2010-09-07

Απεργία στο μετρό ...του Λονδίνου

Πολυασχολούμαι με τη Βρετανία τελευταία... Θα ακούσατε πιθανώς ότι στο Μετρό του Λονδίνου σημειώνεται σήμερα μια απεργία που δημιουργεί πρόβλημα στην πόλη. Μάλλον όμως δεν ακούσατε από τα ελληνικά ΜΜΕ κάποιες "λεπτομέρειες" που κάνουν την απεργία αυτή εντελώς διαφορετική από τις αντίστοιχες ημεδαπές:
1) Δεν απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι (δια της βίας ή δια της συμπαιγνίας διοίκησης-συνδικάτων) όπως γίνεται εδώ.
2) Στην απεργία συμμετέχουν μέλη από δύο συνδικάτα (δεν ανήκουν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι στο ίδιο συνδικάτο).
3) Τα μέλη των συνδικάτων κλήθηκαν να ψηφίσουν. Η απεργία δεν αποφασίστηκε από κάποια "πεφωτισμένη" (συσκοτισμένη) συνδικαλιστική ηγεσία.
4) Τα μέλη των συνδικάτων ψήφισαν μήνες πριν (όχι αιφνιδιαστικά, δύο μέρες πριν την απεργία) .
5) Τα μέλη των συνδικάτων ψήφισαν μέσω μυστικής ψηφοφορίας (και όχι... δια βοής ή σε κάποια "ανοιχτή συνεδρίαση").
6) Στην ψηφοφορία φέρεται να συμμετείχε μικρό σχετικά μέρος των εργαζομένων που κλήθηκαν, και ποσοστό μικρότερο του 50% του συνόλου (ψηφισάντων και μη) ήταν τελικά υπέρ της απεργίας. Ωστόσο η απεργία έγινε, με τη συμμετοχή όσων θέλησαν να απεργήσουν.
7) Η διοίκηση του μετρό όχι μόνο δεν έκανε την πάπια (ή τον Πόντιο Πιλάτο ή όποια άλλη σχετική παρομοίωση προτιμάτε) αλλά συνεχίζει να εκτελεί την αποστολή της, έχοντας ανεβάσει ειδική σελίδα στο site με ζωντανή ενημέρωση κατά τη διάρκεια της απεργίας.
8) Η διοίκηση του μετρό φρόντισε ενεργά να παράσχει εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης στο κοινό για τη διάρκεια της απεργίας.
9) Όλες οι γραμμές του Μετρό εκτός από μία λειτούργησαν, αλλά με αρκετούς σταθμούς κλειστούς και με λιγότερα δρομολόγια.
10) Για να το συνδέσουμε και με τα θέματα της αυτοδιοίκησης τα οποία έθιξα την προηγούμενη εβδομάδα (και στα οποία θα επανέλθω), η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Υπόγειο του Λονδίνου, η TfL, ανήκει στη δικαιοδοσία του Δημάρχου...

Πηγές:
TFL (επίσημο site-ειδική σελίδα απεργίας): http://www.tfl.gov.uk/?eomid=1.0.4246
Επίσημος κώδικας που ρυθμίζει τα της ψηφοφορίας για απεργία: http://www.bis.gov.uk/files/file18013.pdf

4 σχόλια:

KitsosMitsos είπε...

Δηλαδή ακριβώς ό,τι γίνεται και εδώ...

hero είπε...

nai, alla kai pali mas taraje th mera h apergia. 2 wres gia na pas sth douleia. OK, toulaxiston mporouses na pas, 8a mou peis, xwris na dwseis mia periousia se taxi.

graoutso είπε...

σωστες οι παρατηρησεις σου αλλά αλλά να προσθέσω 2 διορθώσεις: Μόνο μια γραμμή λειτούργησε την ημέρα της απεργίας. Το site του μετρο που ενημερώνει για την λειτουργία των γραμμων είναι μόνιμο και δεν δημιουργηθηκε για να καλύψει τις αναγκες τις απεργίας. Επίσης υπήρξε παρότρυνση προς το κοινό από τη διοικηση να χρησιμοποιήσει ποδήλατα οργανώνοντας μάλιστα κονβοι ποδηλάτων κατα τη διάρκεια της ημέρας για την ασφάλεια των ποδηλατών.

mantz είπε...

@graoutso: Εννοείς ότι μόνο μια γραμμή (η Northern Line) λειτούργησε πλήρως υποθέτω. Αυτό τουλάχιστον κατάλαβα και επιβεβαιώνεται και εδώ.
Κάποιες γραμμές πράγματι δεν λειτούργησαν καθόλου.