Με αφορμή κάποια σχόλια αναγνωστών που διάβασα στο σάιτ του ΣΚΑΪ, παρουσιάζω εδώ, σε μετάφραση, πληροφορίες σχετικά με τη χρήση λαμπτήρων φθορισμού που δίνει η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ):
-Οι λάμπες φθορισμού πράγματι περιέχουν (ελάχιστο) υδράργυρο. Ενδεικτικά, η ποσότητα υδραργύρου σε μια λάμπα φθορισμού είναι περίπου 100 φορές λιγότερη από αυτή που περιέχει ένα παλιό θερμόμετρο υδραργύρου.
-Αθροιστικά, η χρήση λαμπτήρων φθορισμού μειώνει τον υδράργυρο που εκλύεται στο περιβάλλον, καθώς η βασικότερη πηγή έκλυσής του είναι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που καίνε κάρβουνο (π.χ. λιγνίτη). Άρα, μειώνοντας το ρεύμα που καταναλώνεται μειώνεται και ο εκλυόμενος υδράργυρος.
-Δεν γίνεται καμία έκλυση υδραργύρου κατά τη χρήση της λάμπας. Έκλυση ατμών υδραργύρου γίνεται μόνο εφ' όσον σπάσει η λάμπα.
1. Πριν τον καθαρισμό
- Άνθρωποι και κατοικίδια να βγουν απ' το δωμάτιο
- Αερίστε το χώρο για 5-10 λεπτά αφήνοντας ανοιχτή μια εξωτερική πόρτα ή παράθυρο
- Κλείστε τον κλιματισμό ή το κλιματιστικό
- Βρείτε υλικά καθαρισμού για τη σπασμένη λάμπα: ένα σκληρό χαρτόνι, υγρά μαντηλάκια καθαρισμού (π.χ. μωρομάντηλα), αυτοκόλλητη ταινία, μια πλαστική σακούλα που να σφραγίζει ή ένα γυάλινο βάζο.
2. Κατά τον καθαρισμό
- Μαζεύτε επιμελώς όλα τα κομμάτια της σπασμένης λάμπας και την ορατή σκόνη. Όχι με ηλεκτρική σκούπα αλλά με ένα χαρτόνι, αυτοκόλλητη ταινία για τα όποια υπολείμματα και υγρά μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα μόνο αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και παραμένει ακόμη υλικό (π.χ σε χαλί) και αδειάστε τη σκόνη της ηλεκτρικής σκούπας όπως στο επόμενο σημείο.
- Βάλτε τα απορρίμματα (σκόνη και γυαλιά) και τα πρόχειρα υλικά καθαρισμού σε ένα γυάλινο δοχείο (κατά προτίμηση) ή μια σακούλα που να σφραγίζει (ή τουλάχιστον σφραγίστε την αεροστεγώς εσείς δένοντάς τη καλά).
3. Μετά τον καθαρισμό
- Βγάλτε έξω από το σπίτι τα απορρίμματα -π.χ. σε ένα κάδο- μέχρι να τα απορρίψετε
- Αν είναι εφικτό, αφήστε το χώρο να αερίζεται για αρκετές ακόμη ώρες.
2 σχόλια:
μου σπασε μια τετοια λάμπα πολυ μεγάλου μεγέθους στο κεφάλι[για γελια και για κλάματα].Ηταν σε χαμηλοτάβανο ημιοροφο και με το που την ακούμπησα λίγο με το κεφάλι έκανε έκρηξη. Υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω για να δω αν θα μου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα
Ρίξτε σας παρακακώ μια ματιά στο βιβλίο που γράφω για αυτές τις τοξικές λάμπες. Θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το ζήτημα.
Χρήστος Μουσουλιώτης
http://light1and2life.wordpress.com/
Δημοσίευση σχολίου