2011-04-28

Εμπορικός μαρασμός και πνευματική αρτηριοσκλήρυνση

Διάβασα το άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου στο Capital.gr ( "Καταναλωτικός οργασμός Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη" ) για την γιορτή λιανικού εμπορίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Shopping Fest) και συνέκρινα την ανοιχτόμυαλη, κοσμοπολίτικη αντίληψη των Τούρκων με τις φοβικές γκρίνιες των δικών μας γεροντοπαλίκαρων των συντεχνιών, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα.
Για σαράντα μέρες τα καταστήματα της Κωνσταντινούπολης προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις, με τους ξένους τουρίστες επιπλέον να απαλλάσονται του φόρου. Οκτώ βραδιές σε αυτό το διάστημα τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα ή τις δύο το πρωί ενώ συναυλίες και εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
Αποτέλεσμα: Εβδομήντα τοις εκατό (70%) εκτιμάται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στους βασικότερους επισκέπτες Έλληνες, Ρώσοι και Βούλγαροι.
Αυτό απαντάει εν μέρει και στη γνωστή σοφιστεία ότι το πρόβλημα των Ελλήνων είναι πως δεν έχουν λεφτά για να ψωνίσουν και άρα το ωράριο δεν παίζει κανένα ρόλο.
Το... κακό είναι πως οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν τη γιορτή αυτή ετήσια και στοχεύουν το 2015 ο αριθμός των ξένων τουριστών για τη "γιορτή" να φτάσει το ενάμισυ εκατομμύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: