγκρούσεις που θα θελήσουν να προξενήσουν οι άνθρωποι των μηχανισμών με τα χρυσά κουτάλια.

Καλή μας νέα τετραετία!


Υ.Γ. Εντυπωσιακή λεπτομέρεια από το Δήμο Πατρέων: Ο επίσημος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, κος Κατσικόπουλος, πήρε σχεδόν 3.000 ψήφους λιγότερες στο Β' Γύρο απ' ότι στον Α'! Είτε κάποιοι ψηφοφόροι τον επέλεξαν στον Α' γύρο απλά και μόνο για να αποφευχθούν οι εκλογές (υποκύπτωντας στο δίλημμα του πρωθυπουργού) είτε έφταιξε η γκάφα του ίδιου να προσποιηθεί ότι ψήφισε στην Πάτρα ενώ δεν είχε προλάβει να μεταφέρει τα εκλογικά του δικαιώματα από τα Καλάβρυτα που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: