2011-08-27

Περισσότερος, και ουσιαστικότερος, διάλογος       (Υ.Γ. 2012-02-13)

Διάβασα χτες ένα πολύ εύστοχο σε γενικές γραμμές άρθρο του Θεόδωρου Π. Λιανού στην Καθημερινή, σχετικά με την ευθυνοφοβία των εκάστοτε κυβερνώντων, που φοβούνται να λάβουν αποφάσεις οποιουδήποτε είδους και για οποιοδήποτε θέμα και έχουν καταδικάσει τη χώρα σε δεκαετίες αδράνειας και ουσιαστικής ακυβερνησίας.

Το συγκεκριμένο άρθρο όμως εμπεριείχε ένα σοβαρότατο σφάλμα. Αναφέρει ο αρθρογράφος της Καθημερινής: "Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση Παπανδρέου εισήγαγε τη διαβούλευση στη δημόσια ζωή και ουσιαστικά κατήργησε τα χρονικά όρια του διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Υποθέτω πως ήλπιζε με τον τρόπο αυτό να βρει συναινετικές λύσεις. Αποτέλεσμα; Επί δύο χρόνια διαβουλευόμαστε και διαλεγόμαστε, χωρίς αποφάσεις και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα."

Μα οι παρελκυστικές τακτικές δεν είναι κάτι που τώρα ανέκυψε! Εδώ και δεκαετίες ο (ψευτο-)διάλογος και η σύσταση επιτροπών χρησιμοποιούνται ως προφάσεις για την αναβολή λήψης αποφάσεων και τη μετάθεση των θεμάτων στο απώτερο μέλλον.

Η διαδικασία της διαβούλευσης -που σε κάποιο βαθμό προβλέπεται και από την Κοινοτική νομοθεσία-  σίγουρα δεν ξεκίνησε με την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου αν και επί των ημερών της τείνει να παγιωθεί ως τακτική. Η διαβούλευση διασφαλίζει ότι το κράτος δε θα λαμβάνει αποφάσεις ερήμην των πολιτών ή τουλάχιστον ότι οι κρατικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να ισχυριστούν ότι "δεν ήξεραν", και έχει τη δυνατότητα να οδηγήσει σε καλύτερης ποιότητας νομοθεσία.

Τα παραπάνω φυσικά ισχύουν αν αυτοί που καλούνται να εφαρμόσουν τη διαβούλευση / διάλογο πιστεύουν πραγματικά σε αυτές τις διαδικασίες και δεν τις χρησιμοποιούν απλά και μόνο από υποχρέωση ή για να παραστήσουν τους "δημοκρατικούς". Δυστυχώς, στη χώρα μας οι άνθρωποι αυτοί είναι μειοψηφία και έτσι συχνά η διαβούλευση λαμβάνει χαρακτηριστικά τυπικής διαδικασίας, ανεξαρτήτως της κακής προαίρεσης πολλών εκ των συμμετεχόντων (που και αυτοί με τη σειρά τους τα ίδια θα έκαναν αν ήταν στην εξουσία).
Δείτε για παράδειγμα τον καταιγιστικό ρυθμό με τον οποίο δημοσιεύονται νομοσχέδια στο opengov.gr, συχνά για διάστημα μόλις 1-2 εβδομάδων, χωρίς να υπάρχει καν χρόνος να πληροφορηθεί κάποιος ότι διεξάγεται διαβούλευση για το συγκεκριμένο θέμα! Και εν συνεχεία οι ενστάσεις / προτάσεις / αντιρρήσεις πολλές φορές αγνοούνται χωρίς ίχνος ουσιαστικής τεκμηρίωσης. 

Άρα, ναι, χρειάζεται ο διάλογος να έχει χρονικά όρια, χρειάζεται να καταλήγει σε αποφάσεις αλλά στην Ελλάδα μας ταλαιπωρούν και τα δύο "άκρα" κακοποίησης του διαλόγου: Από τη μία έχουμε την παρελκυστική χρήση του "διαλόγου" για την αποφυγή λήψης αποφάσεων και από την άλλη την τυπολατρική "διεκπεραίωση" του διαλόγου για την αποφυγή αλλαγής προειλημμένων αποφάσεων.
Γενικά θα έλεγα ότι ακόμη η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δεν έχει συνειδητοποιήσει την αξία του διαλόγου / διαβούλευσης ως μέσου επίλυσης διαφορών αλλά και αποφυγής μελλοντικών προβλημάτων και, ειδικότερα, βελτίωσης της ποιότητας της νομοθεσίας. Πως άλλωστε προέκυψαν τόσες εκατοντάδες χαριστικές ρυθμίσεις προς κάθε είδους συμφέροντα (ατομικά και συλλογικά) μέσα στις τόσες δεκαετίες; Μέσω του ουσιαστικού, δημόσιου διαλόγου και της ανοιχτής διαβούλευσης;


Υ.Γ. 2012-02-13: Σχετική και ενδιαφέρουσα αναφορά σε χθεσινό άρθρο του Ιωάννη Ληξουριώτη (Μύθοι και αλήθειες για την κοινωνική συνοχή): "Ποιο επίπεδο συνοχής θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε σε μια κοινωνία, όπως η ελληνική, στην οποία ήταν, και εξακολουθεί να είναι, άκρως υποβαθμισμένο και έχει όλως επιφανειακό χαρακτήρα το εργαλείο του διαρκούς και ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των εκπροσώπων των κοινωνικών ομάδων; "

2011-08-03

Ακούστηκαν...#5

(...μεμονωμένα ακουστικά στιγμιότυπα, από την περιρρέουσα καθημερινότητα)
 
-Τελειώνει τη δραματική σχολή τώρα. Και τι θα κάνει; Θα περιμένει από μένα να της τα πληρώνω...
(Οικογενειακά δράματα, στο καφενείο...)

Παρακαλούνται οι επιβάτες Πηρς, Λινάρδος, Μινγκ και Τσονγκ να προσέλθουν επειγόντως στη Θύρα Α7 για αναχώρηση.
(Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: Ανακοίνωση στα ελληνικά, και μόνο στα ελληνικά. Οι Πηρς, Μινγκ και Τσονγκ ακόμη αναζητούνται...)

-Ε, φίλε κατέβα! Δε γίνεται έτσι...
-Ο νόμοζ ντο λέει!
-Κατέβα φίλε...
-Ο νόμοζ, χε, χε!
-Κατέβα ρε φίλε...!
-Το λέει ο νόμοζ... ο Καραμαλήζ
(«Διάλογος» οδηγού με τύφλα μεθυσμένο που ανεπιτυχώς προσπαθεί να επιβιβαστεί στο τρόλλεϋ μ'ένα μπουκάλι Amstel - 2 μ.μ. Λεωφόρος Αλεξάνδρας)

Τι μου λες...και μυρίζει και τσισίλα μέσα στο λεωφορείο...
(Επιβάτις αστικού λεωφορείου με έντονα λυρικές τάσεις μιλάει δυνατά στο κινητό της)

Όχι, εμένα ήταν πάντα παχουλή. Παχουλή αλλά στο ωραίο.
(Φλύαρη μαθήτρια, για τη μαμά της)

2011-07-22

Επτά φωτογραφίες από το Όσλο...

Με αφορμή τις σημερινές, βάρβαρες επιθέσεις.


Πάρκο Vigeland

Πάρκο Vigeland


Πάρκο Vigeland

Πάρκο Vigeland

Κτήριο και καταστήματα σε κεντρική πλατεία

Παράκτιο Καφέ-Εστιατόριο. Προσοχή στη λεπτομέρεια...

Βόλτα με ένα αξιολάτρευτο κατοικίδιο...

2011-07-12

Ο κήπος μνημείο;

Υπό την "κατοχή" των αρχαιολογικών υπηρεσιών φαίνεται να τελεί και ο Εθνικός Κήπος. Αυτή τουλάχιστον ήταν η πρώτη μου εντύπωση διαβάζοντας πρόσφατο άρθρο στο in.gr ("Αναβαθμίζονται οι υποδομές του Εθνικού Κήπου μετά την έγκριση της μελέτης του ΕΜΠ", 2011-07-01), όπου αναφέρονται τα εξής:
"Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε τη μελέτη" [την πανάκριβη μελέτη του ΕΜΠ για τον Εθνικό Κήπο, συμπληρώνω, βλ. εδώεδώ κι εδώ] "η οποία θα υλοποιηθεί από το Δήμο Αθηναίων" αλλά, "απέρριψε την πρόταση για αντικατάσταση του αστικού εξοπλισμού. Η μελέτη προέβλεπε 100 καθίσματα και 155 κάδους απορριμμάτων, καθώς σήμερα ο κήπος διαθέτει λίγα καθίσματα περίπου 20, τα οποία όμως έχουν ιστορικό ενδιαφέρον αφού έχουν ηλικία ίδια με αυτή του κήπου και 11 διαφορετικά είδη κάδων. Το Συμβούλιο δεν ενέκρινε τον προτεινόμενο από το Πολυτεχνείο αστικό εξοπλισμό και ζήτησε τη συντήρηση του υπάρχοντος." 
Με λίγα λόγια, ο Εθνικός Κήπος αντιμετωπίζεται από την Ελληνική Πολιτεία ως μνημείο και όχι ως ζωντανός αστικός χώρος! Και προτεραιότητα δεν έχει η ικανοποίηση των λειτουργικών αναγκών του σύγχρονου κατοίκου και επισκέπτη αλλά μια κάποια αόριστη τάση μουμιοποίησης ενός περασμένου παρελθόντος. 
Άλλοι αστικοί δημόσιοι χώροι τελούν υπό καθεστώς demi-κατάληψης από τη θολωμένη κουρελαρία, άλλοι είναι κλειδαμπαρωμένοι από τους αυτόκλητους προστάτες της Χρυσής Αυγής και άλλοι μένουν παγωμένοι στο χρόνο λόγω μιας αυτάρεσκης και ανασφαλούς αρχαιολαγνικής εμμονής.

Πάρκα και πλατείες για τον Αθηναίο και τον επισκέπτη του 2011 διαθέτει αυτή η πόλη;

Από την άλλη πλευρά όμως, αν δει κανείς τον Εθνικό Κήπο όπως έχει σήμερα, εκπλήσσεται και με την πρόταση του ΕΜΠ για ...100 νέα παγκάκια! Τα υπάρχοντα δεν είναι και στη χειρότερη δυνατή κατάσταση 
 










...με εξαιρέσεις... 




...και η πρόταση για συντήρησή τους δεν θα φάνταζε παράλογη, αν δεν ήταν διατυπωμένη με τόσο απόλυτο τρόπο. Τελικά, πέρα από το άσπρο-μαύρο άλλες εκδοχές δεν κυκλοφορούν σ' αυτή τη χώρα;


Υ.Γ. Πληροφορίες για την αρχική σχεδίαση του Κήπου και τη σημερινή μελέτη μπορείτε να διαβάσετε και στο Βήμα της 2011-07-07.

2011-07-04

Λήξη Special Olympics - Αθήνα 2011

Λήγουν σήμερα οι Special Olympics - Αθήνα 2011 με την τελετή λήξης στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η μεγαλύτερη ευκαιρία δημοσίων σχέσεων της Ελλάδας για το 2011 ήρθε και πέρασε, και κανείς σχεδόν δεν κατάλαβε τίποτα...
Και το προσεγγίζω μόνο από τη συμφεροντολογική πλευρά γιατί από την ηθική δεν έχω προσδοκίες...
Διαβάστε την προχτεσινή δήλωση του Τιμ Σράιβερ και της Γιάννας Δεσποτοπούλου: Μια διαφορετική διαδήλωση.

2011-06-27

Ακούστηκαν...#4

(...μεμονωμένα ακουστικά στιγμιότυπα, από την περιρρέουσα καθημερινότητα)
 
-Έφυγε η Φωτεινούλα; ...Καλό κορίτσι ...Και πολύ ωραίο σώμα...
(Κύριος(;) το πάει λάου - λάου...)

-Πρέπει να έχουμε μάτια και στον κώλο!
(Προσφάτως ληστευθείς μονολογεί...)

Έχουμε κάποια θέση Γιώργο, ξέρεις; Καθόμαστε κάπου; Ε, Γιώργο, έχουμε κάποια θέση;
(Αγχώδης γυναίκα σε καρα-άδειο σινεμά)

Συγγνώμη, έχει γίνει κάτι σημαντικό μέχρι τώρα;
(Τρεις αργοπορημένες κυράτσες εισέρχονται στο σινεμά, μαζί με την  ακατάπαυστη τάση τους για κουβέντα)

Στην Οδό Τσιλλέρ είναι.
(Ελληνόφωνο δίποδο..., πολλάκις)

2011-06-13

Επιπλέον προτάσεις για την Αθήνα (παρακαλώ για σχόλια και ερωτήσεις)

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης των μέτρων της διυπουργικής επιτροπής για την Αθήνα (τα οποία σχολίασα σε προηγούμενη ανάρτηση), ο Δήμος Αθηναίων προέβη με τη σειρά του σε ανακοίνωση σειράς δικών του ενεργειών προς την ίδια κατεύθυνση (“Δέσμη μέτρων για την Αθήνα και το Ιστορικό Κέντρο”), στις 16-05-2011. Ορισμένα κινούνται συμπληρωματικά των μέτρων της κυβέρνησης ενώ κάποια είναι στην κατεύθυνση των προτάσεων που είχα γράψει κι εγώ.
Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζω κάποιες ιδέες / προτάσεις που αφορούν σε πιθανές ενέργειες του Δήμου αυτή τη φορά (όχι της κυβέρνησης).
Σκοπός των συγκεκριμένων προτάσεών μου δεν είναι να αντιμετωπίσουν τα γνωστά πολυσυζητημένα  προβλήματα του κέντρου όσο το να δημιουργήσουν μία εικόνα, μία καθημερινότητα που θα κάνει την πόλη λιγότερο αφιλόξενη και λιγότερο εχθρική για τους δημότες της και όσους κινούνται σ' αυτήν. Η ενασχόληση μόνο με τις αρνητικές πλευρές της πόλης - χωρίς να ενισχύονται και να υποβοηθούνται οι θετικές της πλευρές - εμπεριέχει τον κίνδυνο να βυθιστούμε σε ένα φαύλο κύκλο αρνητισμού που θα αποθαρρύνει ακόμη περισσότερο τις όποιες προσπάθειες. Η ενίσχυση / "εφεύρεση" πλεονεκτημάτων και θετικών πτυχών θα συμβάλλει στην προσέλκυση πολιτών, επιχειρήσεων και επισκεπτών που με τη σειρά τους θα δώσουν ένα πιο θετικό αέρα στη λειτουργία της πόλης. 
Κεντρική αφετηρία των προτάσεων είναι η παρατήρηση πως η Αθήνα έχει την ιδιότητα να "κουράζει" τον κάτοικό της και τον επισκέπτη, κάτι που δεν συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές πόλεις, ιδίου ή και μεγαλύτερου μεγέθους. Αφήνει την αίσθηση πόλης δυσπρόσιτης και διασπασμένης, παρά την "ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων" που αφορά πιο πολύ στο τουριστικό κομμάτι της και όχι την καθημερινότητα του πολίτη. Απλές, φυσιολογικές λειτουργίες καθημερινής μετακίνησης, που θα  μπορούσαν να είναι και μια ευχάριστη άσκηση για τον κλεισμένο σε σπίτια και γραφεία κάτοικο, είναι επιφορτισμένες με το βάρος μιας ψυχολογικής και σωματικής κούρασης και ενόχλησης. Οι μετακινήσεις με το αυτοκίνητο γίνονται ένα καθημερινό ράλλυ για την αποφυγή εμποδίων και την... ανακάλυψη των με κάθε τρόπο κρυμμένων σημάτων της τροχαίας, ενώ οι λακούβες (εσκεμμένες, π.χ. φρεάτια ΕΥΔΑΠ, και μη) απειλούν αυτοκίνητα, επιβάτες και ιδίως εγγύους γυναίκες και πάσχοντες από προβλήματα μέσης. 
Η ενασχόληση με τα βασικά αυτά θέματα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει δραματικά τον τρόπο ζωής εκατομμυρίων κατοίκων, με σχετικά μικρό κόστος, αρκεί να προηγηθεί ένας ενδελεχής σχεδιασμός που θα λάβει υπ' όψιν όλες τις πτυχές τους και όλους τους εμπλεκόμενους. Παρατίθενται παρακάτω εν συντομία, σχετικές προτάσεις για προβληματισμό και σχολιασμό:

Ο Δήμος Αθηναίων...
1.     Να αναζητήσει / πειραματιστεί με εναλλακτικούς τρόπους αποκομιδής των απορριμμάτων, ώστε να μην σκορπίζονται τα σκουπίδια στο δρόμο, να μην μετατρέπονται οι κάδοι σε εστίες ρύπανσης, να μην καταλαμβάνεται / περιορίζεται ο χώρος των πεζοδρομίων που έτσι κι αλλιώς είναι μικρά και στενά.
2.     Να καταστρώσει και εφαρμόσει πρόγραμμα απελευθέρωσης των πεζοδρομίων από κάθε είδους εμπόδια:
i.                    Κλάδεμα των δέντρων που βρίσκονται στα πεζοδρόμια ως ύψους 2,20μ.
ii.                  Τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών στους λάκκους των δέντρων (γύρω από τον κορμό τους) ώστε οι διαβάτης και να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια βαδίσματος και να μην κινδυνεύει να χτυπήσει.
iii.                Υποχρέωση των κατοίκων να κλαδεύουν τα δέντρα / θάμνους που βρίσκονται στους κήπους τους ώστε να μην εξέχουν στο χώρο του πεζοδρομίου (ως ύψος 2.20μ)
iv.               Πρόγραμμα απομάκρυνσης κάθε είδους εμποδίων (π.χ. σκαλοπάτια σπιτιών ή καταστημάτων) που εξέχουν στο πεζοδρόμιο. Κίνητρα για αναμόρφωση των εισόδων των (παλαιών) σπιτιών εντός 2 ετών (ξεκινώντας από τα δημοτικά και δημόσια κτήρια). Πολύ πιο ουσιώδες από τις βαφές και τα αισθητικά μερεμέτια του Προγράμματος «Πρόσοψη» (βέβαια αυτό το είχε αναφέρει ο Καλατράβα…)
v.                 Πρόγραμμα καλύτερης χωροθέτησης των στύλων της ΔΕΗ, ΟΤΕ, τρόλλεϋ, τροχαίας, κτλ. Διερεύνηση δυνατότητας συγχώνευσης στύλων (πολλαπλές χρήσεις) ή κατάργησής τους. Διερεύνηση δυνατότητας κατάργησης γραμμών τρόλλεϋ και αντικατάστασής τους με γραμμές λεωφορείων. Αξιοποίηση του συστήματος GIS που έχει ο δήμος για τους παραπάνω σκοπούς.

3.     Να πειραματιστεί με τη διαχείριση πάρκων από συλλόγους / γείτονες / περίοικους, φυσικά εντός της δημοκρατικής νομιμότητας και όχι με υφαρπαγή των ελεύθερων χώρων από κάθε είδους περιθωριακούς ακροδεξιούς, ακροαριστερούς ή παρανόμους.
4.     Να διεκδικήσει το τμήμα που του αναλογεί από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (φαίνεται ήδη να το κάνει!)
5.     Να διερευνήσει τη δυνατότητα εμπλοκής των περιοίκων στην αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα πλαίσια του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου.
6.     Να λάβει πρωτοβουλία για την υιοθέτηση και εφαρμογή ορθών πρακτικών στην κατασκευή των δρόμων. Θα έδινα στην πρωτοβουλία αυτή τον τίτλο «Πόλεμος στις λακκούβες!». Το πρόβλημα με τις λακκούβες δεν λύνεται με αστείες πρωτοβουλίες σαν αυτές που είχαν αναγγελθεί πριν κάποια χρόνια (ειδικό τηλεφωνικό νούμερο για την ...καταγγελία των λακκουβών!). Λύνεται με το να φτιάχνονται εξ' αρχής σωστά οι δρόμοι και να μην δημιουργούνται λακκούβες!  Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρξει δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των εκσκαφών από κάθε είδους εταιρείες και υπηρεσίες σε δρόμους και πεζοδρόμια (με ευθύνη και της  κυβέρνησης για αλλαγή νομοθετικού πλαισίου). Ο Δήμος να πρέπει να πειθαναγκάσει τις δραστηριοποιούμενες εταιρείες / υπεργολάβους να προσαρμοστούν σε έναν άλλο τρόπο εργασίας, ακόμη και αν η κυβέρνηση δεν θελήσει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο. Θέσπιση κανονισμού εκτέλεσης εδαφομηχανικών εργασιών. Θα μπορούσε να είναι έως και απλή μετάφραση κανονισμών / κατευθυντήριων οδηγιών που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες (π.χ. Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, ΗΠΑ). Να εκπαιδεύσει τους υπεργολάβους πάνω σ’ αυτόν τον κανονισμό και εν συνεχεία να τον εφαρμόσει με αυστηρότητα. Τα δημόσια έργα να εκτελούνται και να παραλαμβάνονται από τις Δημοτικές Υπηρεσίες μόνο αν έχουν τηρηθεί πλήρως οι σχετικοί κανονισμοί.

    2011-05-27

    Μέτρα για την Αθήνα - Σχολιασμός και εναλλακτικές προτάσεις

    (Με προσθήκες 2011-06-14)

    Την εβδομάδα που μας πέρασε, η μισή κυβέρνηση της Ελλάδας ανακοίνωσε σειρά μέτρων που σκοπό έχουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας. Επιχειρώ ένα πολύ σύντομο σχετικό σχολιασμό και παραθέτω στη συνέχεια κάποιες διαφορετικές προτάσεις μέτρων που θεωρώ ότι θα μπορούσαν καλύτερα ή έστω συμπληρωματικά – και σίγουρα οικονομικότερα – να αντιμετωπίσουν τα βασικά προβλήματα τόσο της Αθήνας όσο και παρεμφερή άλλων πόλεων.

    Το πρώτο, αναμφίβολα θετικό, που προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων μέτρων είναι η συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα της πόλης (της Αθήνας εν προκειμένω) δεν είναι «της αρμοδιότητας» καμίας συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας / συντεχνίας αλλά ότι απαιτείται συνδυαστική προσέγγιση για την αντιμετώπισή τους. Με άλλα λόγια είχαμε, έστω και εξ’ ανάγκης, έστω και μόνο για την Αθήνα, μια πρώτη παραδοχή της χρεοκοπίας του γνωστού μοντέλου της «αντιμετώπισης» των προβλημάτων των πόλεων μόνο μέσω πεζοδρομήσεων, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, αναπλάσεων και σοφατισμάτων. Δηλ. γίνεται πλέον σαφές ότι η «πολεοδομία» όπως νοείται στην Ελλάδα είναι ανεπαρκής, και απαιτείται «αστικός σχεδιασμός», όπως ασκείται σε αρκετά δυτικά κράτη. Παράλληλα δηλ. με τα κλασσικά μέτρα των αναπλάσεων – ρυθμίσεων του φυσικού χώρου φαίνεται να λαμβάνονται για πρώτη φορά υπ’ όψιν και οι οικονομικές και κοινωνικές παράμετροι των συζητούμενων θεμάτων.
    Τι μαθαίνουμε από τον αναλυτικό κατάλογο των μέτρων που εξαγγέλθηκαν (εδώ ο πλήρης κατάλογος). Για διευκόλυνση του αναγνώστη ας μου επιτραπεί ένας σύντομος, τηλεγραφικός σχεδόν σχολιασμός:
    1.      Ως προς την αστυνόμευση, το Υπ. Προστασίας του Πολίτη υπόσχεται να... κάνει τη δουλειά του. Έστω κι έτσι, θετική είναι η δημόσια δέσμευση για διάθεση συγκεκριμένου αριθμού δυνάμεων και για συγκεκριμένες «εργασίες». Περιττή και δυνητικά επικίνδυνη / αντιπαραγωγική θεωρώ την εμμονή στις λεγόμενες «επιχειρήσεις-σκούπα», που φαίνεται να αντιμετωπίζουν όλους τους μετανάστες ως δυνητικά ένοχους (αγνώστου αδικήματος) μέχρι εξακρίβωσης του εναντίου. Θετική η πρόθεση εντοπισμού αποθηκών-πηγών τροφοδοσίας προϊόντων παραεμπορίου. Ως προς τα θέματα παροχής ασύλου, επίσης το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ δεσμεύεται να κάνει τη δουλειά του (που χρόνια τώρα αποφεύγει να κάνει) και να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας για τους αιτούμενους πολιτικό άσυλο.
    2.      Το Υπ. Εξωτερικών δεσμεύεται επίσης ότι ...θα κάνει τη δουλειά του.
    3.   Το. Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρουσιάζει πράγματι κάποια ενδιαφέροντα μέτρα για την αποφυγή περιθωριοποίησης μεταναστών
    4.  Το ΥΠΕΚΑ κάνει μια, θετική αλλά αόριστη, ανακοίνωση για παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων στους δήμους που θα φιλοξενήσουν κέντρα μεταναστών. Σημαντικότερη είναι η - για πρώτη φορά – αναφορά στην παροχή φορολογικών και άλλων οικονομικών κινήτρων για τη συγκράτηση και επανεγκατάσταση κατοίκων και επιχειρήσεων αλλά προβληματίζει η σύνδεσή τους με πληθώρα γραφειοκρατικών προϋποθέσεων... Επίσης, πέραν κάποιων προτάσεων δράσεων / σχεδίασης που ο κακοπροαίρετος αναγνώστης θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ως χαζοχαρούμενες (βλ. Ομόνοια) θετική ακούγεται η αναφορά στις αστικές καλλιέργειες στο Λόφο Στρέφη (αλλά πρέπει πάντα οι τοπικές κοινωνίες να καθοδηγούνται από το κράτος...;). Ενδιαφέρουσα η αναφορά στην «ενεργοποίηση υφιστάμενων και θεσμοθέτηση νέων εργαλείων συνολικής ανασυγκρότησης περιοχών με απόσυρση κτιρίων ή και συνόλων μέσα από τη διαμόρφωση Ειδικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων»
    5.    Το Υπ. Υγείας εξαγγέλλει ένα θετικό μέτρο για την παρακολούθηση της υγείας των αστέγων αλλά κατά τα άλλα περιορίζεται σε κάποιες τετριμμένες ανακοινώσεις / διευθετήσεις σε ότι αφορά το καίριο θέμα των ναρκωτικών.
    6.   Το Υπ. Παιδείας, πέρα από κάποιες τετριμμένες αναγγελίες για χρηματοδότηση κτιριακών project, αναφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες πιλοτικές πρωτοβουλίες για τον τρόπο λειτουργίας και διδασκαλίας διαφόρων σχολικών μονάδων «στην περιοχή της Αθήνας» (π.χ. «ανοιχτό σχολείο», διαφοροποιημένο σχολικό πρόγραμμα, διαπολιτισμικοί σύμβουλοι / μεσολαβητές κτλ.)
    7.   Το Υπ. Μεταφορών κατά βάση ξανα-ανακοινώνει κάποια μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί / δρομολογηθεί, ενώ τέλος
    8.   το Υπ. Πολιτισμού/Τουρισμού – πέραν από κάποιες τρικυμιώδους λογικής και σύνταξης αναφορές στην τουριστική προβολή της Αθήνας – δεσμεύεται για μία κορυφαίας σημασίας παρέμβαση για την ανάδειξη της διαδρομής «Κεραμεικός – Ακαδημία Πλάτωνος». Γίνεται αναφορά σε αναπαλαιώσεις / συντηρήσεις μεμονωμένων κτηρίων αλλά απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο κτήριο της Οδού Πατησίων 61 (πρώην κατοικία της Μαρίας Κάλλας), κάτι που βάζει σε υποψίες ότι πρόκειται για τυχαίο κατάλογο, χρήσιμων μεν αλλά ατάκτως ερριμμένων παρεμβάσεων.

    Τέλος, πληροφορηθήκαμε ότι – 17 χρόνια μετά την ήττα του από τον κ. Αβραμόπουλο – ο κ. Πάγκαλος καταφέρνει επιτέλους να γίνει... Υπερδήμαρχος Αθηναίων, έστω δια της πλαγίας οδού!

    Τα παραπάνω μέτρα, παρ’ όλες τις επιμέρους κριτικές και επιφυλάξεις, έχουν θετικά στοιχεία και θα μπορούσαν να αποτελέσουν, αν αποκτήσουν σαφή χαρακτήρα και εφαρμοστούν πιστά και με σταθερότητα, ένα πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων της Αθήνας.

    Ωστόσο, φαίνεται να πάσχουν από αποσπασματικότητα και από μια ατολμία ως προς τις ιδέες που τα διαπνέουν.
    Η αποσπασματικότητα φανερώνεται από την απουσία: α) ιεράρχησής των επιμέρους δράσεων (ουσιαστικά πρόκειται περί καταλόγου όπου το κάθε υπουργείο «συνεισέφερε» ότι μπορούσε), β) χρονοδιαγράμματος εφαρμογής τους και γ) αναφοράς των μεταξύ τους διασυνδέσεων, όπως θα απαιτείτο να γίνει σε κάθε καλοστημένο πρότζεκτ. Παράλληλα απουσιάζει οποιαδήποτε, έστω και κατά προσέγγιση, προσπάθεια οικονομικής αποτίμησης των μέτρων που εξαγγέλθηκαν και  σύγκρισής τους με τυχόν οικονομικά αποδοτικότερες εναλλακτικές. Σαφής απόδειξη της συνεχιζόμενης λειτουργίας του δημοσίου ωσάν να βρισκόμαστε ακόμη στην προ κρίσης εποχή των παχιών αγελάδων.
    Η ιδεολογική ατολμία / οκνηρία, αναδεικνύεται όχι τόσο από τα μέτρα που προτείνονται όσο από αυτά που δεν προτείνονται, αλλά θα μπορούσαν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή κλίματος και στην αντιμετώπιση του βασικού προβλήματος της πόλης, δηλ. της εγκληματικότητας.
    Ως τέτοια συγκεκριμένα μέτρα θα ανέφερα:
    1. Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου ανιάτων, έτσι ώστε να πάψουν να υπάρχουν νησίδες ανομίας και παρανομίας στο κέντρο των πόλεων
    2. Την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και τη θεσμοθέτηση / ρύθμιση της παροχής τους από συγκεκριμένα, πολλαπλά κανάλια διανομής, δημόσια και ιδιωτικά (καθώς μεγάλο μέρος της εγκληματικότητας και της υποβάθμισης του κέντρου σχετίζεται με την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, η οποία επιπλέον απασχολεί άσκοπα αστυνομικές δυνάμεις)
    3. Την παρακολούθηση και σύλληψη των μεγαλοδιακινητών / λαθρεμπόρων που ευθύνονται για το παραεμπόριο στα πεζοδρόμια της Αθήνας [ανακοινώθηκε και εν μέρει γίνεται ήδη]. Παροχή αμνηστίας / πράσινης κάρτας / άδειας διαμονής στους μικροδιακινητές που θα δώσουν στοιχεία στην αστυνομία για αυτό το θέμα.
    4. Την κατάργηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων (γιατί η ανεργία τροφοδοτεί την παραοικονομία και αυτή την εγκληματικότητα)
    5. Τη μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία για να πάρει ξανά μπροστά η οικοδομική δραστηριότητα (μείωση της ανεργίας, όπως ανωτέρω)
    6. Τη θεσμοθέτηση της κίνησης των μικρο-διαδηλώσεων (κάτω των 500-1000 ατόμων) μόνο στην αριστερή λωρίδα των οδών για τη διευκόλυνση της κίνησης στο κέντρο (οι διαδηλωτές ας αναπροσαρμόσουν το πλάτος των πανώ τους ή ας τα αντικαταστήσουν με πλακάτ...)
    Τέλος, η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεσμευτεί έναντι του Δήμου Αθηναίων (και άλλων υποβαθμισμένων δήμων του Λεκανοπεδίου) ότι θα «πάρουν» από το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού το τμήμα που δικαίως τους αναλογεί για δημιουργία ανοιχτών δημόσιων χώρων.

    Επιπρόσθετες ιδέες, για βελτίωση της λειτουργίας των δήμων γενικώς, που εξαρτώνται από την κεντρική κυβέρνηση (2011-06-14)
    1. Τροποποίηση του εργασιακού καθεστώς και του καθεστώτος προσλήψεων στο Δημόσιο έτσι ώστε να μειωθεί το μισθολογικό κόστος των δήμων και να εξορθολογισθεί η λειτουργία τους(π.χ. το προσωπικό στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν μπορεί να είναι μόνιμο καθώς κανένας άνθρωπος δεν έχει τη διάθεση να μαζεύει σκουπίδια επί 40 χρόνια!)
    2. Να θεσμοθετηθεί και να ενθαρρυνθεί (με κίνητρα και αντικίνητρα) η δυνατότητα κάθε δήμου να αναπτύσσει μακροχρόνια συνεργασία με ένα πολεοδομικό / αναπτυξιακό γραφείο που θα δρα ως ο σύμβουλος του δήμου για θέματα αστικού σχεδιασμού και τοπικής ανάπτυξης. Ελλείψει πολεοδόμων στη χώρα μας να δημιουργηθεί μια απλή βάση δεδομένων με τους πολεοδόμους (Έλληνες ή ξένους) που θέλουν να ενταχθούν σε αυτό το σχήμα και ο κάθε ένας από αυτούς να δρα ως σύμβουλος για ένα μέγιστο αριθμό δήμων (π.χ. 1 πολεοδομικό γραφείο ανά 5 δήμους maximum).
    3. Οι επιπλέον χρηματοδοτήσεις της πολιτείας προς τους δήμους να συσχετίζονται με την απόδοσή τους σε διάφορους τομείς (μέτρηση αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των δημοτικών υπηρεσιών).

    2011-05-09

    Πινακίδες ονοματοθεσίας: μικρές σχεδιαστικές λαμογιές

    Δεν ξέρω από που ξεκίνησε αυτή η μόδα. Εγώ την πρωτοείδα σε δήμους του Λεκανοπεδίου Αττικής αλλά απ' ότι διαπιστώνω έχει εξαπλωθεί και αλλού.
    Αναφέρομαι στις πινακίδες οδοσήμανσης (ή "ονοματοθεσίας") με τα ονόματα των οδών που τοποθετούνται στις γωνίες των δρόμων. Ενώ παραδοσιακά υπήρχε μόνο μια πινακίδα (μπλε χρώματος και άσπρων γραμμάτων) στα γωνιακά κτήρια κάθε δρόμου, αρκετοί δήμοι υιοθέτησαν μια διαφορετική σχεδιαστική προσέγγιση, όπου οι δύο πινακίδες της κάθε γωνίας είναι αναρτημένες σε ένα μεταλλικό στύλο, καρφωμένο στη γωνία (ή περίπου γωνία...) του πεζοδρομίου.
    Πινακίδες ονοματοθεσίας, Γαλάτσι
    Το βασικό "πλεονέκτημα" αυτής της σχεδιαστικής επιλογής είναι ότι ένας στύλος με δύο πινακίδες κοστίζει πολύ περισσότερο από δύο πινακίδες σκέτες... Πέρα από τη σπατάλη, περιορίζει επιπλέον τα μικρά, ήδη προβληματικά πεζοδρόμια. Ενώ δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις δήμων που αλλάζουν τις πινακίδες χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη (βλ. πινακίδα στο Δήμο Τριανδρίας Θεσσαλονίκης ή πιο πάνω, στο Δήμο Γαλατσίου Αττικής).

    Φυσικά, θα αναφέρει διαμαρτυρόμενος ο "Χ" βλαχοδήμαρχος, "έτσι κάνουν και Αμερική" ή έστω στην Κηφισιά...
    Πινακίδες ονοματοθεσίας στην Κηφισιά

    Πινακίδες ονοματοθεσίας στην Κηφισιά
    Το θέμα είναι ότι στις ΗΠΑ (εννίοτε και στην Κηφισιά...) τα πεζοδρόμια συνήθως είναι είτε πολύ πλατύτερα είτε ανύπαρκτα (οπότε σε κάθε περίπτωση δεν δημιουργούν ενόχληση οι συγκεκριμένες πινακίδες πάνω στο στύλο). Ακόμα σημαντικότερα δε, οι πόλεις είναι πιο αραιοκτισμένες και τα κτήρια είναι τοποθετημένα (με ή χωρίς φράχτη) αρκετά μέτρα πίσω από το δρόμο και άρα δεν έχει νόημα να τοποθετηθούν επάνω τους οι πινακίδες γιατί δεν θα μπορεί να τις δει ο περαστικός. Άρα, εκεί η συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή του στύλου με τις 2 πινακίδες έχει νόημα. [Τώρα μη με ρωτήσετε αν θα "δεχόταν" ο καταστηματάρχης να "μολύνει" το λογότυπο της Rolex ή του Cartier με την  οδωνυμική πινακίδα...]

    Παρεμπιπτόντως, ο Δήμος Αμαρουσίου που διαβάζω ότι ξεκίνησε να αλλάζει όλες τις πινακίδες οδοσήμανης στα τέλη του 2009 (!!!) βρέθηκε μέσα στην πρώτη τριάδα των υπερχρεωμένων δήμων της χώρας. Τυχαίο; Δε νομίζω!

    2011-04-28

    Εμπορικός μαρασμός και πνευματική αρτηριοσκλήρυνση

    Διάβασα το άρθρο του Δημήτρη Δελεβέγκου στο Capital.gr ( "Καταναλωτικός οργασμός Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη" ) για την γιορτή λιανικού εμπορίου της Κωνσταντινούπολης (Istanbul Shopping Fest) και συνέκρινα την ανοιχτόμυαλη, κοσμοπολίτικη αντίληψη των Τούρκων με τις φοβικές γκρίνιες των δικών μας γεροντοπαλίκαρων των συντεχνιών, ακόμη και του ιδιωτικού τομέα.
    Για σαράντα μέρες τα καταστήματα της Κωνσταντινούπολης προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις, με τους ξένους τουρίστες επιπλέον να απαλλάσονται του φόρου. Οκτώ βραδιές σε αυτό το διάστημα τα καταστήματα παρέμειναν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα ή τις δύο το πρωί ενώ συναυλίες και εκδηλώσεις διοργανώθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης. 
    Αποτέλεσμα: Εβδομήντα τοις εκατό (70%) εκτιμάται ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ξένων τουριστών στην Κωνσταντινούπολη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Ανάμεσα στους βασικότερους επισκέπτες Έλληνες, Ρώσοι και Βούλγαροι.
    Αυτό απαντάει εν μέρει και στη γνωστή σοφιστεία ότι το πρόβλημα των Ελλήνων είναι πως δεν έχουν λεφτά για να ψωνίσουν και άρα το ωράριο δεν παίζει κανένα ρόλο.
    Το... κακό είναι πως οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν τη γιορτή αυτή ετήσια και στοχεύουν το 2015 ο αριθμός των ξένων τουριστών για τη "γιορτή" να φτάσει το ενάμισυ εκατομμύριο.

    2011-04-12

    Μεγάλοι δήμοι, μεγάλα χρέη, μεγάλα προβλήματα...

    Δείτε τη χθεσινή συνέντευξη του Γιώργου Καμίνη και του Γιάννη Μπουτάρη στους Φακέλους του Αλέξη Παπαχελά (ΣΚΑΪ).
    Επίσης, διαβάστε τα όσα δηλώνει ο Δήμαρχος Πάτρας Γιάννης Δημαράς, για την καθαριότητα και το καθεστώς γύρω από αυτήν (TheBest.gr).

    2011-04-07

    Λάμπες Φθορισμού και υδράργυρος

    Με αφορμή κάποια σχόλια αναγνωστών που διάβασα στο σάιτ του ΣΚΑΪ, παρουσιάζω εδώ, σε μετάφραση, πληροφορίες σχετικά με τη χρήση λαμπτήρων φθορισμού που δίνει η EPA (Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ):
    -Οι λάμπες φθορισμού πράγματι περιέχουν (ελάχιστο) υδράργυρο. Ενδεικτικά, η ποσότητα υδραργύρου σε μια λάμπα φθορισμού είναι περίπου 100 φορές λιγότερη από αυτή που περιέχει ένα παλιό θερμόμετρο  υδραργύρου.
    -Αθροιστικά, η χρήση λαμπτήρων φθορισμού μειώνει τον υδράργυρο που εκλύεται στο περιβάλλον, καθώς η βασικότερη πηγή έκλυσής του είναι τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού που καίνε κάρβουνο (π.χ. λιγνίτη). Άρα, μειώνοντας το ρεύμα που καταναλώνεται μειώνεται και ο εκλυόμενος υδράργυρος.
    -Δεν γίνεται καμία έκλυση υδραργύρου κατά τη χρήση της λάμπας. Έκλυση ατμών υδραργύρου γίνεται μόνο εφ' όσον σπάσει η λάμπα.
    1. Πριν τον καθαρισμό
    • Άνθρωποι και κατοικίδια να βγουν απ' το δωμάτιο
    • Αερίστε το χώρο για 5-10 λεπτά αφήνοντας ανοιχτή μια εξωτερική πόρτα ή παράθυρο
    • Κλείστε τον κλιματισμό ή το κλιματιστικό
    • Βρείτε υλικά καθαρισμού για τη σπασμένη λάμπα: ένα σκληρό χαρτόνι, υγρά μαντηλάκια καθαρισμού (π.χ. μωρομάντηλα), αυτοκόλλητη ταινία, μια πλαστική σακούλα που να σφραγίζει ή ένα γυάλινο βάζο.
    2. Κατά τον καθαρισμό
    • Μαζεύτε επιμελώς όλα τα κομμάτια της σπασμένης λάμπας και την ορατή σκόνη. Όχι με ηλεκτρική σκούπα αλλά με ένα χαρτόνι, αυτοκόλλητη ταινία για τα όποια υπολείμματα και υγρά μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα μόνο αν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και παραμένει ακόμη υλικό (π.χ σε χαλί) και αδειάστε τη σκόνη της ηλεκτρικής σκούπας όπως στο επόμενο σημείο.
    • Βάλτε τα απορρίμματα (σκόνη και γυαλιά) και τα πρόχειρα υλικά καθαρισμού σε ένα γυάλινο δοχείο (κατά προτίμηση) ή μια σακούλα που να σφραγίζει (ή τουλάχιστον σφραγίστε την αεροστεγώς εσείς δένοντάς τη καλά).
    3. Μετά τον καθαρισμό
    • Βγάλτε έξω από το σπίτι τα απορρίμματα -π.χ. σε ένα κάδο- μέχρι να τα απορρίψετε
    • Αν είναι εφικτό, αφήστε το χώρο να αερίζεται για αρκετές ακόμη ώρες.

    2011-03-16

    Επιγραφή στο κέντρο της Αθήνας

    Κλασσική επιγραφή του κέντρου, κάπου χαμηλά σε μια γωνία της Μητροπόλεως νομίζω.
    Τη θυμήθηκα με αφορμή αυτή τη δημοσίευση του Athensville.

    2011-03-07

    Ακούστηκαν...#3

    (...μεμονωμένα ακουστικά στιγμιότυπα, από την περιρρέουσα καθημερινότητα)

    ΜΠΟΠ!
    (Κινεζούλα εισέρχεται θορυβωδώς, με άλμα άνευ φοράς, σε σταματημένο αστικό λεωφορείο)


    "This is not a lorry! This is a public bus! Not a lorry!"
    (Αρχή "διαλόγου" μεταξύ επιβατισσών γεμάτου αστικού λεωφορείου. Ελληνο...-αυστραλέζα(;) κάνει οργισμένη παρατήρηση σε άλλη επιβάτισσα που κουβαλάει βαλίτσα μεσαίου μεγέθους. Το ότι η επιβάτισσα με τη βαλίτσα ήταν μαύρη θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο.)


    "-Fuck you!"
    "-Fuck you!"
    (Η κατάληξη του παραπάνω διαλόγου)


    "Αυτό είναι Phillips ή απομίμηση;"
    "Τι σε νοιάζει τι είναι...; Τη δουλειά σου δε θες να κάνεις;"
    (Κυρία απολαμβάνει εξυπηρέτηση πελατών σε περίπτερο της Σταδίου)


    -"Πήγες στο Δ.Σ. χτες το βράδυ;"
    -...
    -"Έβγαλε και μοίραζε κουπόνια ο...;"
    -...
    -"Έχω φάει το δούλεμα της αρκούδας από τους ΠΑΣΟΚτζήδες απ' το πρωί. Μου λένε 'Για να έχει κουπόνια αυτός, αυτόν αναγνωρίζει το κόμμα σας'. Που πάει και τα βρίσκει τα κουπόνια; Από τη νομαρχιακή;"
    -...
    -"Το 'λεγα εγώ να βρούμε κάποια αφορμή να τον σουτάρουμε αυτόν..."
    -...
    -"Πρέπει να βρούμε από που παίρνει τα κουπόνια..."
    (Αγχωμένοι συνδικαλιστές αγωνιούν για το μέλλον της χώρας)

    2011-02-27

    Κάποιος κόβει το πράσινο!

    Κάποιος κόβει το πράσινο στη γειτονιά μου! Ευτυχώς.
    Συγκεκριμένα, επρόκειτο για ένα τεράστιο και συφοριασμένο θάμνο (πικροδάφνη ήταν;) που έκλεινε μια ολόκληρη γωνία ενός πεζοδρομίου.
    Οι πεζοί αναγκάζονταν να κατεβαίνουν στο δρόμο (κι από τις τέσσερις κατευθύνσεις καθώς ήταν πάνω στη γωνία), τα αυτοκίνητα είχαν μειωμένη ορατότητα και κινδύνευες ανά πάσα στιγμή και γενικώς ήταν μια παράταιρη παρουσία, πιθανώς φυτεμένος τυχαία κι αυτός από κάποιον περίοικο ή κάποιο δημοτικό συνεργείο που ήθελε να τελειώνει...
    Η νέα πολυκατοικία έγινε η αφορμή για να ξεριζωθεί και να πλακοστρωθεί το πεζοδρόμιο. Τώρα μπορείς να περπατάς άνετα και χωρίς κίνδυνο.

    Παρεμπιπτόντως, πριν μερικές βδομάδες πήγα στο ανακαινισμένο / ανακαινιζόμενο "Πεδίο του Άρεως". Την όλη αίσθησή μου τη συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο ένας ηλικιωμένος που περνούσε από δίπλα μου: "Επιτέλους, ξάνοιξε λιγάκι!". Τα αγριόχορτα είχαν κοπεί, κάποιοι θάμνοι μάλλον είχαν κουρευτεί, πιθανώς και κάποια δέντρα να είχαν κλαδευτεί. Όχι σπουδαία πράγματα, αλλά είχες πλέον μια καλύτερη δυνατότητα εποπτείας του χώρου γύρω σου και συνακόλουθα μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας. Ο χώρος δε φάνταζε πια εχθρικός και επικίνδυνος.

    Η έλλειψη παράδοσης, γνώσης, εμπειρίας και κουλτούρας σε θέματα δημόσιων χώρων στη χώρα μας -μέρος της οποίας είναι και η άκριτη τσιμεντοποίηση των πάντων στις προηγούμενες δεκαετίες- έχει ως αποτέλεσμα η συζήτηση για τους αστικούς δημόσιους χώρους να περιορίζεται σε μια μίζερη μπακαλική "πρασινομετρίας". Τόσα δέντρα φυτεύτηκαν, τόσο δέντρα κόπηκαν, τόσοι θάμνοι αγοράστηκαν, χώρος "υψηλού πρασινού", χώρος "χαμηλού πρασίνου", κ.ο.κ. Το κωμικοτραγικό είναι ότι αυτή την περιορισμένης οπτικής λογική την έχουν ενστερνιστεί και η ελληνική διοίκηση και δικαιοσύνη.
    Φυσικά, δεν εννοώ ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ "χαμηλού" και "υψηλού" πρασίνου (αλήθεια που αρχίζει το ένα και που τελειώνει το άλλο;). Αλλά ότι το ύψος των (όποιων) φυτών είναι ένα μόνο από τα δεκάδες χαρακτηριστικά ενός δημόσιου χώρου και η αναφορά σε αυτό τίποτα απολύτως δε λέει για την ποιότητα της σχεδίασής του, ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόλυτο μέτρο χαρακτηρισμού του.

    2011-02-22

    Αεροβική άσκηση και υγεία

    Μια ακόμη μελέτη που δείχνει τη συσχέτιση μεταξύ ελαφράς αεροβικής άσκησης (π.χ. περπατήματος) και βελτίωσης στην υγεία. Στην αναφερόμενη μελέτη, που αφορούσε 120 Αμερικανούς ηλικίας 55+ έως 80+ χρονών, ένας χρόνος ελαφράς αεροβικής άσκησης (40 λεπτά γρήγορο βάδισμα, 3 φορές την εβδομάδα) έδειξε να αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου στην οποία το μέγεθος του ιππόκαμπου μειωνόταν, όπως συμβαίνει "φυσιολογικά" σε αυτές τις ηλικίες ( Exercise Improves Brain Power ).
    Το θέμα είναι ότι στις ελληνικές πόλεις περπάτημα (γρήγορο) σαράντα λεπτών είναι σχεδόν αδύνατο, ελλείψει πεζοδρομίων και άλλων διαθέσιμων δημόσιων χώρων.

    2011-02-14

    Ο Απόστολος Καλτσάς στην Αυλαία

    Ενδιαφέρουσα συναυλία αύριο 15 και στις 22 Φεβρουαρίου, στη μουσική σκηνή Αυλαία (Αγίου Όρους 15 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός). Ο Απόστολος Καλτσάς, από τα Υπόγεια Ρεύματα, παρουσιάζει τον πρώτο του προσωπικό δίσκο. Η θεματολογία του δίσκου, που έχει τίτλο "Μυθοτοπία" και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "concept album", έχει να κάνει με εικόνες, εντυπώσεις και ...λυρικές σκέψεις του συνθέτη από ταξίδια του σε πόλεις και τόπους της Ελλάδας και του κόσμου.
    Υ.Γ. Απ' ότι θυμάμαι η Αυλαία σερβίρει και μια πολύ αξιοπρεπή βέλγικη(;) μπύρα... 

    Υ.Γ. 2 (εκ των υστέρων) Παρότι ξεκίνησε στις 11:00μμ το χθεσινό live ήταν πολύ καλό. Ο Καλτσάς με τις εισαγωγές του έχει ένα τρόπο να κάνει το κοινό να μπαίνει πιο βαθιά στην ατμόσφαιρα του κάθε τραγουδιού. Έχοντας ακούσει τη "Μυθοτοπία" και στο σπίτι θα έλεγα ότι έχει χαρακτήρα, ενδιαφέρον και -χωρίς να περιέχει προφανή χιτ και μεγάλες εξάρσεις- έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, χρώμα, εννίοτε "νεύρο", και σίγουρα δεν είναι δίσκος που περνάει αδιάφορος.  Από τα κομμάτια έχω ξεχωρίσει τα "Βαρκελώνη", "Άμστερνταμ", "Χωριά του Δομοκού" (ορχηστρικό) και Αλεξάνδρεια (επίσης ορχηστρικό).
    Πολύ καλή ήταν και η κοινή παρουσία με τον Απόστολο Ρίζο σε 3 κομμάτια. Νομίζω ότι αν κάποτε κάνουν τις κοινές εμφανίσεις που ανέφεραν ότι σκέφτονται θα δημιουργήσουν αίσθηση. Έβγαζαν και οι δύο μια δυναμική μεγαλύτερη, σαν να τροφοδοτούσε ο ένας τον άλλο.  Ο δε Καλτσάς "κακοποιούσε" το μπάσο του με τρόπο ...εμπνευσμένο!

    2011-02-05

    Δικαστικές αποφάσεις για τον κάλαθο των αχρήστων;

    Αν ακόμη και για τον τύπο των κάδων απορριμάτων που τοποθετούνται στις πλατείες πρέπει να βγάλει απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι βαθιά λάθος υπάρχει σ' αυτή τη χώρα! Κι όμως, έγινε κι αυτό. Το "ΣτΕ" με πρόσφατη απόφασή του (τέλη Οκτωβρίου 2010) δικαίωσε τον Δήμο Αθηναίων για πιλοτικό πρόγραμμα τοποθέτησης υπόγειων / βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων σε πλατείες.*
    Ο κάδος που κατέληξε στο δικαστήριο βρισκόταν στην πλατεία Κολωνακίου και είχε γίνει προσφυγή από κατοίκους γιατί η παρουσία του παραβίαζε λέει το Άρθρο 24 του Συντάγματος... Το ΣτΕ δικαίωσε τον Δήμο και τον κάδο και σε πρώτη σκέψη η απόφαση θα έπρεπε να μας χαροποιεί.
    Απορώ όμως... Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να αυτοπεριοριστεί και πρέπει να εκδίδει αποφάσεις για ότι (δεν) αναπνέει και ότι (δεν) κινείται σ' αυτή τη χώρα; Δεν μπορεί απλά να δηλώσει για κάτι -οτιδήποτε- αναρμοδιότητα και να αναφέρει ότι τεχνικά θέματα αυτής της μορφής ανήκουν στην αρμοδιότητα της διοίκησης και της πολιτικής; Ναι, ξέρω ότι το ΣτΕ είναι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο και ασκεί έλεγχο νομιμότητας / συνταγματικότητας επί των αποφάσεων της διοίκησης. Αλλά δεν αισθάνεται ότι κάπου οι αρμοδιοτητές του (και οι "γνώσεις" των μελών του) σταματούν;
    Όλες οι αποφάσεις, όλων των ελληνικών διοικητικών δικαστηρίων πρέπει να φτάνουν ως το ΣτΕ; Δεν μπορούν να σταματούν σε κάποιο κατώτερο επίπεδο; Πιθανώς να μην ξέρω κάτι για τον τρόπο λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά σε άλλες χώρες αφήνεται και χώρος για την πολιτική (και την πολιτική διαμάχη). Δεν "δικαστικοποιούνται" όλες οι διαμάχες αλλά κρίνονται στο επίπεδο της κοινωνίας, των επιχειρημάτων, της στάθμισης θετικών και αρνητικών κάθε εναλλακτικής λύσης και της σχετικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Στα ανώτατα δικαστήρια φτάνουν μόνο ελάχιστες υποθέσεις.

    Γιατί, ναι μεν εδώ το ΣτΕ δικαίωσε τον Δήμο Αθηναίων για την επιλογή του να τοποθετήσει "υπόγειους" κάδους (και δέχτηκε τα θετικά τους) αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι σε κάποια επόμενη προσφυγή, θα επιβάλει σε κάποιον δήμο να αντικαταστήσει τους κάδους του υποχρεωτικά με υπόγειους; Γιατί νομίζω, ότι αυτή η απόφαση αυτόν ακριβώς το δρόμο άνοιξε...

    *Πηγή της είδησης: Naspor.gr, Capital.gr

    2011-02-02

    Αστικές μεταφορές και η δύναμη του παραδείγματος

    Σε πρόσφατο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της στην Καθημερινή (2011-01-16) η νεοεκλεγείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χαρά Κεφαλίδου απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους της να δώσουν το παράδειγμα και να υποστούν, μεταξύ άλλων, διπλάσια μείωση αποδοχών από αυτή που επιβλήθηκε στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα.
    Σε ένα φαινομενικά άσχετο θέμα, ο Υπουργός Μεταφορών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκαν (ορθά) στους τζαμπατζήδες που δεν χτυπούν εισιτήρια στα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, μετρό, τρόλλεϋ) και τους κατηγόρησε ότι εξασθενούν ακόμη περισσότερο τα ασθενή οικονομικά των οργανισμών μεταφορών.
    Τα δύο φαινομενικώς άσχετα θέματα, σχετίζονται ως εξής: Οι βουλευτές (και ευρωβουλευτές) μας είναι και αυτοί τζαμπατζήδες στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά "με το νόμο" (τον ψηφισμένο από τους ίδιους). Όπως διαβάζουμε στο website του ΟΑΣΑ:
    Οι παρακάτω κατηγορίες επιβατών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία απαλλάσσονται από την καταβολή κομίστρου για τη μετακίνησή τους με όλα τα Μ.Μ.Μ. αρμοδιότητας Ο.Α.Σ.Α.: Λεωφορεία, Τρόλλεϋ, Τραμ, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Μετρό (μέχρι Αεροδρόμιο) και Προαστιακό (στο τμήμα του Μαγούλα-Πειραιάς-Αεροδρόμιο), με την επίδειξη των αντίστοιχων δελτίων που αποδεικνύουν την ιδιότητα αυτή:
    • Παιδιά κάτω των έξι (6) ετών.
    • Οπλίτες θητείας των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
    • Τα άτομα με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α.), στα οποία χορηγούνται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Διευθύνσεων Πρόνοιας του Ν. Αττικής, ειδικές Ετήσιες Κάρτες Ελεύθερης Μετακίνησης. Όταν τα συγκεκριμένα άτομα δικαιούνται συνοδό, τότε αντίστοιχη κάρτα πρέπει να φέρει και ο συνοδός. Διευκρινίζεται ότι ο συνοδός δε μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα μόνος του παρά μόνο όταν συνοδεύει τον κάτοχο της κύριας κάρτας.
    • Οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές.
    Ας δώσουν λοιπόν το παράδειγμα οι βουλευτές μας καταργώντας τις σχετικές διατάξεις από τη νομοθεσία, ώστε να μην εμφανίζονται ως αντιφάσκοντες και για να έχουν το ηθικό κύρος να επιβληθούν στους (παράνομους) τζαμπατζήδες.

    Υ.Γ. Έχω πάθει σοκ! Διαπιστώνω ότι πρόβλεψη για το τζαμπατζιλίκι των βουλευτών (ατέλεια) υπάρχει ακόμη και στο Σύνταγμα της Ελλάδας (από το 1975 ως σήμερα, και δεν έχει πειραχτεί με όλες τις αναθεωρήσεις. Άρθρο 63, παράγραφος 2). Ρητώς αποκλειόταν αυτή η δυνατότητα στα χουντικά συντάγματα του 1968 και 1973 (Άρθρο 70). Πρόβλεψη περί βουλευτικής ατέλειας υπήρχε και στο Σύνταγμα του 1952 (Άρθρο 75) και στο Σύνταγμα του 1927 (Άρθρο 57). Ρητώς αποκλειόταν από το (ψηφισθέν επί Ελευθέριου Βενιζέλου) Σύνταγμα του 1911 (Άρθρο 75) ενώ δεν υπήρξε αντίστοιχη πρόβλεψη (για επιπλέον προνόμια και ατέλειες) ούτε στο Σύνταγμα του 1864.
    Άρα, η σχετική διάταξη πρωτοεισήχθη στο Σύνταγμα του 1927 και έκτοτε παραμένει! Φυσικά για να πάψει αυτή τη στιγμή να ισχύει η ατέλεια δεν απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Αρκεί να καταργηθούν οι σχετικές αποφάσεις της βουλής και όταν έρθει η ώρα για αλλαγή συντάγματος μπορεί να καταργηθεί το Άρθρο 63, παρ.2).
    Όλα τα ελληνικά συντάγματα μπορείτε να τα βρείτε στο Εθνικό Τυπογραφείο και μέσω της Βικιπαίδειας.

    2011-01-30

    Μεσογειακοί Αγώνες....

    Η απώλεια των Μεσογειακών Αγώνων από το Βόλο και τη Λάρισα ήρθε με μάλλον ταπεινωτικό τρόπο. Θα μπορούσε εξ' αρχής να είχε γίνει αυτό που είχε από πολλούς προταθεί όταν ανέκυψε η οικονομική κρίση. Να απεμπλακούμε με δική μας πρωτοβουλία από αυτή την ιστορία, για λόγους οικονομίας. Αλλά το πολιτικό θάρρος για τέτοιες αποφάσεις λείπει...
    Επί της ουσίας, δε νομίζω ότι θα έχει οποιαδήποτε σοβαρή επίδραση στην ανάπτυξη των δύο πόλεων αυτή η ιστορία. Η ανάπτυξη δεν έρχεται ως ουρανοκατέβατο δώρο -ελέω κάποιας διοργάνωσης- αλλά ως αποτέλεσμα μακροχρόνιου σχεδιασμού (μαζί με το ευρύτερο οικονομικό / επιχειρηματικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί σε μια περιοχή). Αν υπάρχει ο σχεδιασμός, μια διοργάνωση μπορεί το πολύ-πολύ να επιταχύνει κάποιες εξελίξεις. Ούτε να τις ανατρέψει ούτε να τις γεννήσει.

    2011-01-24

    Καραμανλής Φιλοθέης-Καραμανλής Θεσσαλονίκης: Σημειώσατε 1

    Όχι, δεν πρόκειται για σύγκριση μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με τον Καραμανλή τον νεώτερο.
    Ούτε για κακόγουστο αστείο του "Αθηναϊκού κατεστημένου" ενάντια στο λαό της Θεσσαλονίκης.
    Απλά, περπατώντας προχτές στη Φιλοθέη, βρέθηκα ξαφνικά μπροστά σε μία προτομή του Κωνσταντίνου Καραμανλή (φιλοτεχνημένη από τον Μιχάλη Βαφειάδη). Έχοντας πρόσφατη την (μηντιακή) ανάμνηση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη μοιραία έκανα τη σύγκριση και νομίζω πως το αποτέλεσμά  της είναι ξεκάθαρο. Ο Καραμανλής της Φιλοθέης είναι μακράν ρεαλιστικότερος από τον (σίγουρα όχι άσχημο) Καραμανλή της Θεσσαλονίκης (του γλύπτη Πραξιτέλη Τζανουλίνου). Για να κρίνετε κι εσείς, παραθέτω τις δύο φωτογραφίες:

    Προτομή Κων. Καραμανλή - Φιλοθέη
    Κι εδώ: Φωτογραφία από τον ανδριάντα της Θεσσαλονίκης
    (από το σάιτ της εφημερίδας Αγγελιοφόρος - δυστυχώς δεν αναφέρεται ο/η φωτογράφος...)

    2011-01-22

    Κλειστά επαγγέλματα και πόλεις "για κλείσιμο"

    Όλα σχετίζονται με όλα. Κι ας μη φαίνονται εκ πρώτης όψεως.
    Διαβάστε τρία άρθρα μου, στο blog Ε-Δράση, για τα κλειστά επαγγέλματα (1, 2, 3). 
    Όλα τα αναφερόμενα κλειστά επαγγέλματα (πολεοδόμοι, ενεργειακοί επιθεωρητές, ξεναγοί, μεσολαβητές) σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το πως αναπτύσσεται μια πόλη, τι υπηρεσίες προσφέρονται σ' αυτήν, πως λύνει τα προβλήματά της. Στη χώρα μας όλα αυτά είναι επαγγέλματα κλειστά, δηλ. απαγορεύεται η άσκησή τους αν δεν ανήκεις σε συγκεκριμένες συντεχνίες και θα παραμείνουν ως τέτοια ακόμη και μετά το τρέχον νομοσχέδιο περί "ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων". 
    Μετά, θ' ακούσετε δακρύβρεχτα σχόλια και υποκριτικούς ή αφελείς προβληματισμούς για την κατάσταση των ελληνικών πόλεων... Οι προτεραιότητες που βάζεις είναι και οι προτεραιότητες που σε δεσμεύουν, όσο κι αν προσπαθήσεις να ξεγελάσεις εαυτόν και αλλήλους.

    2011-01-17

    Και νόστιμη και έξυπνη

    ...ως ιδέα, η σοκολάτα που δίνουν για εισιτήριο στο Μουσείο Σοκολάτας της Βαρκελώνης!
    Το μουσείο, δημιούργημα των ζαχαροπλαστών της πόλης, δε λέει και πολλά. Κυρίως περιέχει γλυπτά σοκολάτας, πολύ ωραία και ενδιαφέροντα καθώς και κάποιες προθήκες με πληροφορίες για την καλλιέργεια του κακάο και τη θέση της σοκολάτας στη λαϊκή κουλτούρα, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό που... σου μένει περισσότερο είναι το εισιτήριο.

    Η Βαρκελώνη ήταν η πρώτη πόλη στην Ευρώπη στην οποία εισήχθησαν καρποί κακάο, το 1520.

    2011-01-01

    Ακούστηκαν...#2

    (...μεμονωμένα ακουστικά στιγμιότυπα, από την περιρρέουσα καθημερινότητα)
     
    «Η κυρία έχει φέρει εδώ 10 φακέλους! Έχει τις περαιώσεις όλων των συναδέλφων της και περιμένουμε εμείς στην ουρά. Ας έρθουν να κάτσουν κι αυτοί στην ουρά! Όχι να περιμένουμε εμείς επειδή έτσι σας συμφέρει!»
    (Νευρασθενικός, ανυπόμονος πελάτης τραπέζης εκφράζει την ελληνική (του) άποψη περί παραγωγικότητας)


    Πρωινό σε εστιατόριο ξενοδοχείου. Καλλωπισμένη ξανθιά ομιλεί σε διακριτικά χαμηλή φωνή με συνάδελφό της για επαγγελματικά θέματα. Και μιλάει… Και μιλάει… Και μιλάει… Την κοιτάζει με φαινομενικά προσεκτικό ύφος. Φέρνει τα χέρια του στο πρόσωπο. Κάνει μορφασμούς προσοχής και συγκατάνευσης. Αυτή συνεχίζει …αδιατάρακτη. Περνάω δίπλα τους και την ακούω να λέει:
    “…We need to give people a chance to talk…”


    “Vicky as in Victoria…” 
    ...
    “So, it is ‘Vicky, Barcelona’…”
    ...
    «Oh, ‘Vicky, Christina, Barcelona’!  And you say…”
    (Ηλικιωμένος Αμερικάνος, σωσίας του Jack Palance, δείχνει υπερβάλλοντα ζήλο ενημέρωσης για την, ανήκουστη σ’ αυτόν, “Vicky, Christina, Barcelona” του Γούντυ Άλλεν, φέρνοντας πιθανώς σε δύσκολη θέση τους Καταλανούς οικοδεσπότες του…)


    «Εγώ δεν έχω ψηφίσει κανέναν τους ποτέ μου! Η τελευταία φορά που ψήφισα ήταν όταν μας δώσανε το βιβλιάριο το...τέτοιο. Το εκλογικό!»
    (Αγανακτισμένη «πολίτης» στο τρόλεϋ, με αυτάρεσκη περηφάνια...)
    ...
    «Τι να ψηφίσω; Τις πράσινες κάμπιες;»
    (η ίδια)
    ...
    «Έχετε δει πασοκική οικογένεια που να μην έχει μπλεξίματα με ναρκωτικά;»
    (Ομοίως. Ο νεοφασισμός της διπλανής πόρτας έχει, ενίοτε, πλάκα)