2010-09-24

Σύντομο σχόλιο περί Ελληνικού

Θα επανέλθω όταν μάθουμε αναλυτικότερα το τι προβλέπει η φημολογούμενη συμφωνία της Ελλάδας με το Κατάρ αλλά θέλω να κάνω ένα σύντομο σχόλιο προς το παρόν.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι όσοι επί χρόνια ζητούσαμε να αξιοποιηθεί κομμάτι του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού (τουλάχιστον το μισό), πάντα εντάσσαμε αυτή μας την πρόταση σε ένα συνολικό σχέδιο δημιουργίας δικτύου πάρκων στο σύνολο της μητροπολιτικής Αθήνας. Ιδίως δε στο Δήμο της Αθήνας και γενικά στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές. Η πώληση τμήματος του πρώην αεροδρομίου δεν πρέπει να έχει απλά λογιστικό σκοπό. Να μειώσει δηλ. προσωρινά το έλλειμμα του σπάταλου και διεφθαρμένου δημοσίου τομέα, ο οποίος θα συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο στρεβλό τρόπο. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι προς το συμφέρον όλης της Αθήνας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Και αυτή είναι μια πρόταση που έχει και σημαντικότατα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη.

2010-09-17

(πανηγυρτζήδικη) Εβδομάδα Χωρίς Αυτοκίνητο

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα η λαϊκιστική, φτωχομπινέδικη αντίληψη που θέλει να προσφέρονται δωρεάν μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στους πολίτες του λεκανοπεδίου, λες και αυτό είναι που τους κάνει να μην τα χρησιμοποιούν για τις καθημερινές μετακινήσεις τους, μένει.

Η διαφορά φέτος είναι ότι χτυπάς μόνο ένα εισιτήριο για όλη την ημέρα (αύριο Σάββατο-ημέρα των εκδηλώσεων) ενώ έως πέρυσι δεν χτύπαγες κανένα. Ενσυνείδητα δεν χρησιμοποιώ τη φράση "δεν πληρώνεις", γιατί το κόστος λειτουργίας και το κόστος της έκπτωσης έτσι κι αλλιώς δεν εξατμίζονται. Απλά θα προστεθούν στο υπάρχον χρέος του ΟΑΣΑ δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του.
Κατά τα άλλα, οι δημόσιοι φορείς συνεχίζουν όπως κάθε χρόνο να οργανώνουν πανηγύρια για να παροτρύνουν τους υπηκόους τους να κάνουν πράγματα για τα οποία δεν δίνονται δυνατότητες...
Το (ουσιαστικό) μήνυμα των εκδηλώσεων: Εμείς καλά κάνουμε τη δουλειά μας. Εσείς -οι πολίτες / δημότες- είστε αναίσθητοι (και πρέπει να σας "ευαισθητοποιήσουμε")...

2010-09-13

Το Ευρετήριο των "Παγκοσμίων Πόλεων" για το 2010

Ενόψει και των επερχόμενων δημοτικών εκλογών είναι πιθανό να γραφτούν και να ακουστούν διακηρύξεις, κριτικές και σχόλια για τη θέση των μεγάλων πόλεων της χώρας μας στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό χάρτη [πάντα αισιόδοξος...].
Το περιοδικό Foreign Policy σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων A.T. Kearney και την οργάνωση Chicago Council on Global Affairs ετοίμασε μια έρευνα με τίτλο "Ευρετήριο Παγκοσμίων Πόλεων για το 2010". Στην έρευνα αυτή εντοπίζονται οι πόλεις με πληθυσμό μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου και κατατάσσονται με βάση το βαθμό στον οποίο επηρεάζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Αυτό που προσπαθεί να μετρήσει η έρευνα είναι η επιρροή κάθε μίας μεγαλούπολης στις παγκόσμιες αγορές, την παγκόσμια κουλτούρα και την παγκόσμια καινοτομία αλλά και ο βαθμός στον οποίο οι ίδιες οι πόλεις επηρεάζονται από τα παραπάνω.
Η ακριβής κατάταξη των 63 μεγαλουπόλεων ίσως δεν είναι το σημαντικότερο. Έτσι κι αλλιώς, μια ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία σίγουρα θα έδινε και ελαφρώς διαφορετικά αποτελέσματα.
Ενδιαφέρον έχει να διαβάσει κανείς τους παράγοντες που ελήφθησαν υπόψη γι'αυτή την έρευνα, ανεξάρτητα από τη βαρύτητα που δόθηκε στον καθένα, και οι οποίοι ήταν οι εξής:
1) Η επιχειρηματική δραστηριότητα: Το μέγεθος των κεφαλαιαγορών, ο αριθμός των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και ο όγκος των αγαθών που διακινούνται.
2) Το ανθρώπινο κεφάλαιο: κατά πόσο η πόλη λειτουργεί ως μαγνήτης προσέλκυσης ξένων μεταναστών και φοιτητών, η ποιότητα των πανεπιστημίων της και το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει κάποιου είδους πτυχίο.
3) Η διακίνηση της πληροφορίας: Ξένοι ανταποκριτές που εδρεύουν στην πόλη, διεθνείς ειδήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, βαθμός διείσδυσης του ίντερνετ υψηλής ταχύτητας, λογοκρισία στα τοπικά ΜΜΕ.
4) Η πολιτιστική εμπειρία: Οι πολιτιστικές εμπειρίες που προσφέρει η πόλη στους ξένους κατοίκους και επισκέπτες της: αθλητικά γεγονότα, καλλιτεχνικές σκηνές, γαστρονομικές ευκαιρίες και αριθμός αδελφοποιήσεων με ξένες πόλεις (ατυχέστατη επιλογή αυτό το τελευταίο κατά τη γνώμη μου...)
5) Η πολιτική διασύνδεση: Πως η πόλη επηρεάζει (και επηρεάζεται από) τον παγκόσμιο πολιτικό διάλογο: Μετρώνται ο αριθμός πρεσβειών και προξενείων, τα διεθνή συνέδρια, οι μεγάλες δεξαμενές σκέψης και οι διεθνείς οργανισμοί που φιλοξενούνται στην πόλη.

Τέλος, υπάρχει και μια πιο ανάλαφρη φωτογραφική απεικόνιση των κορυφαίων πόλεων (όχι τόσο πετυχημένη κατά τη γνώμη μου) καθώς και ορισμένα ενδιαφέροντα σχετικά άρθρα:
Beyond City Limits (Parag Khanna)
Urban Legends (Joel Kotkin)
Chicago on the Yangtze (Christina Larson)

2010-09-07

Απεργία στο μετρό ...του Λονδίνου

Πολυασχολούμαι με τη Βρετανία τελευταία... Θα ακούσατε πιθανώς ότι στο Μετρό του Λονδίνου σημειώνεται σήμερα μια απεργία που δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη. Μάλλον όμως δεν ακούσατε από τα ελληνικά ΜΜΕ κάποιες "λεπτομέρειες" που κάνουν την απεργία αυτή εντελώς διαφορετική από τις αντίστοιχες ημεδαπές:
1) Δεν απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι (δια της βίας ή δια της συμπαιγνίας διοίκησης-συνδικάτων) όπως γίνεται εδώ.
2) Στην απεργία συμμετέχουν μέλη από δύο συνδικάτα (δεν ανήκουν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στο ίδιο συνδικάτο).
3) Τα μέλη των συνδικάτων κλήθηκαν να ψηφίσουν. Η απεργία δεν αποφασίστηκε από κάποια "πεφωτισμένη" (συσκοτισμένη) συνδικαλιστική ηγεσία.
4) Τα μέλη των συνδικάτων ψήφισαν μήνες πριν (όχι αιφνιδιαστικά, δύο μέρες πριν την απεργία) .
5) Τα μέλη των συνδικάτων ψήφισαν μέσω μυστικής ψηφοφορίας (και όχι... δια βοής ή σε κάποια "ανοιχτή συνεδρίαση").
6) Στην ψηφοφορία φέρεται να συμμετείχε μικρό σχετικά μέρος των εργαζομένων που κλήθηκαν, και ποσοστό μικρότερο του 50% του συνόλου (ψηφισάντων και μη) ήταν τελικά υπέρ της απεργίας. Ωστόσο η απεργία έγινε, με τη συμμετοχή όσων θέλησαν να απεργήσουν.
7) Η διοίκηση του μετρό όχι μόνο δεν έκανε την πάπια (ή τον Πόντιο Πιλάτο ή όποια άλλη σχετική παρομοίωση προτιμάτε) αλλά συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή της, έχοντας ανεβάσει ειδική σελίδα στο site με ζωντανή ενημέρωση κατά τη διάρκεια της απεργίας.
8) Η διοίκηση του μετρό φρόντισε ενεργά να παράσχει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στο κοινό για τη διάρκεια της απεργίας.
9) Όλες οι γραμμές του Μετρό εκτός από μία λειτούργησαν, αλλά με αρκετούς σταθμούς κλειστούς και με λιγότερα δρομολόγια.
10) Για να το συνδέσουμε και με τα θέματα της αυτοδιοίκησης τα οποία έθιξα την προηγούμενη εβδομάδα (και στα οποία θα επανέλθω), η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Υπόγειο του Λονδίνου, η TfL, ανήκει στη δικαιοδοσία του Δημάρχου...

Πηγές:
TFL (επίσημο site-ειδική σελίδα απεργίας): http://www.tfl.gov.uk/?eomid=1.0.4246
Επίσημος κώδικας που ρυθμίζει τα της ψηφοφορίας για απεργία: http://www.bis.gov.uk/files/file18013.pdf

2010-09-06

Κατά Λάθος Ανακοίνωση του Ανασχηματισμού...;

Σε έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή πριν λίγη ώρα, σχετικά με την κατάργηση φορέων του δημοσίου, εμπεριέχεται αναφορά σε "Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής" (σελ. 3, παράγραφος 16, 2. 1.) και όχι σε "Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής".

Πρόκειται για μικρο-παράβλεψη του συντάκτη του εγγράφου ή τους ξέφυγε και ανακοίνωσαν πρόωρα ότι ο τομέας της ενέργειας διαχωρίζεται (ξανά) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Τα κόμματα και τα χρίσματα

Εξαιρετικό, προχθεσινό άρθρο του Νάσου Νασόπουλου, από το Πατρινό thebest.gr για την πρακτική των χρισμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση.