Όλα σχετίζονται με όλα. Κι ας μη φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
Όλα τα αναφερόμενα κλειστά επαγγέλματα (πολεοδόμοι, ενεργειακοί επιθεωρητές, ξεναγοί, μεσολαβητές) σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πως αναπτύσσεται μια πόλη, τι υπηρεσίες προσφέρονται σ' αυτήν, πως λύνει τα προβλήματά της. Στη χώρα μας όλα αυτά είναι επαγγέλματα κλειστά, δηλ. απαγορεύεται η άσκησή τους αν δεν ανήκεις σε συγκεκριμένες συντεχνίες και θα παραμείνουν ως τέτοια ακόμη και μετά το τρέχον νομοσχέδιο περί "ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων".
Μετά, θ' ακούσετε δακρύβρεχτα σχόλια και υποκριτικούς ή αφελείς προβληματισμούς για την κατάσταση των ελληνικών πόλεων... Οι προτεραιότητες που βάζεις είναι και οι προτεραιότητες που σε δεσμεύουν, όσο κι αν προσπαθήσεις να ξεγελάσεις εαυτόν και αλλήλους.
2 σχόλια:
Η εκπαίδευση των ξεναγών στην Ελλάδα πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο Παιδείας με σχολές στα ΤΕΙ και ας έχουν ο ΕΟΤ και τα Σωματεία Ξεναγών τις δικές τους σχολές εφόσον το επιθυμούν. Αυτό σημαίνει ανοιχτό επάγγελμα.
Από την στιγμή που μπορεί μια νηπιαγωγός να γίνει γιατρός (κα Καραμανλή) ή ένας απόφοιτος του Παντείου να εγγραφεί σε έτος άλλης σχολής, γιατί κάποιος απόφοιτος Ιστορικού/Αρχαιολογικού ή Ιστορικός Τέχνης κλπ, να μη μπορεί να μπει στο τελευταίο εξάμηνο της σχολής ξεναγών του ΕΟΤ όπου θα διδαχθεί τα ¨ξεναγικά¨ μαθήματα μόνο, αλλά πρέπει να φοιτήσει πλήρως όλα τα έτη δίνοντας μάλιστα εισαγωγικές εξετάσεις κάτι που δεν απαιτείται από ΑΕΙ/ΤΕΙ σε άλλο ΑΕΙ/ΤΕΙ;
νοτης
Δε θα διαφωνούσα, αλλά θα το πήγαινα ακόμη παραπέρα. Για μένα δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένας περιορισμός. Μόνο προαιρετική επιπλέον κατάρτιση. Οποιοσδήποτε άνθρωπος είναι έτοιμος να εκτεθεί ενώπιον "ξένων" προσφέροντας ξεναγήσεις οιουδήποτε είδους αναγκαστικά θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, αλλιώς δεν θα αντέξει.
Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλο "ξεναγός" και άλλο "δάσκαλος". Ο ξεναγός δεν έχει αποστολή να "διδάξει" τον ξένο αλλά να τον κάνει να περάσει 2-3 ευχάριστες και ενδιαφέρουσες ώρες, μεταδίδοντάς του φυσικά και κάτι από το αντικείμενο της ξενάγησης.
Γι' αυτό άλλωστε σε πολλές χώρες το επάγγελμα του ξεναγού ασκείται και από ηθοποιούς (χωρίς πτυχία, ΑΕΙ, ΤΕΙ, ΕΟΤ, ΟΤΕ, ΤΕΕ, ΟΑΕΕ, ΥΠΟΜΕΦ, ΠΟΞΕΥ, ΥΔΙ, ΥΕΝΕΔ, ΟΑΣΑ, ΥΟΕΣΔΑΠ, ΔΟΑΤΑΠ, ΞΕΝΟΦΩΝ, κτλ. :)
Δημοσίευση σχολίου