2009-06-30

Κάπνισμα vs. Ρύπανση

Ένα από τα ψυχολογικά τρικ με τα οποία πολλοί καπνιστές προσπαθούν να ξεγελάσουν τον εαυτό τους για τις συνέπειες του καπνίσματος είναι η επίκληση της ρύπανσης, και ιδίως της ατμοσφαιρικής. «Το τσιγάρο τους πείραξε. Τόση ρύπανση δεν τη βλέπουν...», λέει το ψευδο-επιχείρημα. Για να δούμε λοιπόν πως συγκρίνεται η βλάβη που προξενεί το κάπνισμα με τη βλάβη από τους «συνήθεις» ρύπους αρκεί να προσέξουμε τον παρακάτω πίνακα, τον οποίο και επεξηγώ στο τέλος. Τα στοιχεία προέρχονται από το βιβλίο “Introduction to Environmental Engineering and Science”, Gilbert M. Masters, Prentice-Hall Ed. (1991), p. 192:


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΩΝ ΡΙΣΚΩΝ(*) ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Κίνδυνος ------------------------------------Ρίσκο καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής
Κάπνισμα τσιγάρων, ένα πακέτο την ημέρα ---------- 0,25
Καρκίνος, οποιουδήποτε είδους ----------------------- 0,22
Θάνατος σε τροχαίο ατύχημα -------------------------- 0,02
Δολοφονία -----------------------------------------------0,01
Θάνατος από ατύχημα στο σπίτι ------------------------0,01
Θάνατοι από καρκίνο λόγω ραδονίου στο σπίτι -------0,003
Καρκίνος λόγω αλκοόλ, ελαφρύς πότης ---------------0,001
Καρκίνος από φυσική ακτινοβολία, στο επίπεδο
της θάλασσας ---------------------------------------------0,001
4 κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο τη μέρα
(aflatoxin) ------------------------------------------------0,0006
Τυπικό μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο ρύπανσης
(για ρύπους που παρακολουθεί η EPA) -----------------0,0000001-0,0001

Βασισμένο σε στοιχεία που δίνονται στους Wilson and Crouch (1987) και το Εθνικό Κέντρο για Στατιστικά Υγείας (NCHS)

Κοινώς, η πιθανότητα να πεθάνεις (από καρκίνο ή καρδιακό) λόγω καπνίσματος ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα είναι 25%.
Η πιθανότητα θανάτου από ατύχημα στο σπίτι είναι 1%.
Η πιθανότητα θανάτου από έκθεση στο μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο ρύπου είναι από 0,00001% (1 στο εκατομμύριο) έως 0,01% (1 στις 10.000).

Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία δε χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό.
Επιπλέον, για όσους κάνουν τον παραλληλισμό με τον κίνδυνο της ρύπανσης, να υπενθυμίσω ότι οι εκπομπές ρύπων ρυθμίζονται πολύ αυστηρά, τόσο για τα αυτοκίνητα όσο και για τις βιομηχανίες. Άρα, είναι απόλυτα φυσικό να γίνεται κάτι τέτοιο και για το κάπνισμα, το οποίο άλλωστε συνιστά απείρως μεγαλύτερο κίνδυνο όπως δείχνει ο παραπάνω πίνακας.
Και, ναι, ο πίνακας αφορά το ενεργητικό κάπνισμα αλλά πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος από το παθητικό κάπνισμα είναι της ίδιας χοντρικά τάξης μεγέθους.
(*) ΡΙΣΚΟ: «Η πιθανότητα να πεθάνεις από τον αναφερόμενο παράγοντα κινδύνου». Σημειώνεται ότι τα πάντα γύρω μας μπορούν να θεωρηθούν –και είναι- παράγοντες κινδύνου. Ρωτήστε και τον Αισχύλο που έφαγε τη χελώνα στο κεφάλι. Άρα, προκειμένου να μπορούμε να αξιολογήσουμε τι είναι πραγματικά επικίνδυνο, χρειάζεται η ανάλυση ρίσκου, με την οποία υπολογίζεται η πιθανότητα θανάτου (ή βλάβης, αναλόγως τι ψάχνει η κάθε μελέτη) για τον κάθε ένα κίνδυνο.

Ορισμένες. ενδεικτικές μελέτες για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος:
http://tobaccocontrol.bmj.com/cgi/content/abstract/8/2/156
http://content.nejm.org/cgi/content/abstract/340/12/920
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12244030
http://old.ash.org.uk/html/factsheets/html/fact08.html
http://ntr.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/11/6/627
http://www.surgeongeneral.gov/library/secondhandsmoke/factsheets/factsheet5.html
http://www.surgeongeneral.gov/library/secondhandsmoke/secondhandsmoke.pdf

Και για μπόνους αυτό.

2009-06-26

"Οικολογικό Πάρκο Φαλήρου"

Η εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα ζητά σχόλια (μέχρι τις 5 Ιουλίου) για το πάρκο που σχεδιάζει στην παραλία Φαλήρου. "Τα έργα αναβάθμισης αφορούν μία περιοχή (Ζώνη Α1), η οποία παρέμεινε αδιαμόρφωτη κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Συγκεκριμένα, όπως ανήγγειλε ο Πρόεδρος της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., κ. Διονύσης Σταμενίτης,
'Δρομολογείται η δημιουργία Οικολογικού Πάρκου με ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις σε μία επιφάνεια 260 στρεμμάτων, στην έκταση μεταξύ των εκβολών του Ιλισού και Κηφισού'. "
Λεπτομέρειες και όλο το σχέδιο της προκαταρτικής πρότασης εδώ.

Έστειλα τα παρακάτω σχόλια:
Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία να ανοίξετε το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση και σχολιασμό. Η γενική μου άποψη είναι θετική αλλά θα μου επιτρέψετε να κάνω κάποιες επιμέρους παρατηρήσεις για 1-2 σημεία του σχεδίου:
α) Ο ποδηλατόδρομος, στην παρούσα διαδρομή / χάραξή του δεν φαίνεται να είναι οργανικά ενταγμένος στη ζωή της πόλης. Δε διευκολύνει δηλ. τη μετακίνηση κατά μήκος όλης της παραλιακή ζώνης, π.χ. από έναν πολίτη που θα ήθελε να μετακινηθεί σύντομα, για την εργασία του ή κάποια άλλη καθημερινή μετακίνηση. Η παρούσα χάραξη εξυπηρετεί κάποιον που θέλει να κάνει μια βόλτα αναψυχής (στον ελεύθερο χρόνο του) αλλά δεν εξυπηρετεί τον ποδηλάτη που θα ήθελε να κάνει μια «κανονική», καθημερινή μετακίνηση και θα επέλεγε να πάρει το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητό του ή κάποιο άλλο μέσο. Με άλλα λόγια, εξυπηρετείται το «ποδήλατο – παιχνίδι / μέσο αναψυχής» αλλά δεν εξυπηρετείται το «ποδήλατο - μεταφορικό μέσο». Ίσως γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται «περίπατος / ποδηλατόδρομος» και όχι απλά «ποδηλατόδρομος»...
Κατά τη γνώμη μου θα ήταν προτιμότερη η χάραξη ενός «κανονικού» ποδηλατόδρομου, διακριτού από άλλους χώρους περιπάτου. Πιθανώς με μετάθεσή του στο βόρειο τμήμα, παράλληλα των άλλων δικτύων (Λ. Ποσειδώνος / κανάλι / γραμμικό πάρκο), εν ανάγκη υποκαθιστώντας κάποιο τμήμα του γραμμικού πάρκου που ούτως ή άλλως έχει μικρή χρηστικότητα.
Όλα αυτά υπό την αίρεση ότι δεν φαίνεται η κατάληξη του ποδηλατοδρόμου στο Ανατολικό τμήμα και ότι δεν βλέπω να υπάρχει κάποια γέφυρα / πέρασμα του ποδηλατόδρομου προς το ΣΕΦ πάνω από το κανάλι.
Επιπλέον, στο τμήμα κοντά στη θάλασσα θα υπάρχει και μεγαλύτερη «κυκλοφορία» πεζών που θα διασχίζουν κάθετα τον περίπατο / ποδηλατόδρομο δημιουργώντας πιθανούς κινδύνους.

β) Για την επιλογή μεταξύ των δύο εναλλακτικών προτάσεων «βοτανικός κήπος» ή «παιδική χαρά» νομίζω ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι οι διαχειριστικές ανάγκες της κάθε λύσης και κατά πόσον μπορούν αυτές να καλυφθούν από τον φορέα διαχείρισης.

2009-06-25

Ικανοποίηση προσωπικού και Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων (των ΗΠΑ)

Ενδιαφέρον άρθρο από το National Parks Traveler:
Survey Says National Park Service Is Far from the Best Government Agency to Work For.
Ο διορατικός αναγνώστης θα μπορέσει να συσχετίσει τα παράπονα / αρνητικά σχόλια & παρατηρήσεις των εργαζομένων της συγκεκριμένης υπηρεσίας με τον κυρίαρχο τρόπο λειτουργίας του νεοελληνικού κράτους και να βγάλει τα αντίστοιχα συμπεράσματα...
Ολόκληρη η έρευνα για τον Δείκτη με τον τίτλο "Τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης": The Best Places to Work in the Federal Government - 2009
...και ολόκληρη η έρευνα βάσης που διενεργήθηκε από το Γραφείο Διαχείρισης Προσωπικού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης (με αναλυτική περιγραφή της μεθοδολογίας): http://www.fhcs.opm.gov/2008/

2009-06-23

Νέα Αγγλική Γλώσσα (Έλμερ Φάντ)

Εκπληκτικό και το ανακάλυψα μόλις χθες: Αν πάτε στην αρχική σελίδα του www.Google.com και στη συνέχεια στις Προτιμήσεις (Preferences) μπορείτε να ορίσετε τη γλώσσα στην οποία εμφανίζονται οι σελίδες του Google. Μια από τις επιλογές είναι η ...γλώσσα Elmer Fudd.
Επιλέξτε τη γλώσσα (βεβαιωθείτε ότι όντως επελέγη), αποθηκεύστε τις προτιμήσεις σας και... αποουαύστε!

Στη συνέχεια, δείτε και αυτή την εξωπουαγματική ανάγτηση του Διαγόουα του Μήουιου.

2009-06-20

Άρθρα τελευταίου χρόνου


Ενδιαφέροντα άρθρα του τελευταίου χρόνου για θέματα αστικού πρασίνου και ελεύθερων χώρων:

Δήμος Αθηναίων: Σχέδια για απαλλοτριώσεις 112,5 εκ. € (της Καίτης Θεοδοσοπούλου - Ναυτεμπορική, 2008-02-05) // ΣΚΑΪ : [Δύο νέες] Υπηρεσίες Διαχείρισης Θεμάτων Πρασίνου

Εγκύκλιος του ΥΠΕΣΔΔΑ προς τους ΟΤΑ για δίκτυο προσβασιμότητας των ΑμεΑ (Ναυτεμπορική - Disabled.gr, 2008-02-08)

ΑΛΣΗ : Το πράσινο στοιχίζει έως και 50% ακριβότερα (Καθημερινή, 2008-03-01)
ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ : Το όνειρο μπορεί να εξελιχθεί σε έναν καθημερινό «εφιάλτη» (Καθημερινή, 2008-03-01)
ΠΛΑΤΕΙΕΣ : Όταν ο «κόμβος» και η φασαρία πληρώνονται σαν να είναι χρυσός (Καθημερινή, 2008-03-01)

Δήμευση περιουσίας (του Αντώνη Καρκαγιάννη - Καθημερινή, 2008-06-25)

Οι πλατείες το βράδυ γίνονται απειλητικές (των Λινας Γιανναρου, Ελενας Καρανατση, Κωστα Ονισενκο - Καθημερινή, 2008-09-14)

Έκθεση: Πίσω από κάθε πλατεία και μια ιστορία (της Μαρίας Γαλίτση - Καθημερινή, 2008-09-23)

Πικνίκ στην Αθήνα: Κι όμως, γίνεται! (της Ηρώς Κουνάδη - in2life, 2008-09-30)

ΠΑΡΚΑ... Α-ΠΑΡΚΑ: Το 70% δεν προσφέρει στο κλίμα της πόλης (της Τάνιας Γεωργιοπούλου - Καθημερινή, 2008-10-08)

Το «πράσινο» αυξάνει τη διάρκεια ζωής: Οι χώροι πρασίνου μικραίνουν το χάσμα στην υγεία και τη διάρκεια ζωής μεταξύ πλουσίων και φτωχών (Καθημερινή, 2008-11-07) /
Green spaces promote good health, says study (Sarah Boseley - The Guardian, 2008-11-07)

Η εκκλησία πάει... πλατεία! (Το Έθνος, 2009-03-17)

Δήμος Χανίων: Διαγωνισμός για όμορφους κήπους και μπαλκόνια (2009-05-18)

Η κουλτούρα του πρασίνου (της Όλγας Σελλά - Καθημερινή, 2009-05-26)

Αποχαιρέτα τον τόν Εθνικό - Βασιλικό Κήπο που ήξερες... (Της Ελένης Μπίστικα - Καθημερινή, 2009-05-29)

2009-06-15

Δείκτης ποιότητας ζωής των πόλεων από τον Economist

Liveability ranking: Go north... or go south (Economist.com, 2009-06-08). Όπως γράφτηκε στον τύπο, στην ετήσια κατάταξη του Economist για την ποιότητα ζωής των πόλεων ("δείκτης βιωσιμότητας") που προκύπτει βάσει 30 κριτηρίων, η Αθήνα κατετάγη 63η, χαμηλότερα από κάθε άλλη πόλη της Δυτ. Ευρώπης που μετρήθηκε. Το πλήρες άρθρο είναι προσβάσιμο μόνο με εγγραφή αλλά μια καλή περίληψη υπάρχει στο CityMayors.com, όπου για την Αθήνα τονίζονται ιδιαίτερα τα προβλήματα στους τομείς της εκπαίδευσης και των υποδομών.

Και ένα ακόμη πρόσφατο από τον Economist σχετικά με τα (οικονομικά) ελλείμματα των πόλεων των ΗΠΑ και κάποιους τρόπους αντιμετώπισής τους:
United States: Cities and their deficits (The Economist, 2009-05-28)

2009-06-12

Sinead - ετυμολογικοί συνερμοί...

Sinead (ετυμολογία από το wiktionary): Of Irish origin, variant of Jane or Jean, in turn feminine forms of the Hebrew name John, meaning God is gracious

gracious: ελεήμων, γενναιόδωρος

γενναιόδωρος: αυτός που δίνει / "αυτός που είναι πρόθυμος να προσφέρει" (Λεξικό Μπαμπινιώτη)

#

αυτός που παίρνει / "αρπάζει ότι βρει": πλιατσικολόγος

Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Αυτοδιοικητικών Κινήσεων (ΠΑΝΑΚ)

Δημιουργήθηκε πριν ένα χρόνο με τη συμμετοχή ανεξάρτητων συνδυασμών από τις εξής πόλεις: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Γλυφάδα, Ναύπλιο, Χίος, Νέα Μάκρη, Κερατέα, Κόρινθος, Τρίκαλα, Κίσσαμος Χανίων, Βάρη, Ξυλόκαστρο, Αστακός, Καρπενήσι. Στη συνέχεια έχουν προστεθεί και συνδυασμοί από άλλες πόλεις όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το blog.

Το Δελτίο Τύπου της Ιδρυτικής Συνδιάσκεψης εδώ και εδώ. Σύντομη εξιστόρηση εδώ.
http://anexartitoi.wordpress.com/


2009-06-10

Βοηθώντας τις επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθούν οι πόλεις

Ενδιαφέρον άρθρο της Sheena Harrison από το CNNMoney.com / SmallBusiness σχετικά με ένα πρόγραμμα της Υπηρεσίας Μικρών Επιχειρήσεων (SBA) της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Η λογική του προγράμματος το οποίο αφορά σε υποβαθμισμένα κέντρα πόλεων είναι ότι βοηθώντας τις μικρές τοπικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας υποβοηθείται η οικονομική ανάπτυξη των πόλεων. Το πρόγραμμα έχει τίτλο “Emerging 200” («Ανερχόμενοι 200») και σκοπός του είναι να εκπαιδευτούν ταλαντούχοι επιχειρηματίες ώστε να αποκτήσουν «τις δεξιότητες και τις επαφές που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν περισσότερες δουλειές στις πόλεις τους». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα «μίνι-MBA», 6μηνιαίας διάρκειας, απευθυνόμενο σε επιχειρηματίες.

Οι 15 πόλεις που συμμετέχουν (από τις 50 που υπέβαλαν υποψηφιότητα) επελέγησαν μεταξύ άλλων με βάση την οικονομική τους ανάγκη καθώς και με βάση την δυνατότητα του τοπικού γραφείου της SBA να εξασφαλίσει τους απαραίτητους για την εκπαίδευση πόρους (ένα δίκτυο οργανώσεων με δυνατότητα συνεισφοράς στην εκπαίδευση).
Το κόστος του προγράμματος για την SBA ήταν 1εκ. δολλάρια για τα έτη 2008 και 2009 μαζί, για την εκπαίδευση 415 επιχειρηματιών συνολικά (περίπου 2500 δολ. ανά εκπαιδευόμενο)

Training entrepreneurs to save cities (Εκπαιδεύοντας επιχειρηματίες για τη σωτηρία των πόλεων). (CNN Money.com / Small Business, 2009-05-27)

2009-06-07

Εκλογικές παρατηρήσεις

Ανάμνηση περιττών απαγορεύσεων. Δεκαετία του '80.
"Απαγορεύεται η πώληση και κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών 48 ώρες πριν από τις εκλογές." Μια αίσθηση φόβου πλανάται στην ατμόσφαιρα. Φόβος επεισοδίων. Όχι μεταξύ αντιεξουσιαστών και εξουσίας αλλά μεταξύ αντιπάλων φατριών εξουσιολάγνων... Σάββατο βράδυ και οι δρόμοι μισο-άδειοι. Τα μαγαζιά κλειστά. Ο καθένας στο σπίτι του.

Προεκλογικό Σάββατο βράδυ, 2009. "Ο Τζίτζηκας κι ο Μέρμηγκας", πέρα από εξαιρετικούς μεζέδες, σερβίρουν οινοπνευματώδη ποτά και εμείς τα καταναλώνουμε. Το μαγαζί είναι γεμάτο, κι όμως επεισόδια δεν σημειώνονται. Οι απαγορεύσεις του παρελθόντος φαντάζουν σαχλές και ξεγυμνωμένες μπροστά στην πραγματικότητα.

Κάποιοι έχουν φύγει για τριήμερο. Τζίτζηκες ή μέρμηγκες; Εξουσιαστές ή εξουσιαζόμενοι; Οι "πλέον εξουσιαστές" και οι "πλέον εξουσιαζόμενοι";
"Απογοητευμένοι απ' το πολιτικό σύστημα" που δεν μπορεί πλέον να ικανοποιήσει τις ονειρώξεις τους για μια ζωή σαν του τζίτζηκα στην υποτιθέμενη θαλπωρή του δημοσίου;

Μεσημέρι Κυριακής. Βόλτα με τα πόδια ως το εκλογικό τμήμα. Ευκαιρία για περπάτημα, έστω και κάτω απ' τον καυτό ήλιο. Σκιές στο δρόμο για τις κάλπες. Όχι απ' αυτές που σπρώχνουν στην αποχή αλλά απ' αυτές που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή προστατεύοντας τους ψηφοφόρους. Σκιές κτιρίων - και ολίγες δέντρων. Στο δρόμο κουρελόχαρτα ("φέιγ βολάν" επί το γαλλικότερον) του "100% οικολογικού κόμματος", όπως κάθε Κυριακή εκλογών. Έχουν άραγε κάποιο αποτέλεσμα; Μια υπενθύμιση καθώς ο ψηφοφόρος βαδίζει προς τις κάλπες ότι "το κόμμα είναι (και) εδώ;" Μια ψυχολογική πίεση στον ψηφοφόρο που σκέφτεται να δραπετεύσει αυτή τη φορά από το κόμμα;


