2009-08-15

Πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑμεΑ στους Δήμους

Εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών με θέμα: «Πρόγραμμα Προσβασιμότητας στους Δήμους» εκδόθηκε στις 21/1/2009.
Το πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας (2009-2010) και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του (βλ.: Πρόγραμμα προσβασιμότητας ΑμεΑ: Απολογισμό ζητεί το ΥΠΕΣ από τους ΟΤΑ)

Η εγκύκλιος ουσιαστικά κωδικοποιεί νόμους και διατάξεις που ήδη ισχύουν και αναφέρει χρηματοδοτικές δυνατότητες που ήδη υπάρχουν (αυτό κατάλαβα διαβάζοντάς την και αυτό είναι και το λογικό αφού η εγκύκλιοι έχουν ερμηνευτικό χαρακτήρα).

...Αναφέρει τις σχετικές δράσεις ως "προτεινόμενες" αλλά παράλληλα αφήνει και κάποιες αόριστες απειλές κατά των δημάρχων και των ΟΤΑ που δεν θα αναλάβουν δράση.

...Αναφέρει κάποια γενικά και αόριστα υπέρ του "αστικού σχεδιασμού" (πόσο καλό παιδί είναι, κτλ...) αλλά φαίνεται να έχει μια μάλλον περιορισμένη οπτική περί του αντικειμένου, τονίζοντας κυρίως τη φυσική διάστασή του και μη ξεφεύγοντας από τη συγκεντρωτική λογική του κράτους που είναι πανταχού-παρών και κατευθύνει / μικροδιαχειρίζεται τους ΟΤΑ.

...Συσχετίζει -και πολύ ορθά- τα αποτελέσματα που θα έχουν οι Δήμοι στον τομέα της προσβασιμότητας με τους δείκτες μέτρησης αποτελεσματικότηας και αποδοτικότητας αλλά δεν αναφέρει κάτι πιο συγκεκριμένο (ποιες οι συνέπειες δηλαδή...;).

...Κάνει αναφορά σε "Μονάδες Προσβασιμότητας" που θα πρέπει(;) να έχουν ιδρυθεί σε κάθε Δήμο, πράγμα ανούσιο και παράλογο (διορισμοί ανέργων ψηφοφόρων...;) καθώς οι περισσότεροι δήμοι στον κόσμο έχουν απλώς Γραφείο / Διεύθυνση Αστικού Σχεδιασμού ή / και Διεύθυνση Δημοσίων Έργων που ασχολούνται και με αυτή τη δουλειά. Ποιο το νόημα της δημιουργίας αυτόνομων διοικητικών μονάδων σε κάθε Δήμο;...

...Ίσως, σε τελική ανάλυση προδίδει και την αμηχανία και την αμφίσημη στάση της κεντρικής διοίκησης απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Γενικώς δείχνει ως μια πρωτοβουλία που κινείται στην ορθή κατεύθυνση αλλά διατηρώ τις αμφιβολίες μου αν με το ισχύον μοντέλο διοικητικής οργάνωσης είναι δυνατόν να περιμένουμε σημαντικά αποτελέσματα. Πάντως με την ευκαιρία και της Ολυμπιάδας, αρκετοί δήμοι έχουν ήδη δραστηριοποιηθεί σε αυτή την κατεύθυνση (με ποικίλο βαθμό αφοσίωσης...) και άλλοι όχι.


Ενδιαφέρουσα και με εύστοχες παρατηρήσεις και η ανακοίνωση του "Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών & Κινητικά Αναπήρων" για το ίδιο επί της ουσίας θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: