2011-05-09

Πινακίδες ονοματοθεσίας: μικρές σχεδιαστικές λαμογιές

Δεν ξέρω από που ξεκίνησε αυτή η μόδα. Εγώ την πρωτοείδα σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά απ' ότι διαπιστώνω έχει εξαπλωθεί και αλλού.
Αναφέρομαι στις πινακίδες οδοσήμανσης (ή "ονοματοθεσίας") με τα ονόματα των οδών που τοποθετούνται στις γωνίες των δρόμων. Ενώ παραδοσιακά υπήρχε μόνο μια πινακίδα (μπλε χρώματος και άσπρων γραμμάτων) στα γωνιακά κτήρια κάθε δρόμου, αρκετοί δήμοι υιοθέτησαν μια διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση, όπου οι δύο πινακίδες της κάθε γωνίας είναι αναρτημένες σε ένα μεταλλικό στύλο, καρφωμένο στη γωνία (ή περίπου γωνία...) του πεζοδρομίου.
Πινακίδες ονοματοθεσίας, Γαλάτσι
Το βασικό "πλεονέκτημα" αυτής της σχεδιαστικής επιλογής είναι ότι ένας στύλος με δύο πινακίδες κοστίζει πολύ περισσότερο από δύο πινακίδες σκέτες... Πέρα από τη σπατάλη, περιορίζει επιπλέον τα μικρά, ήδη προβληματικά πεζοδρόμια. Ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις δήμων που αλλάζουν τις πινακίδες χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη (βλ. πινακίδα στο Δήμο Τριανδρίας Θεσσαλονίκης ή πιο πάνω, στο Δήμο Γαλατσίου Αττικής).

Φυσικά, θα αναφέρει διαμαρτυρόμενος ο "Χ" βλαχοδήμαρχος, "έτσι κάνουν και Αμερική" ή έστω στην Κηφισιά...
Πινακίδες ονοματοθεσίας στην Κηφισιά

Πινακίδες ονοματοθεσίας στην Κηφισιά
Το θέμα είναι ότι στις ΗΠΑ (εννίοτε και στην Κηφισιά...) τα πεζοδρόμια συνήθως είναι είτε πολύ πλατύτερα είτε ανύπαρκτα (οπότε σε κάθε περίπτωση δεν δημιουργούν ενόχληση οι συγκεκριμένες πινακίδες πάνω στο στύλο). Ακόμα σημαντικότερα δε, οι πόλεις είναι πιο αραιοκτισμένες και τα κτήρια είναι τοποθετημένα (με ή χωρίς φράχτη) αρκετά μέτρα πίσω από το δρόμο και άρα δεν έχει νόημα να τοποθετηθούν επάνω τους οι πινακίδες γιατί δεν θα μπορεί να τις δει ο περαστικός. Άρα, εκεί η συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή του στύλου με τις 2 πινακίδες έχει νόημα. [Τώρα μη με ρωτήσετε αν θα "δεχόταν" ο καταστηματάρχης να "μολύνει" το λογότυπο της Rolex ή του Cartier με την  οδωνυμική πινακίδα...]

Παρεμπιπτόντως, ο Δήμος Αμαρουσίου που διαβάζω ότι ξεκίνησε να αλλάζει όλες τις πινακίδες οδοσήμανης στα τέλη του 2009 (!!!) βρέθηκε μέσα στην πρώτη τριάδα των υπερχρεωμένων δήμων της χώρας. Τυχαίο; Δε νομίζω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: