2008-07-20

Οι μέλισσες, η γεωργία και η ακρίβεια...

Ομολογώ ότι αν μου το έλεγαν δε θα το πίστευα. Από πρόσφατο άρθρο του Newsweek διαβάζω ότι μια μυστηριώδης ασθένεια (ή συνδυασμός ασθενειών και άλλων παραγόντων) με την κωδική ονομασία "Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας" αποδεκατίζει τις μέλισσες σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Από πέρυσι το φαινόμενο κάνει την εμφάνισή του και στην Ελλάδα. Τα αίτια σύμφωνα με το Newsweek δεν είναι ούτε ξεκάθαρα ούτε απλά όπως τα παρουσιάζει ένας καθηγητής του ΑΠΘ σε αυτή τη συνέντευξη.
Τι διακυβεύεται μ' αυτή την εξέλιξη;
Τίποτα ιδιαίτερο. Μόνο το ένα τρίτο (1/3) της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής καθώς για την επικονίαση των περισσοτέρων καλλιεργήσιμων φυτών χρησιμοποιούνται μέλισσες από μελλίσια / κυψέλες που ενοικιάζονται και μεταφέρονται από περιοχή σε περιοχή!
Μια ενδιαφέρουσα αναφορά στο άρθρο του Newsweek είναι αυτή σχετικά με τον ρόλο της γεωργίας μεγάλης κλίμακας η οποία αναφέρεται ως βασικός "μέτα-υπεύθυνος": "Όταν οι περισσότερες φάρμες ήταν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι επικονιαστές έρχονταν από τις γειτονικές μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Αλλά η ανάπτυξη των μαζικών βιομηχανικών καλλιεργειών έχει θέσει τα περισσότερα σπαρτά μακριά από ... τα έντομα των αγρών..."

Μια ευκαιρία για τον μικρό κλήρο της ελληνικής υπαίθρου;

Όμως, "οι αγρότες σε ολόκληρο τον κόσμο βασίζονται σχεδόν πλήρως στην Ευρωπαϊκή 'μέλισσα τη μελισσουργό', ένα από τα 20.000 είδη μελισσών", και απ' ότι καταλαβαίνω πρόκειται για το κυρίαρχο είδος μέλισσας που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κι εμείς στην Ελληνική ύπαιθρο, αυτό που μπορεί να συγκεντρώνεται σε ξύλινα, μετακινούμενα μελίσσια. Άρα, πιθανώς η επίπτωση κι εδώ να είναι παρόμοια.
Αναμένουμε τις εξελίξεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: