2009-04-30

"Νέα γρίπη"

Την ονομασία "νέα γρίπη" προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ιό που απειλεί με πανδημία και ο οποίος έως τώρα έφερε τον παραπλανητικό τίτλο "γρίπη των χοίρων" απλά και μόνο επειδή ανιχνεύτηκε πρώτα σε χοίρους.
Στην κατεύθυνση αυτή συναινoύν και άλλοι οργανισμοί και επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και ο διακεκριμένος καθηγητής ιατρικής Dr. Larry Hogman.

Οι παιχνιδόφοβοι και κάθε λογής τεχνόφοβοι θα χαρούν να πληροφορηθούν για την ύπαρξη του δωρεάν online παιχνιδιού Pandemic II: Σκοπός να κατασκευάσετε τον φονικότερο και πιο δύσκολα ανιχνεύσιμο ιό και να εξολοθρεύσετε το σύνολο του πληθυσμού της Γης! Enjoy!

2009-04-29

Pollution 'fights global warming'

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να βοηθά στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, βελτιώνοντας την ικανότητα των φυτών να απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα...
(Matt McGrath - BBC, 2009-04-23)

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η προσπάθεια καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να είναι ακόμη πιο εντατική εφ' όσον η ανθρωπογενής ατμοσφαιρική ρύπανση σταδιακά μειώνεται. Εδώ, η περίληψη του άρθρου, όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

2009-04-28

Πάτρα: Το "σχέδιο Παυλόπουλου" για τους μετανάστες και οι αντιδράσεις…

"ΠΑΤΡΑ: Πρόταση για την δημιουργία ενός φυλασσόμενου χώρου φιλοξενίας αλλοδαπών στην περιοχή των παλιών στρατιωτικών εγκαταστάσεων της ΜΟΜΑ προσωρινά και εν συνεχεία, την δημιουργία παρόμοιου καταυλισμού, με διάρκεια όμως στο διηνεκές, στο Δρέπανο του δήμου Ρίου, παρουσίασε το Σάββατο, 25 Απριλίου, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, στην Πάτρα..." (GoWest.gr - 2009-04-27)

2009-04-26

Τα πιο άσχημα (ακριβά) κτήρια του κόσμου (;)

Μια παλιά λίστα (2002-05-03) που συνέταξε το περιοδικό Forbes, με τη συμβολή ορισμένων αρχιτεκτόνων και καθηγητών αρχιτεκτονικής:
The World's Ugliest Buildings (Betsy Schiffman) - Forbes.com

2009-04-24

Ένα άρθρο και μία πρόταση

Από εκπροσώπους δύο νέων πολιτικών σχηματισμών:
Εξαίρετο άρθρο του Γιάννη Σακιώτη, των "Δημοκρατικών", για τις δημόσιες συγκοινωνίες:
Δημόσιες συγκοινωνίες, πίσω στα αυτονόητα

Πρόταση του Στέφανου Μάνου, της "Δράσης", για τον Υμηττό:
Υμηττός: Χρειαζόμαστε αυστηρότερο Π.Δ., όχι άλλες αυθαιρεσίες

Σχέδιο Νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής

Το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής. Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2009 και τον Νοέμβριο αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή προς ψήφιση.
Οι δηλώσεις του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εδώ (.doc)
Το Σχέδιο Νόμου εδώ (.pdf)
Οι Χάρτες εδώ (.zip)
Οι πρώτες αντιδράσεις των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ εδώ.
Ανταπάντηση ΥΠΕΧΩΔΕ εδώ (στην τελευταία παράγραφο).
Νέα ανταπάντηση των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ εδώ.
Ανακοίνωση του ΚΚΕ εδώ.
Ανακοίνωση του ΣΥΝ εδώ.
Ανακοίνωση του ΛΑΟΣ δεν βρήκα στο site του κόμματος (http://www.laos.gr/).
Ανακοίνωση των Οικολόγων-Πράσινων δεν βρήκα στο site του κόμματος (www.ecogreens-gr.org/cms/)
Ανακοίνωση της Δράσης δεν βρήκα στο site του κόμματος (http://www.drassi.gr/)
Ανακοίνωση των Δημοκρατικών δεν βρήκα στο site του κόμματος (http://www.dimokratikoi.gr/)
Ανακοίνωση της Φιλελεύθερης Συμμαχίας δεν βρήκα στο site του κόμματος (http://www.greekliberals.net/)
Ανακοίνωση του ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων - Χωροτακτών) δεν είδα προς το παρόν (http://www.sepox.gr/)
Η είδηση όπως παρουσιάστηκε συνοπτικά στη ΝΕΤ, την Ελευθεροτυπία (1), (2), (3), HellenicBusiness, την Καθημερινή (1), (2), (3), (4), (5), (6), το Βήμα (1), (2), την Express.
Το θέμα θα παρακολουθείται και θα επανέρθω με άρθρο στο βασικό site: (Παρατηρήσεις).

2009-04-21

Μουσική πρόταση - Mare Yiem

Οι Mare Yiem θα εμφανιστούν στο Cafe Αλάβαστρον (Δαμάρεως 78, Παγκράτι) στις 24/04/2009 (Παρασκευή 10μ.μ.). Τους (τις) είχα δει πριν 2 μήνες και μου άφησαν εξαίρετες εντυπώσεις.
Φωνητικά: Αγγελική Τουμπανάκη
Πιάνο: Αλίκη Μαρκαντωνάτου
Ούτι: Δημήτρης Χιώτης
Κρουστά: Γιάννης Ευσταθόπουλος
Άταστο Μπάσσο: Δημήτρης Ψύχας

2009-04-18

"Η Πολιτεία οφείλει στο περιβάλλον"

Συνέντευξη του Ανδρέα Τρούμπη, καθηγητή Οικολογίας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (2 Φεβρουαρίου 2009)

2009-04-15

Πλατείες πάνω σε χώρους στάθμευσης

Μετά τα δύο προηγούμενα post (1), (2), ένα ακόμη με αφορμή το οικόπεδο / πάρκο στη γωνία "Κύπρου και Πατησίων". Η βασική διαφωνία μεταξύ Δήμου και αντιδρούντων γι' αυτό το θέμα είναι στο κατά πόσο μπορούν και πρόκειται να (επανα-)φυτευθούν δέντρα, και μάλιστα ψηλά, πάνω από ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης. Έχω τις αντιρρήσεις μου ως προς τον τρόπο που τίθεται το θέμα, και αν αυτή είναι όντως η σημαντικότερη παράμετρος, αλλά τις αφήνω στην άκρη.
Σκίτσο 1 (http://www.salicicola.com/)

Αυτό που βλέπετε στην από πάνω φωτογραφία είναι μισό δέντρο.
Αυτό που βλέπετε στην από κάτω φωτογραφία είναι ένα δέντρο.


Σκίτσο 2 (http://www.livingearthgatherings.org/)

Τα δέντρα έχουν ρίζες οι οποίες μπορούν να φτάνουν πολλά μέτρα κάτω από το έδαφος. Και να απλώνονται πολλά μέτρα πέρα από την ακτίνα που καλύπτει το φύλλωμά τους. Συνήθως η μάζα του ριζικού συστήματος είναι ίση ή και μεγαλύτερη από τη μάζα του δέντρου που βρίσκεται πάνω απ' το έδαφος.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των ριζών βρίσκεται σε απόσταση μισού μέτρου κάτω απ' το έδαφος, ή και πάνω απ' αυτό και η μεγαλύτερη πρόσληψη νερού (και θρεπτικών ουσιών) γίνεται συνήθως από τις ρίζες που βρίσκονται στο ανώτερο στρώμα. Δηλ. το τυπικό ριζικό σύστημα δεν είναι όπως στο παραπάνω σκίτσο αλλά όπως στο σκίτσο 3 (Από ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για ρίζες, του Robert Kourik). Δείτε και ένα τυπικό σκίτσο από εδώ (SULIS-University of Minnesota).
Σκίτσο 3 (SULIS-Sustainable Urban Landscape Information System - U of MN.)

Μία μη διαπερατή επιφάνεια κάτω από τις ρίζες του δέντρου (όπως η οροφή ενός υπόγειου γκαράζ) μπορεί ωστόσο να δημιουργήσει πρόβλημα στην ανάπτυξη του δέντρου. Εξαρτάται από το είδος του δέντρου. Και μπορεί φυσικά να έχει και η ίδια πρόβλημα από το δέντρο, πόσω μάλλον αν μιλάμε για πολλά δέντρα. Γενικώς, δεν είναι τελείως ασύμβατα αλλά σίγουρα υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί, ιδίως όταν υπεισέρχεται και η παράμετρος της ασφάλειας που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα τέτοιο υπόγειο χώρο. Υπ' αυτή την έννοια, η δήλωση του Δήμου ότι θα φυτεύσει πολλαπλάσιο αριθμό δέντρων από τον προϋπάρχοντα ακούγεται παράξενη, καθώς ο χώρος ήταν ήδη αρκετά πυκνοφυτεμένος - στην παρελθούσα μορφή του.

Βγήκα στην Αθήνα και φωτογράφησα ορισμένα παραδείγματα πλατειών που βρίσκονται πάνω σε υπόγεια γκαράζ:
Πλατεία Αιγύπτου: Απ’ όσο καταλαβαίνω η διαμόρφωσή της είναι ένας από τους κύριους λόγους για την καχυποψία προς τη Δημοτική Αρχή. Οι κάτοικοι ανέμεναν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που προέκυψε στην πράξη. Η επιφάνεια καλύπτεται κυρίως από έναν ασφαλτοστρωμένο χώρο στάθμευσης υπεραστικών λεωφορείων, 3 λωρίδων. Λίγα, αραιά, νέα δέντρα για αισθητικούς κυρίως λόγους και ένα μικρό παρτέρι με γκαζόν, δέντρα και κάποια λουλούδια. Σίγουρα καλύτερος από άλλους ελληνικούς σταθμούς λεωφορείων, αλλά ως εκεί. Παγκάκια / καθίσματα: Μόνο για τις στάσεις.
«Ιδιωτικές» γωνιές: Καμία. Εντελώς αφιλόξενος χώρος για να καθήσει κάποιος.








Πλατεία Κάννιγγος: Πρόσφατη και αυτή η ανάπλαση / ανακατασκευή, της προ-ολυμπιακής περιόδου. Το πράσινο τώρα είναι σαφώς λιγότερο απ’ότι στην πρότερη μορφή. Ωστόσο, άνθρωποι κάθονται συχνά στα παγκάκια. Κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας. Λόγω της μεγαλύτερης ορατότητας που δίνει και μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας;
Στο δεξί κομμάτι (όπως ανεβαίνει η Ακαδημίας) οι ρίζες των δέντρων έχουν βγει προς τα πάνω και έχουν σπάσει τα πλακάκια του πεζόδρομου σε πολλά σημεία.
Πολλά παγκάκια και κάποιες ημίκλειστες, πιο ιδιωτικές (τρόπον τινά...) γωνιές.







Πλατεία Κλαυθμώνος: Από τα 3 παραδείγματα είναι αυτό που θα μπορούσε να δικαιολογήσει κάπως τους ισχυρισμούς του Δήμου. Υπάρχουν πολλά δέντρα, αρκετά εξ' αυτών μεγάλα με καλή σκιά (είναι και μεγαλύτερη σε έκταση από την 'Κύπρου & Πατησίων' όμως). Ο κεντρικός χώρος της (αυτός που βρίσκεται μπροστά στην Οδ. Σταδίου) είναι πλακοστρωμένος και χρησιμοποιείται συχνά για διαφόρων ειδών εκδηλώσεις (πολιτικές, κοινωνικές, εμπορικές, εκθέσεις, κτλ...) χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πρόβλεψη στη σχεδίαση (εμβαλωματικές κατασκευές και περίπτερα). Στο πλάι υπάρχουν τραπέζια μιας καφετέριας. Υπάρχουν και ιδιωτικές γωνιές, όπου έχουν βρει καταφύγιο άστεγοι και μάλλον υπάρχει και πιάτσα ναρκωτικών... Δύο ξεχωριστά άτομα -ευγενέστατα- με ρώτησαν "αν έχω τσιγάρο" (τυχαίο;).
Γενικά, οι περιορισμοί που επιβάλλει το υπόγειο πάρκιν γίνονται φανεροί, και σε συνδυασμό με τη μάλλον ανέμπνευστη / άχαρη σχεδίαση του μπροστινού τμήματος, την ασάφεια ως προς τις χρήσεις της και την προβληματική τοποθεσία δημιουργούν προβλήματα. Θα μπορούσε, αλλά στην πράξη δεν...






Πληροφορίες:
1. Tree Trust http://www.na.fs.fed.us/Spfo/Pubs/uf/treeguidehtm/chapter5.htm
2. http://www.robertkourik.com/books/roots.html
3. SULIS - University of Minnesota http://www.sustland.umn.edu/implement/trees_turf.html

2009-04-09

ΥΠΕΣΔΔΑ: Κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των Δήμων και Κοινοτήτων για το Έτος 2009

Αυξημένοι οι "Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι" των Δήμων και Κοινοτήτων για το έτος 2009 σύμφωνα με αναλυτικό δελτίο τύπου του Υπ.Εσωτερικών.

Μια ακόμη ένδειξη ότι πάμε για εκλογές;

Empire State Building: Νέο ενεργειακό παράδειγμα προς μίμηση

Ο ουρανοξύστης-σύμβολο λαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αξίας 20εκ.$. Οι υποστηρικτές της προσπάθειας ελπίζουν να την αντιγράψουν σε όλο τον κόσμο...

(του Steve Hargreaves, CNNMoney.com)

2009-04-07

"Ελλάδα - Κίνα", σημειώσατε Χ

Ένα άρθρο στο σημερινό (6/4/2009) τεύχος του Newsweek τείνει να επιβεβαιώσει μια υποψία που έχω εδώ και κάμποσο καιρό.
Ας το πάρουμε απ’ την αρχή. Διαβάζοντας τα τελευταία χρόνια άρθρα ορισμένων οικονομικών αναλυτών –και δη κινεζικής καταγωγής- για το ποιες ξένες εταιρείες καταφέρνουν να πετύχουν στην κινεζική αγορά (και ποιες όχι) έχω εντοπίσει μια ενδιαφέρουσα ομοιότητα μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων: Οι Κινέζοι τρελαίνονται για «φανταχτερές» δυτικές μάρκες. Η ποιότητα έρχεται δεύτερη. Το σημαντικότερο είναι η δύναμη της μάρκας, το πόσο γνωστή είναι αυτή στην Κινεζική αγορά και το πόσο πιο ανοιχτά, πιο «προκλητικά» προβάλλεται. Τα προϊόντα που έχουν μεγάλα, φανταχτερά, “in-your-face” λογότυπα προτιμώνται από αυτά που έχουν πιο διακριτικά. Ο λόγος; Για να μπορεί ο καταναλωτής να επιδεικνύει τον νεοαποκτηθέντα πλούτο του στους γύρω του.

Ερχόμαστε λοιπόν στο σημερινό άρθρο με τίτλο "All Form, No People" για να δούμε μια ακόμη ομοιότητα Ελλήνων και Κινέζων. Η Melinda Liu σχολιάζει ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν τι να κάνουν τα μεγαλεπήβολα ολυμπιακά τους έργα που χτίστηκαν με κρατικά χρήματα και τώρα τους έχουν ξεμείνει! Σας θυμίζει κάτι; Μεταφράζω:

«Η Κίνα έχει μία κατευθυνόμενη οικονομία που διοικείται από μηχανικούς [η δική μας από δικηγόρους...], κάτι που χρησίμευσε στη χώρα κατά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου το 2008…
…Τώρα τα νέα μνημεία του Πεκίνου τονίζουν όχι τόσο μια εθνική δεινότητα στη σχεδίαση και την κατασκευή, αλλά την πλήρη έλλειψη ευφυίας της χώρας στον τομέα του μάρκετιν…. Η Φωλιά του Πουλιού, ο πύργος της Κεντρικής Κινεζικής Τηλεόρασης (CCTV) και το κέντρο τεχνών, που όλα μαζί κόστισαν 1,5 δις δολλάρια για να χτιστούν, έχουν καταστεί εμπορικές καταστροφές, υποφέροντας από προβλήματα χρηματοδότησης και εικόνας χάρη σε μια καταστροφική πυρκαγιά και μια έλλειψη σχεδιασμού για το μέλλον ως προς το πως θα φέρουν λεφτά μετά τους Αγώνες.»

«Δείτε το Εθνικό Στάδιο, που μόνο αυτό κόστισε 450εκ.$ για να χτιστεί και τώρα απαιτεί 15εκ.$ ετήσια συντήρηση... Κι όμως το μόνο σταθερό έσοδο είναι από τους τουρίστες που πληρώνουν 9$ έκαστη για να βγάζουν χαρούμενες φωτογραφίες σε ένα άδειο στρογγυλό στάδιο»
«...Για να γιορτάσει το Φεστιβάλ των Φανών, το αφεντικό των εργασιών της CCTV διέταξε τη χρήση πυροτεχνημάτων μεγάλου μεγέθους σαν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις τελετές έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων - αλλά δεν νοιάστηκε να πάρει την απαραίτητη άδεια». «[Τα] παράνομα πυροτεχνήματα που εκτοξεύθηκαν δίπλα από τον πύργο πυροδότησαν μια κόλαση που σκότωσε έναν πυροσβέστη και κατέστρεψε ένα κτήριο ύψους 158 μέτρων στο οποίο θα στεγαζόταν το ξενοδοχείο Mandarin Oriental από το Μάιο.»
[Πραγματικά δεν το έβγαλα απ’ το μυαλό μου! Διαβάστε και το άρθρο].
...
Ο φόβος είναι τώρα ότι η Σαγκάη ετοιμάζεται να επαναλάβει την τρέλα του Πεκίνου. Η πόλη ετοιμάζεται να φιλοξενήσει την Παγκόσμια Έκθεση του 2010...
[εδώ τη γλιτώσαμε]... Αλλά οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα δεσμευτεί γραπτώς να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, κυρίως εξ’αιτίας ενός νόμου που απαιτούσε το αξίας 61εκ.$ σχεδιαζόμενο Αμερικάνικο περίπτερο να χτιστεί εξ’ ολοκλήρου με ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν στεγνώσει ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Οι αρχές της Σαγκάης αφελώς υπέθεσαν ότι η Αμερικάνικη κυβέρνηση θα πίεζε τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να πληρώσουν το λογαριασμό (άλλωστε, αυτό θα συνέβαινε αν επρόκειτο για το περίπτερο της Κίνας)...
...
Πρόσφατα, οι οργανωτές της έκθεσης πρότειναν λιγότερο δαπανηρές εναλλακτικές, όπως τη μετακόμιση των μεγαλυτέρων κτηρίων της έκθεση στη γειτονική Dongtan. Η Dongtan, που κάποτε υμνείτο ως η Κινεζική πόλη υπόδειγμα με το χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα, υπετίθετο ότι θα είχε 50.000 πράσινα σπίτια ολοκληρωμένα εγκαίρως για την έκθεση. Αυτό το έργο κόλλησε όταν ο νονός του, ένας πρώην γραμματέας του κόμματος στη Σαγκάη, φυλακίστηκε για διαφθορά. Ούτε ένα πράσινο σπίτι δε χτίστηκε. Η Dongtan, σχεδιασμένη χωρίς ένα βιώσιμο σχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας ή προώθησης ήταν μια ‘οικοαπάτη’...»

2009-04-01

Ecoweek

Διεθνές Συνέδριο Ecoweek 2009 με θέμα: "Ενδυνάμωση νέων: Οικολογία + Ηγεσία + Αρχιτεκτονική"
Πληθώρα παράλληλων εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο. Λεπτομέρειες στο www.ecoweek.gr