Ένας τύπος γύρω στα πενήντα παρκάρει το αυτοκίνητό του δίπλα απ' το εκλογικό τμήμα. Σίγουρα δε θα ψηφίσει οικολόγους!
Από μέσα βλέπω να βγαίνει και η γυναίκα του με τα παρελκόμενα παιδιά. Τον βλέπω να της δίνει -περισσότερο μυστικά παρά διακριτικά- ένα ψηφοδέλτιο, για καλό και για κακό... Σίγουρα δεν θα ψηφίσει και φιλελεύθερους!
Και η γυναίκα του σαφώς δεν πιστεύω να ψηφίζει "ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α".

Ένας πιτσαδόρος φέρνει φαγητό σε κάποιους εκλογικούς αντιπροσώπους. Μου φαίνονται λίγοι (μόνο δύο στο τμήμα μου) και αργότερα μαθαίνω πως πάμπολλοι απλώς δεν παρουσιάστηκαν. Κατάρρευση του κράτους. "Κολυμβητές-πολίτες, σημειώσατε 1".
Το ξέρατε πως οι δημόσιοι υπάλληλοι "δεν μπορούν" (βάσει νόμου φυσικά...) να διοριστούν μέλη εφορευτικών επιτροπών; Άλωση του κράτους από τις συντεχνίες και αυτο-κατάρρευσή του. "Κράτος-πολίτες σημειώσατε Θύρα 7".

Επιστροφή στο σπίτι. Ανορθόγραφες πινακίδες, χαλασμένα πεζοδρόμια. Τουλάχιστον, κάποια περίπτερα ακόμη λειτουργούν. Τα υπόλοιπα καταστήματα υποχρεωτικώς κλειστά. Μια ακόμη μελλοντική ανάμνηση περιττών απαγορεύσεων;

2009-06-06

Η διοίκηση επιχειρήσεων και η σχέση της με το κλίμα και το περιβάλλον

Δύο ενδιαφέροντα άρθρα στο χειμερινό τεύχος 2008 (.pdf) του περιοδικού RSM Outlook του Rotterdam School of Management / Erasmus University.

Greening Climate Change: Q&A with Gail Whitman (στη σελ. 16): Ένα από τα ερευνητικά θέματα που μελετώνται είναι "ο ρόλος που παίζουν οι εταιρείες στην κλιματική αλλαγή, εντός των αστικών περιοχών".

Staying in the loop: Reverse Logistics (στη σελ. 38): ενδιαφέρουσες νύξεις για το πως η μελέτη της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ολότητά της μπορεί να φέρει οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον εμπλεκόμενο οργανισμό.

2009-06-01

Μια εικόνα δεν μπορεί να πει όσα χίλιες λέξεις...

Ακούω ότι το ντοκυμαντέρ Home του γνωστού φωτογράφου Yann Arthus-Berthrand θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο, και στη χώρα μας, από τις 5 Ιουνίου που είναι η "Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος". Στην Ελλάδα την ταινία θα προβάλλει ο ΣΚΑΪ [το δελτίο τύπου κερδίζει τιμητική αναφορά στο Βλακειολόγιο :) ].

Είχα δει ένα σύντομο προοίμιο του φιλμ πριν ένα περίπου χρόνο σε κάποιο διεθνές συνέδριο. Οι εικόνες είναι πραγματικά εντυπωσιακές αλλά αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν οι πάμπολες ανακρίβειες και τερατολογίες που περιείχε το συγκεκριμένο απόσπασμα που παρακολούθησα. Ελπίζω να έχει γίνει μια καλύτερη επεξεργασία των στοιχείων στο τελικό μοντάζ και να έχει δοθεί η ίδια σημασία που δόθηκε στην κινηματογράφηση. Η καταστροφολογία και η δημιουργία φόβου δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να κινητοποιήσεις τον κόσμο...