2007-12-21

Παρουσίαση βιβλίου... (συνέχεια)

Σε συνέχεια του προηγούμενου post…
Ο Αλεξάκης, μιλώντας για την παρουσία αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Όρους, ανέφερε ότι κατά την 1η εκστρατεία των Περσών κατά της Ελλάδας, γύρω στο 500π.Χ. ο Περσικός στόλος έπεσε σε μεγάλη καταιγίδα και καταστράφηκε ολοσχερώς, ανοιχτά του Αγίου Όρους. Τριακόσια (300) πλοία και 20.000 άνδρες συνολικά!
«Με τη βοήθεια της Παναγίας!», πέταξε κάποιος από το ακροατήριο και πολλοί έσκασαν στα γέλια.
Ο αναχρονισμός σίγουρα αστείος. Είναι όμως αναχρονισμός; Αν οι πολεμικές νίκες των Ελλήνων στη μ.Χ. εποχή συχνά δικαιολογούνται / παρουσιάζονται ως αποτελέσματα θείας παρέμβασης γιατί όχι και οι… π.Χ.;
Και αν μπορεί κανείς να δεχτεί στα σοβαρά ότι όντως υπάρχουν θείες επεμβάσεις (π.Χ ή μ.Χ.) γιατί αυτές εκδηλώνονται ως αιματοχυσίες και όχι ως αποτροπή τους;

Το αστείο του ακροατή της παρουσίασης μου έδωσε την ιδέα να ψάξω στο Google να βρω ποια γεγονότα ή καταστάσεις αποδίδονται σε θεία παρέμβαση. Τι πιστεύουν κάποιοι ότι έγινε «με τη βοήθεια του Αγίου…»;

1. «…με τη βοήθεια της Παναγίας…»Αντίθετα με το αστείο του ακροατή, δεν βρήκα τίποτα στο Google που να δείχνει την Παναγία ως… πολεμοχαρή οντότητα. Από την άλλη ας μην ξεχνάμε το γνωστό ύμνο «Τη Υπερμάχω», όπου η Παναγία παρουσιάζεται ως… στρατηγός του Βυζαντίου!

2. «με τη βοήθεια του Αγίου…»

… Γεωργίου: «Σφοδρή τρικυμία καταστρέφει τον στόλο του [Φερδινάνδου της Μαγιόρκας] και οι Σκυριανοί αποδίδουν την σωτηρία τους σε θαύμα του Αγίου Γεωργίου.»

…Νικολάου: «ρίχτηκαν στη μάχη του Αετού εμποδίζοντας [sic!] τον Στρατάρχη Κιουταχή ν' ανοίξει τις πύλες του Ξηρομέρου και να οπισθοχωρήσει καταματωμένος, τσακισμένος, ντροπιασμένος,…»


…Πνεύματος: «θα έχεις όλο και περισσότερες νίκες πάνω στο σεξουαλικό πειρασμό και την ηδονή» και θα νικήσεις τον αυνανισμό!!!

…Χαραλάμπους: «…έπεσε ασθένεια λοιμική στον στρατό του Εφέντη και πολλοί από τους στρατιώτες του πέθαναν,…»
και … «Μετά το σεισμό πολλοί κάτοικοι είδαν στον ύπνο τους τον Αγιο Χαράλαμπο να τους αναφέρει ότι με δική του παρέμβαση ο μεγάλος σεισμός χωρίστηκε σε δύο μικρότερους» (άσχετο αλλά δεν μπορούσα να παραλείψω τέτοιο μαργαριτάρι!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: