2010-02-03

Το τέλος της ησυχίας;

Όταν, πριν μερικά χρόνια, πρωτοπήγα στην Πάρνηθα ένα πράγμα μου έκανε τρομακτική εντύπωση. Ο απίστευτος θόρυβος από τα αυτοκίνητα που κινούνταν στον ασφαλτόδρομο γύρω από τον εθνικό δρυμό. Πέρυσι το καλοκαίρι, μια έρημη Κυριακή του Αυγούστου, είχα πάλι εντυπωσιαστεί από τον τρομερό θόρυβο στο κέντρο του μεγαλύτερου αστικού δάσους της Μητροπολιτικής Αθήνας. Μα που μπορεί κανείς πλέον να βρει την ησυχία και να ακούσει μόνο φυσικούς ήχους;

Σύμφωνα με τον Gordon Hempton, η απάντηση είναι ΠΟΥΘΕΝΑ. Στο εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο της Julia Baird για το Newsweek, ο Αμερικανός ηχο-οικολόγος αναφέρει ότι υπάρχουν μόνο δώδεκα (12) ήσυχα μέρη στις ΗΠΑ και κανένα (0) στην Ευρώπη.

Με τον όρο "ήσυχα μέρη" εννοεί μέρη όπου υπάρχουν μόνο οι φυσικοί ήχοι και κανείς άλλος τεχνητός, ανθρωπογενής ήχος. Ο κυριότερος εχθρός της ησυχίας είναι τα αεροπλάνα, που πετούν διαρκώς, ακόμη και πάνω από εθνικά πάρκα, παρότι η επιβάρυνση στην τιμή των εισιτηρίων από τη μεταβολή των αεροδιαδρόμων υπολογίζεται ότι θα ήταν ελάχιστη.

Η εκστρατεία του με τίτλο "OneSquareInch" ("Μια Τετραγωνική Ίντσα") [προσωρινά δε λειτουργεί αλλά μπορείτε να το δείτε ως Cached στο Google] έχει ως σκοπό να εξασφαλίσει την ησυχία σε μια τετραγωνική ίντσα του Εθνικού Πάρκου Olympic στην Πολιτεία της Ουάσιγκτων. Αν συμβεί αυτό, τότε θα επωφεληθούν έμμεσα και πολλές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα που βρίσκονται γύρω από αυτό το σημείο.

Δείτε (και ακούστε) το βίντεο με τον Gordon Hempton και διαβάστε και ένα ακόμη ενδιαφέρον άρθρο της Julia Baird για το ίδιο θέμα, του Νοεμβρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: