2009-10-12

Επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας και οικονομική αποδοτικότητα

Διαβάζουμε στην Καθημερινή της 20-Αυγ-2009:

Έκτακτη αστυνομική επιχείρηση με στόχο αδικήματα που αφορούν σε παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, όπλων και εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων, πραγματοποίησε η ΓΑΔΑ στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών από τις 12:30 έως τις 13:15.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, κατά την επιχείρηση, στην οποία συμμετείχαν 300 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες, ελέχθησαν 460 άτομα, 48 οχήματα, 28 δίκυκλα και 59 καταστήματα. Συνελήφθησαν μάλιστα 42 άτομα, εκ των οποίων 13 (10 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί) για παράβαση του νόμου «περί ναρκωτικών», 2 αλλοδαποί για παραβάσεις του νόμου «περί όπλων» και 27 (15 αλλοδαπές και 1 αλλοδαπός, 7 ημεδαπές και 4 ημεδαποί) για παράβαση του νόμου «περί εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων». Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 15 προσαγωγές και κατασχέθηκαν ηρωίνη και κάνναβη συνολικού βάρους 3,8 γραμ. και 5 γραμ. αντίστοιχα, ποσότητες που βρίσκονταν κατανεμημένες σε αυτοσχέδιες συσκευασίες έτοιμες για εμπορία. Ακόμη, κατασχέθηκαν 115 ναρκωτικά χάπια και 2 μαχαίρια.


Επίσης, στην Ναυτεμπορική της 19-Σεπ-2009:

Σε 75 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία χθες το απόγευμα στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών.

Αναλυτικά, 12 άτομα συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 59 για παραβάσεις του νόμου περί εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων, δύο για παράβαση του νόμου περί όπλων και δύο για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 280 αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες.


Αν ξαναδιαβάσετε προσεκτικά θα δείτε ότι σχέδον όλες αυτές οι "συλλήψεις" έχουν να κάνουν με "αδικήματα κατά του εαυτού" ή όπως αλλιώς τα ονομάζουν οι νομικοί. Δηλ. "εγκλήματα χωρίς θύμα". Πορνεία, ναρκωτικά, τζόγος.
Οι δε "συλλαμβανόμενοι" υποθέτω ότι περνούν 2-3 ώρες στο κρατητήριο και αφού καταβάλουν κάποιο πρόστιμο αφήνονται ελεύθεροι. Οι μόνες συλλήψεις άξιες λόγου σε αυτές τις δύο επιχειρήσεις φαίνεται να ήταν 2+2=4 συλλήψεις για το νόμο περί όπλων (κάποια μαχαίρια προφανώς) για τα οποία και πάλι δεν ξέρω τι γίνεται από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιήθηκαν για την τέλεση κάποιας αξιόποινης πράξης. Μάλλον η αντιμετώπιση είναι ήπια.
Δικαιολογούν αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα το κόστος της υπηρεσίας 300+280=580 αστυνομικών και την ταλαιπωρία ένα σωρό άλλων πολιτών που αποδείχθηκαν προφανώς αθώοι από κάθε άποψη;
Δεν θα μπορούσε η αστυνομία να επιτύχει πολύ πιο ουσιώδη αποτελέσματα στον τομέα της ασφάλειας αλλά και η πολιτεία να κατανείμει πολύ πιο ορθολογικά τους πόρους της ακολουθώντας διαφορετικές, μακροπρόθεσμης στόχευσης πολιτικές; Νομίζετε ότι θ'αλλάξει έτσι η λειτουργία και η εικόνα της πόλης και η αίσθηση γκέτο που δημιουργείται σε κάποιες γειτονιές;

2 σχόλια:

basik-ly είπε...

Εγώ πάλι θα ήθελα να μάθω τι θα γίνει σ' αυτά τα υπουργεία από τα οποία, όπως λέγεται, οι προκάτοχοι πήραν ακόμη και τους σκληρούς δίσκους. Θα κινηθούν οι αρχές ποινικά εναντίων των υπευθύνων ή θα κλείσει το θέμα αφήνοντας απλώς επικοινωνιακές εντυπώσεις;

mantz είπε...

Μάλλον βλέπω να μένουμε απλά στις εντυπώσεις (όπως και με τις επιχειρήσεις-σκούπα που επίσης φαίνεται να γίνονται για λόγους εντυπώσεων). Χωρίς να αμφιβάλλω ότι έγινε όντως κάτι τέτοιο αλλά... "που να μπλέκεις τώρα;".

Ενδιαφέρον επίσης ο επικοινωνιακός / οργανωτικός μεσαίωνας. Δηλ., όπως γράφει εδώ και ο Γ. Καισάριος, όλο το Υπουργείο εξαρτάται από τον υπολογιστή που βρίσκεται πάνω σε ένα γραφείο (του Υπουργού;). Δεν υπάρχουν τα ίδια δεδομένα αποθηκευμένα κάπου; Δεν ανασύρονται τα στοιχεία από κάποια κεντρική βάση δεδομένων;... Νομίζω ότι και μόνο το ερώτημα είναι αφελές και δείχνει ότι οι Έλληνες (ακόμη και οι αντικρατιστές) δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μαύρο χάλι του Ελ. Κράτους.